Θα επηρεάσει ο κορωνοϊός τη σεξουαλική ζωή του ατόμου;

Κοινοποιήση:

Η εμφάνιση και έξαρση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναγκάσει πολλές χώρες να ζητούν από τους πολίτες τους, να απομονώνονται στα σπίτια τους, περιορίζοντας μετακινήσεις και επαφές με άλλον κόσμο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, η απομόνωση στο σπίτι, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα του κορωνοϊού είναι συνολικά μια δυσάρεστη εμπειρία που προκαλεί αυξημένο άγχος σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν. Η πλειοψηφία των μελετών που διερευνούν τις επιπτώσεις της καραντίνας για το άτομο εντοπίζουν συναισθηματικές εκδηλώσεις που προκαλούν δυσφορία, σύγχυση, άγχος, φόβο, θλίψη, οργή, ακόμα και μετατραυματικό στρες, που εμφανίζεται το διάστημα μετά το πέρας της καραντίνας και περιλαμβάνει αντίστοιχα συμπτώματα.

Μία από τις παραμέτρους που αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού είναι και η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Μελέτες έχουν κατά καιρούς δείξει την μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και την σεξουαλικότητα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά. Η σεξουαλική πράξη και η συναισθηματική εμπλοκή, ως παιχνίδι των αισθήσεων και κορυφαία έκφραση ερωτισμού ζητά την ψυχική και συναισθηματική ηρεμία προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει την ερωτική διαδρομή προς την απόλαυση και την ηδονή που προσφέρει. Οι νέες συνθήκες, με τον φόβο και το άγχος της μόλυνσης πρωταγωνιστές, είναι πιθανό να οδηγήσουν πολλά ζευγάρια σε σεξουαλική απομάκρυνση, ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση και τη μελαγχολία που βιώνουν εκ των πραγμάτων. Αρκετοί, εξάλλου, είναι εκείνοι που αναζητούν ήδη ενημέρωση για τους κινδύνους μετάδοσης του ιού στο σεξ, αλλά και για τις στάσεις ή τα σεξουαλικά παιχνίδια που διασφαλίζουν μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολύ σύντομα ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας, πολλές ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου δημοσίευσαν «προσφορές» δωρεάν πρόσβασης σε ενότητες, που έως τότε ήταν αποκλειστικά με πληρωμή. Η ανησυχία για την πιθανή μόλυνση ή μετάδοση του ιού στο σύντροφο, σε συνδυασμό με την ποικιλία των απόψεων που ευρέως κυκλοφορούν, από ειδικούς και μη, σε τέτοιες περιόδους κρίσης, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τα ζευγάρια στο να κλειδώσουν το σεξ στο ντουλάπι με τα αντισηπτικά.

Οι περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις με άγνωστα άτομα, πράγματι, είναι καλό να αποφεύγονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ωστόσο ο κορωνοϊός δεν πρέπει να σας απομακρύνει από τον σταθερό σύντροφο της ζωής σας. Αντιθέτως, θα ήταν χρήσιμο να θεωρήσετε την καραντίνα μια χρυσή ευκαιρία να ζήσετε από την αρχή τη σχέση σας με τον άνθρωπο που έχετε επιλέξει να βρίσκεται δίπλα σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η καθημερινότητά σας ως ζευγάρι να επηρεαστεί. Δεν πρέπει ούτε να κοιμάστε ξεχωριστά, ούτε να μην αγκαλιάζεστε. Η σεξουαλικότητα και η συντροφικότητα της σχέσης μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα για τον κορωνοϊό που πλήττει όχι μόνο τη βιολογική, αλλά και την ψυχική μας υγεία.


Βασιλειάδης Ηλίας
M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ