Γεννητο-πυελική Διαταραχή Πόνου - Διείσδυσης

H γεννητο-πυελική διαταραχή του πόνου / διείσδυσης (Genito-Pelvic Pain/Penetration Disorder), είναι μία κατηγορία σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που συμπεριλαμβάνεται στην Πέμπτη Έκδοση του Διαγνωστικού Εγχειριδίου για τις Ψυχικές Διαταραχές (DSM-5). Χαρακτηρίζεται από την αίσθηση σημαντικού πόνου κατά τη διάρκεια της διείσδυσης στον κόλπο και από δυσκολία επίτευξης της σεξουαλικής επαφής.

Η εμπειρία του πόνου μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες κάνουν λόγο για πόνο και για δυσκολία στην τοποθέτηση ταμπόν στο εσωτερικό του κόλπου, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν σημαντική ενόχληση κατά τη διάρκεια της διεισδυτικής σεξουαλικής επαφής. Από την άλλη, μερικές γυναίκες ομολογούν ότι αισθάνονται ισχυρό πόνο μπροστά σε κάθε απόπειρα κολπικής διείσδυσης (χρήση ταμπόν, είσοδος δακτύλου, πεϊκή διείσδυση).

Μολονότι, η δυσκολία των γυναικών να έρθουν σε σεξουαλική επαφή φαίνεται να αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες παραπομπής τους στους ειδικούς κλινικούς ιατρούς, ο επιπολασμός της διαταραχής του γεννητο-πυελικού πόνου / διείσδυσης παραμένει ακόμη άγνωστος μέχρι σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, περίπου το 15% των γυναικών στη Βόρεια Αμερική αναφέρει, ότι αισθάνεται πόνο και σημαντική δυσφορία κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Η γεννητο-πυελική διαταραχή του πόνου / διείσδυσης είναι μία σεξουαλική δυσλειτουργία, που χρήζει άμεσης κλινικής διαχείρισης και αντιμετώπισης, δεδομένου του ότι πολλές φορές παρουσιάζει συννοσηρότητα με άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως είναι η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία του μειωμένου ερωτικού ενδιαφέροντος / διέγερσης και μπορεί να προκαλέσει επίμονο άγχος ή ακόμα και να δημιουργήσει φοβίες γύρω από το σεξ, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τις ερωτικές σχέσεις του ατόμου.

210 6104590
210 7789890

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί,
μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.