Νέα θεραπεία υπόσχεται ότι θα δώσει λύση στη στυτική δυσλειτουργία ύστερα από ριζική προστατεκτομή.

Κοινοποιήση:


Τι προκαλεί η ριζική προστατεκτομή;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη περίπτωση καρκίνου στους άνδρες, ενώ για το 2018 έγιναν περίπου 1,3 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις παγκοσμίως. Η ριζική προστατεκτομή συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για άνδρες με κλινικά εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, σαν θεραπευτική επιλογή σχετίζεται με υψηλή συχνότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας που επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης προκαλείται βλάβη στα αγγειονευρώδη δεμάτια που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τον προστάτη και νευρώνουν το πέος, και στα οποία οφείλεται η δημιουργία της στύσης μέσα από την απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου (NO) και της χάλασης του λείου μυϊκού ιστού.

Παρά τις διάφορες τεχνικές «προστασίας» των νεύρων αυτών κατά την επέμβαση αφαίρεσης του προστάτη που έχουν διαμορφωθεί,
περίπου το 70% των ανδρών θα εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία ανεξάρτητα από τη χειρουργική τεχνική.


Ποια είναι η νέα θεραπευτική τεχνική;

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2019, στο επιστημονικό περιοδικό European Urology, προτείνεται για πρώτη φορά μια νέα μέθοδος η οποία φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά τη λύση στην αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά από ολική αφαίρεση του προστάτη. Η νέα αυτή «από άκρη σε πλευρά» (end-to-side) τεχνική για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας χρησιμοποιεί το γαστροκνήμιο νεύρο που λαμβάνεται από τα πόδια, στα οποία δεν απαιτείται για την πλήρη λειτουργία τους.

Το ένα άκρο του νευρικού μοσχεύματος προσαρτάται στο μηριαίο νεύρο, ενώ το άλλο στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Σκοπός της επέμβασης είναι το νευρικό μόσχευμα να βοηθήσει στην αποκατάσταση του νευρικού ιστού των σηραγγωδών σωμάτων του πέους με τη βοήθεια του μηριαίου νεύρου. Μετά από περίπου 12 μήνες, οι νέες νευρικές απολήξεις στο πέος απελευθερώνουν ακετυλοχολίνη βοηθώντας στην πρόκληση στύσης.


Ποια ήταν τα θεραπευτικά αποτελέσματα;

Η έρευνα μελέτησε 17 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 64 έτη, με σοβαρή ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία μετά από ριζική προστατεκτομή. Οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε χειρουργείο που διήρκεσε κατά μέσο όρο 3 ώρες και πήραν εξιτήριο από την κλινική την επόμενη μέρα.

  • 94% δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της επέμβασης στη στυτική τους ικανότητα.
  • 3 από τους 17 ανέκτησαν τη στυτική λειτουργία για σεξουαλική επαφή εντός 6 μηνών.
  • 9 από τους 17 μέσα σε 12 μήνες.
  • Μετά από 1 χρόνο, και οι 12 ασθενείς που αναφέρθηκαν είχαν επαρκή στυτική λειτουργία για σεξουαλική επαφή.
  • 83% είχαν λιγότερες ενοχλήσεις από τα συμπτώματά τους.
  • 7 από τους 12 δεν χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή για έχουν επαρκή στύση και ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.
  • Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες.
  • Οι υπόλοιποι 5 άνδρες δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, ωστόσο 3 από αυτούς εμφάνισαν νυκτερινές στύσεις που προηγουμένως δεν είχαν, γεγονός που παραπέμπει ενδεχομένως σε ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας.Βασιλειάδης Ηλίας,
Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ


Reece, J. C., Dangerfield, D. C., & Coombs, C. J. (2019). End-to-side Somatic-to-autonomic Nerve Grafting to Restore Erectile Function and Improve Quality of Life After Radical Prostatectomy. European urology.