Παθήσεις προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Έχει βάρος 10-20 γραμμάρια και περιβάλει τα πρώτα 2-3 εκατοστά της ουρήθρας όπως ξεκινάει την πορεία της από την ουροδόχο κύστη. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα εμπλουτίζοντας το σπέρμα. Αν και ο προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή, εντούτοις οι παθήσεις του προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία. Οι κυριότερες είναι η καλοήθης υπερπλασία, ο καρκίνος και η προστατίτιδα.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη προστατική νόσο. Ξεκινάει στην ηλικία των σαράντα ετών, με το 30-40% των ανδρών ηλικίας 40-50 ετών να εμφανίζουν ιστολογικές αλλοιώσεις υπερπλασίας του προστάτη. Τελικά το 75% των ανδρών στην ηλικία των 80 ετών θα πάσχουν από υπερπλασία. Αν και δεν εμφανίζουν όλοι οι πάσχοντες συμπτώματα, η πλειοψηφία αυτών θα παραπονεθεί για ενοχλήσεις από το κατώτερο ουροποιητικό όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, νυκτουρία, μείωση της ακτίνας και της ροής των ούρων και καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης.

Οι μισοί, ίσως και περισσότεροι από τους άνδρες που εμφανίζουν συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη παράλληλα θα εμφανίσουν και στυτική δυσλειτουργία ή διαταραχές στην εκσπερμάτιση. Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε ποσοστό που φθάνει το 70%, όπως δείχνουν τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες. Μάλιστα, όσο σοβαρότερα είναι τα συμπτώματα, τόσο εντονότερη είναι και η δυσκολία στη σεξουαλική διέγερση και πράξη. Οι διαταραχές στην εκσπερμάτιση που παρατηρούνται αφορούν κυρίως μείωση του όγκου του σπέρματος και πόνο κατά την εκσπερμάτιση.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερα απαντώμενο νεόπλασμα στους άνδρες και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η ηλικία, η εθνικότητα και η κληρονομικότητα.

Αποτελεί νόσο της τρίτης ηλικίας, με τη συχνότητά του προοδευτικά να αυξάνεται έτσι ώστε το 90% των ανδρών ηλικίας 90 ετών να έχουν ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις καρκίνου του προστάτη. Άνδρες που έχουν ένα συγγενή 1ου βαθμού ο οποίος έχει νοσήσει από καρκίνο του προστάτη έχουν τουλάχιστον διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν κι αυτοί. Στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι συγγενείς 1ου βαθμού έχουν νοσήσει, τότε ο σχετικός κίνδυνος μπορεί να εντεκαπλασιαστεί. Τέλος, είναι γνωστό ότι η μαύρη φυλή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη, αντίθετα από τους Ασιάτες που έχουν τα μικρότερα ποσοστά νόσησης.

Η προστατίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη νόσο του προστάτη που προσβάλλει συχνότερα νέους, σεξουαλικά δραστήριους άνδρες και προκαλεί πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του περινέου και του οσχέου. Αποτελεί τη συχνότερα απαντώμενη ουρολογική πάθηση στους άνδρες κάτω των 50 ετών. Ένας στους δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής του θα εμφανίσει κάποια μορφή προστατίτιδας. Διακρίνεται στην οξεία προστατίτιδα (βακτηριακή) και τη χρόνια προστατίτιδα (βακτηριακή, μη βακτηριακή, συμπτωματική φλεγμονώδης ή μη και ασυμπτωματική φλεγμονώδης). Ένας άνδρας που πάσχει από προστατίτιδα σεξουαλικά μπορεί να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία, πόνο στην εκσπερμάτιση ή/και πρόωρη εκσπερμάτιση. Με την ενδεδειγμένη αγωγή και τη θεραπεία της φλεγμονής τα προβλήματα αυτά υποχωρούν και ο άνδρας επανέρχεται στις σεξουαλικές του δραστηριότητες. Η προστατίτιδα αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιβιοτικά επί μακρό χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη, α αδρενεργικούς αποκλειστές, φυτικά φάρμακα (Saw Palmetto) ακόμα και νευροληπτικά σε περιπτώσεις χρόνιου πυελικού πόνου.

210 6104590
210 7789890

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί,
μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.