Η στυτική δυσλειτουργία ως προβλεπτικός παράγοντας για την εμφάνιση προδιαβήτη

Κοινοποιήση:

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πολυδιάστατη διαταραχή, έκφραση της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης οργανικών, σχεσιακών και ψυχολογικών παραγόντων. Ως παθολογική κατάσταση με βιολογικές προεκτάσεις ενέχει ποικίλους, λιγότερο ή περισσότερο, αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου. Τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές μελέτες επικεντρώθηκαν στην άποψη ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμος δείκτης για διάφορες επικείμενες μεταβολικές αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η στεφανιαία νόσος.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί το ενδιαφέρον των ερευνητών προς την μελέτη μεταβολικών παθήσεων, όπως ο προδιαβήτης, οι οποίες πολλές φορές δεν διαγιγνώσκονται και εντοπίζονται αργότερα όταν πλέον έχουν εξελιχθεί περισσότερο. Ο προδιαβήτης είναι μια συχνή μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να τεθεί διάγνωση για διαβήτη τύπου 2. Το πρόβλημα του προδιαβήτη είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και ακολουθώντας το ρυθμό εξέλιξης του σακχαρώδη διαβήτη λαμβάνει χρόνο με το χρόνο διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τις νεότερες ερευνητικές μελέτες υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, ο αριθμός των ατόμων με προδιαβήτη είναι περίπου 314 εκατομμύρια, ενώ οι εκτιμήσεις κρίνουν πως το 2025 ο αριθμός των ατόμων με προδιαβήτη θα ανέρχεται σε 418 εκατομμύρια. Ως παθολογική κατάσταση, ο προδιαβήτης αυξάνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2,από 3 έως 10 φορές.

Σύμφωνα με ερευνητική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια της ζωής του άνδρα, και ενώ παλαιότερα δεν είχε πρόβλημα, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι ο άνδρας βρίσκεται στο στάδιο του προδιαβήτη χωρίς να το γνωρίζει.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± diabetes aheadΣτην έρευνα συμμετείχαν 887 σεξουαλικά ενεργοί άνδρες, ηλικίας 54 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι αντιμετώπισαν ξαφνικά προβλήματα στύσης και δεν είχαν λάβει καμιά φαρμακευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο προδιαβήτης επηρέαζε σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν ότι 1 στους 5 άνδρες με νεοεμφανιζόμενη στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζε γλυκαιμική απορρύθμιση που υποδηλώνει εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του προδιαβήτη.

Η σημασία των ευρημάτων είναι διπλή. Αρχικά αποδεικνύεται ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να λειτουργήσει ως προβλεπτικός παράγοντας για τον προδιαβήτη, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. H επίδραση του προδιαβήτη στη σεξουαλική λειτουργία φαίνεται να περιλαμβάνει μόνο την ανταπόκριση της στύσης, χωρίς να επηρεάζεται η σεξουαλική επιθυμία, η ικανοποίηση από τη σεξουαλική επαφή και η οργασμική κορύφωση. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την άποψη ότι η αθηροσκλήρωση των αιμοφόρων αγγείων του πέους και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία των αρτηριών, που σταδιακά οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία, αρχίζουν να εμφανίζονται νωρίς στο στάδιο του προδιαβήτη. Εκτός όμως από τις παραπάνω σημαντικές διαπιστώσεις τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν και άλλες παθολογικές επιπτώσεις του προδιαβήτη στον άνδρα και συγκεκριμένα τη μειωμένη μεταβολική λειτουργία καθώς και τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± erectile dysfunctionΗ εφαρμογή των κριτηρίων αυτών μπορεί να βρει ποικίλες εφαρμογές στην πρόληψη της υγείας των ανδρών που εμφανίζουν δευτεροπαθώς στυτική δυσλειτουργία. Η ηλικία, οι χαμηλότερες τιμές της τεστοστερόνης στο αίμα αλλά και η στυτική δυσλειτουργία σχετίζονται με τον προδιαβήτη και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον καλύτερο προσδιορισμό εκείνων των ασθενών που κινδυνεύουν να νοσήσουν. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και η καθημερινή άσκηση αποτελούν σημαντικότατες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής των ασθενών. Η σωστή ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και η θεραπεία συνυπάρχοντων παθήσεων συμβάλλουν στην καλή υγεία του ασθενή.

Από εκεί και έπειτα η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με τη σοβαρότητα κάθε περίπτωσης.

  • Ο πρώτος άξονας είναι η φαρμακευτική παρέμβαση που αυξάνεται σημαντικά στις μέρες μας, προσφέροντας ικανοποιητική και γρήγορη λύση ως προς το αποτέλεσμα και την επαναφορά της σεξουαλικής ζωής στον άνδρα.
  • Ο δεύτερος άξονας θεραπευτικής αντιμετώπισης περιλαμβάνει μια νέα αποτελεσματική θεραπεία, τα κρουστικά κύματα τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή αγγειογεννετικών παραγόντων, την προσέλκυση βλαστικών κυττάρων, τη νεοαγγείωση της περιοχής και τη βελτίωση της αιματικής ροής προς αυτήν.
  • Ο τρίτος άξονας θεραπείας είναι οι ενδοπεϊκες ενέσεις καθώς και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση. Η χρήση των ενδοπεϊκών ενέσεων αποτελεί μια ασφαλή, ιδιαίτερα αποτελεσματική, τοπική θεραπεία, με ποσοστό επιτυχίας 90%.
  • Ο τέταρτος άξονας θεραπείας αφορά την χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.
  • Παράλληλα εφαρμόζεται και θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης σε ειδικές περιπτώσεις τεκμηριωμένου υπογοναδισμού και κάτω από εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο.


Βασιλειάδης Ηλίας.

Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.

Boeri, L., Capogrosso, P., Pederzoli, F., Ventimiglia, E., Frego, N., Chierigo, F., ... & Salonia, A. (2018). Unrecognized Prediabetes Is Highly Prevalent in Men With Erectile Dysfunction–Results From a Cross-Sectional Study. The journal of sexual medicine, 15(8), 1117-1124.