«ΕΡΩΤΙΚΕΣ» ΟΥΣΙΕΣ

Κοινοποιήση:

Sex on Drugs - Freedom From AddictionΟ σύγχρονος άνθρωπος μπαίνει στο ταξίδι της χρήσης ουσιών από την ανάγκη να γευτεί τη χαρά της ζωής μέσα από το παραμύθι και την απόλαυση που προσφέρουν. Οι ουσίες αποτελούν το «μαγικό» μέσο για να βρει όλα αυτά που ψάχνει και να ζήσει τη ζωή όσο πιο έντονα μπορεί.

Δε μας κάνει εντύπωση λοιπόν που συχνά η χρήση ουσιών ταυτίζεται με το σεξ.Συγκεκριμένα είδη ναρκωτικών έχουν συνδεθεί άμεσα με μεγάλη σεξουαλική ευχαρίστηση και επιθυμία. Σύμφωνα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία, το αλκοόλ, η κάνναβη, η κοκαϊνη, η έκσταση και το MDMA είναι οι ουσίες που συνήθως συνδυάζονται με το σεξ. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έρευνας για τα Ναρκωτικά, περίπου 22.000 άτομα απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον συνδυασμό σεξ και ναρκωτικών. Ρωτήθηκαν για το αν χρησιμοποιούσαν ουσίες ειδικά για την ενίσχυση των σεξουαλικών τους εμπειριών και πώς αυτές οι ουσίες επηρέασαν τις εμπειρίες τους. Το αλκοόλ, η κάνναβη, το MDMA, η έκσταση και η κοκαϊνη πράγματι χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά, ενώ τα λεγόμενα "ναρκωτικά των κλαμπ", δηλαδή το GHB/GBL και το MDMA, αξιολογήθηκαν ως τα πιο δημοφιλή.

Ειδικότερα, όσον αφορά το αλκοόλ, υπάρχει η εντύπωση ότι αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος που προκαλεί, δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας και ζεστασιάς στο άτομο. Με την αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ μειώνονται οι αναστολές για σεξουαλική επαφή. Αυξάνεται η έλξη για τους άλλους και το ίδιο το άτομο νιώθει πιο ελκυστικό, ενώ μειώνεται το κοινωνικό άγχος και το άγχος επίδοσης.

Άτομα που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης (χασίς) αναφέρουν ότι η ουσία αυτή ενισχύει τη σεξουαλική τους ικανοποίηση. Το χασίς δεν αυξάνει από μόνο του τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση ούτε οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα οργασμού. Η ικανοποίηση προκύπτει από την ψυχική χαλάρωση που επιφέρει. Η κοκαϊνη, ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, χαρίζει προσωρινά στο χρήστη ένα αίσθημα ενέργειας, μια ευφορία, που εύκολα μετατρέπεται σε σεξουαλική διέγερση. Τα άτομα αναφέρουν ότι μπορούν να κάνουν σεξ για συνεχόμενες ώρες.

Από τα «ναρκωτικά των κλαμπ», όπως αναφέρουμε παραπάνω, το MDMA και η έκσταση θεωρείται ότι αυξάνουν τη συναισθηματικότητα/οικειότητα, γεγονός που αποδίδεται στην απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Τα άτομα που κάνουν χρήση, βιώνουν μεγάλη σεξουαλική ευχαρίστηση η οποία δεν προκύπτει από τη συνεύρεση καθεαυτή αλλά από τα υψηλά επίπεδα αισθησιασμού και ερωτισμού που νιώθουν. Το GHB/GBL σχετίζεται περισσότερο με την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται στις μέρες μας είναι το chem-sex, που δηλώνει τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών σε σεξουαλικό πλαίσιο. Περιλαμβάνει κάθε συνδυασμό ναρκωτικών που περιέχει μεθαμφεταμίνη, μεφεδρόνη και GHB/GBL ενώ σχετίζεται με αυξημένη σεξουαλική διάθεση και άρση αναστολών. Παρατηρείται σεξουαλική δραστηριότητα παρατεταμένης διάρκειας (ημέρες που το άτομο δεν κοιμάται καθώς οι ουσίες είναι διεγερτικές) και εναλλαγή πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων. Η εφαρμογή του ξεκίνησε από ομοφυλόφιλους άντρες. Στις μέρες μας τα chem-sex drugs είναι φθηνές και εύκολα προσβάσιμες ουσίες, γεγονός που ευνοεί τη διάδοσή τους.

Η ευτυχία κάποιες φορές φαντάζει κάτι μακρινό και άπιαστο. Με τα ναρκωτικά μπορείς σε λίγα λεπτά να αλλάξεις τη διάθεσή σου και να ζήσεις στιγμές ευχαρίστησης, που στη συνέχεια θα αναστείλουν το αίσθημα κορεσμού στο σεξ, θα διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι ευτυχισμένος. Στην πραγματικότητα όμως αυτό το συναίσθημα είναι ψεύτικο. Η «ευτυχία» από την επίδραση των ουσιών μετά από κάποια ώρα περνάει και τη διαδέχεται μια μεγάλη προσδοκία να την ξαναζήσεις. Για να το καταφέρεις, θα πρέπει να πάρεις και άλλες ουσίες, περισσότερες αυτή τη φορά. Οι παράγοντες που σε εμποδίζουν να ζήσεις ευτυχισμένα μέσα από το νηφάλιο σεξ είναι αυτοί που σου ανοίγουν το δρόμο προς τη χρήση ουσιών. Όλοι ξεκινούν τις ουσίες με την πεποίθηση ότι μπορούν να έχουν τον έλεγχο. Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι όμως χάνουν τα πάντα ως και τη ζωή τους.