Επιλόχεια κατάθλιψη και στους άνδρες;

Κοινοποιήση:

Η επιλόχεια κατάθλιψη έχει συνδεθεί με τις μητέρες ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι και οι πατέρες αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν και οι ίδιοι εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους πέσουν μέσα στους εννέα πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η έρευνα μελέτησε 149 ζευγάρια χωρίς δημογραφικούς περιορισμούς, που είχαν φέρει στον κόσμο ένα, δύο ή τρία παιδιά. Οι ερευνητές επισκέπτονταν τα ζευγάρια 3 φορές την εβδομάδα για τα πρώτα 2 χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού, παρακολουθώντας τα επίπεδα τεστοστερόνης των πατέρων, και πραγματοποιώντας συνεντεύξεις για τον εντοπισμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων, προβλημάτων σχέσης και στρες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη ενός πατέρα μπορεί να επηρεάσει την σύντροφό του αλλά με έναν απροσδόκητα θετικό τρόπο. Οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μετά τον τοκετό ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης στους πρώτους 9 και 15 μήνες μετά τη γέννηση. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι πατέρες, των οποίων τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν ανεβασμένα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώσουν άγχος λόγω γονικής μέριμνας και να επιδείξουν μεγαλύτερη επιθετικότητα προς τους συντρόφους τους.

Τα ευρήματα συμπληρώνουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν βιολογικές αντιδράσεις στην πατρότητα. Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε χαρακτηριστικά, «Έχουμε την τάση να θεωρούμε την επιλόχεια κατάθλιψη ως κάτι που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Πρόκειται όμως για μία κατάσταση που συνδέεται με ορμονική ανισορροπία και αφορά και τα δύο φύλα».


Βασιλειάδης Ηλίας, Ψυχολόγος,

Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.

Saxbe, D. E., Schetter, C. D., Simon, C. D., Adam, E. K., & Shalowitz, M. U. (2017). High paternal testosterone may protect against postpartum depressive symptoms in fathers, but confer risk to mothers and children. Hormones and behavior, 95, 103-112.