«Ο έρωτας την εποχή του κορωνοϊού» Νέα έρευνα για την σεξουαλική λειτουργία γυναικών στην Ιταλία

Κοινοποιήση:

Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 αλλάζει τον ρου της σύγχρονης ιστορίας, απειλώντας με οικονομική κατάρρευση τα περισσότερα κράτη, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η ανθρώπινη ζωή δείχνει πιο ευάλωτη από ποτέ, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να πάρουν αυστηρά αλλά αναγκαία μέτρα (απομόνωση-κοινωνική αποστασιοποίηση) προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και να προφυλάξουν τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Ο «αόρατος εχθρός», όπως έχει χαρακτηριστεί ο ιός, δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, υγειονομικού προσωπικού, όπως και των υπόλοιπων ανθρώπων που βλέπουν τον κόσμο τους να αλλάζει.

Το άγχος και ο φόβος για την προσωπική υγεία και την υγεία των αγαπημένων προσώπων ενισχύουν την εκδήλωση συναισθημάτων θυμού, οργής, ματαίωσης και απογοήτευσης, τα οποία δεσπόζουν μπροστά στην ανησυχία για το τι θα φέρει το αύριο. Φυσικά η ψυχική υγεία, μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και συναισθηματικής πίεσης, δεν έμεινε αλώβητη, ενώ οι νέες συνθήκες κάτω από το φόβο μόλυνσης, επηρεάζουν το φλερτ, τη σύναψη νέων συναισθηματικών και σεξουαλικών σχέσεων, καθώς και την ποιότητα-συχνότητα σεξουαλικών επαφών (Lima, C. K. T., et al., 2020. The emotional impact of Coronavirus 2019-nCoV -new Coronavirus disease. Psychiatry research).

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου 2020, στο επιστημονικό περιοδικό Sexual Medicine και διενεργήθηκε από 4 νοσοκομεία της Ρώμης, μελέτησε τις επιπτώσεις της πανδημίας στη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αποτυπώσει τον αντίκτυπο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) στη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής των μη νοσούντων από τον ιό γυναικών, σε αναπαραγωγική ηλικία, που ζουσαν με τον σύντροφό τους. Το δείγμα αποτελούνταν από 89 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 39 ετών (28-50 ετών), ενώ η σεξουαλική λειτουργία των γυναικών αξιολογήθηκε με δύο ερωτηματολόγια: Female Sexual Function Index (FSFI) και Female Sexual Distress Scale (FSDS), και η ποιότητα ζωής με: 36-Item Short Form Survey (SF-36). Τα ερωτηματολογία χορηγήθηκαν 4 εβδομάδες μετά την κοινωνική αποστασιοποίηση και αξιολογήθηκαν από την Γυναικολογική κλινική της Ρώμης (Department of Gynecological and Obstetric of Sandro Pertini Hospital of Rome, to Physiopathology of Reproduction and Andrology Unit, Sandro Pertini Hospital of Rome).

Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη στη σύγχρονη βιβλιογραφία που αναλύει την αλλαγή στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αποτελέσματα

Παρουσιάζεται μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των γυναικών κατά την περίοδο των κοινωνικών περιορισμών, εξαιτίας της πανδημίας. Ο μέσος όρος συχνότητας σεξουαλικών επαφών του δείγματος πριν την πανδημία ήταν 6 φορές το μήνα, ενώ μετά τα μέτρα της κυβέρνησης κατά την περίοδο του εγκλεισμού ήταν 2 φορές. Ενώ η σεξουαλική δυσφορία (sexual distress), αυξήθηκε από το 9 στο 20 (μέσος όρος σκορ - όσο μεγαλύτερο το σκορ, τόσο μεγαλύτερη η δυσφορία). Οι γυναίκες που συνέχιζαν να δουλεύουν εκτός σπιτιού (το 67% του δείγματος) κατά την περίοδο της πανδημίας είχαν χαμηλότερα σκορ στα ερωτηματολόγια σεξουαλικής λειτουργίας, σε σχέση με τις εκείνες που εργάζονταν από το σπίτι, γεγονός που αποδίδεται στο προσλαμβανόμενο άγχος και δυσφορία εξαιτίας του φόβου πιθανής μόλυνσης. Το μορφωτικό επίπεδο αποτέλεσε προγνωστικό παράγοντα για υψηλότερα επίπεδα άγχους και έκπτωση σεξουαλικής λειτουργικότητας, που αποδίδεται πιθανά στη τάση για συχνή ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και αυστηρή συμμόρφωση στους κανόνες. Γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που εργάζονταν εκτός σπιτιού και ήταν μητέρες (περίπου τα 2/3 του δείγματος είχαν ένα η περισσότερα παιδιά), είχαν τα χαμηλότερα σκορ στα ερωτηματολόγια σεξουαλικής λειτουργίας (συχνότητα, ποιότητα σεξουαλικής επαφής) σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες του δείγματος. Επιπρόσθετα, έκπτωση στη σεξουαλική λειτουργία, βρέθηκε στο 67% του δείγματος που σχετίζεται με καθιστικό τρόπο ζωής.

Συνοψίζοντας, οι προτεραιότητες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και η σεξουαλική επιθυμία όπως και η ποιότητα της σχέσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από το περιβάλλον. Συνεπώς, η σεξουαλικότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη κατά τη εποχή του COVID-19.


Παπαδόπουλος Περικλής

Κλινικός Ψυχολόγος,

Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Πηγή:Love in the Time of COVID-19: Sexual Function and Quality of Life Analysis During the Social Distancing Measures in a Group of Italian Reproductive-Age Women. Journal of Sexual Medicine, July, 2020. Michele Carlo Schiavi, MD, PhDVincenzo Spina, MD Marzio Angelo Zullo, MD, PhDPaolo Luffarelli, MD Rocco Rago, MD Pierluigi Palazzetti, MD