Ο σεξουαλικός λόγος στην ζωή του ζευγαριού.

Κοινοποιήση:

Η σεξουαλική επαφή ως γενετήσιο ένστικτο φέρνει την ψυχή και το σώμα σε μια ισορροπία. Για αυτήν ο σεξουαλικός λόγος εξυπηρετεί μια πολυτροπική επικοινωνία που εξωραΐζει τις ανθρώπινες σχέσεις και καταπραΰνει το συναίσθημα της ενοχής. Μέσα στο ζευγάρι τα έντονα συναισθήματα και οι ερωτικές φαντασιώσεις μεταμορφώνονται με την βοήθεια του λόγου σε ηχητικές απολαύσεις.

Δυστυχώς σήμερα, οι ερωτικές λέξεις μέσα στο πλαίσιο της σχέσης χάνουν την αξία τους και αποκτούν μια πιο χρησιμοθηρική χροιά. Ο τεχνοκρατισμός έχει αλλάξει τον «ερωτικό χάρτη», αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τα ζευγάρια αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ερωτικές λέξεις. Η απουσία αυτή είναι έκδηλη στην σύγχρονη μορφή των ερωτικών σχέσεων. Ακόμα και όταν ο σεξουαλικός λόγος κάνει την εμφάνισή του, σπάνια χαρακτηρίζεται από αγνότητα και αυθορμητισμό. Αυτές οι 2 έννοιες, αργοσβήνουν όταν ο φόβος και η ντροπή κυριαρχεί. Ο άνθρωπος σήμερα φοβάται να μιλήσει σεξουαλικά στον σύντροφό του και αυτό γιατί αρνείται να πετάξει τα ρούχα του εγωισμού, ρούχα που απλόχερα δίνει η κοινωνία στο πλαίσιο του καθωσπρεπισμού. Το ζευγάρι ντρέπεται να χρησιμοποιήσει «ερωτόλογα», ντρέπεται να μιλήσει αληθινά για τα συναισθήματα και τις ερωτικές του φαντασιώσεις. Ίσως ο σεξουαλικός λόγος να τρομάζει. Δείχνει τα τρωτά σημεία του κορμιού και της ψυχής μας. Άλλωστε εκεί που οι λέξεις κάνουν την εμφάνισή τους η ψυχή ξεγυμνώνεται.

Ίσως εάν κατανοήσουμε τις αρετές του σεξουαλικού λόγου, μπορέσουμε να εστιάσουμε στα αίτια που τον αποφύγουμε ή τον χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο. Ο ερωτικός λόγος δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των εραστών. Είναι μια μελωδία που οφείλουμε ως ερωτικά πλάσματα να ακούμε σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας. Τι θα γινόταν εάν μια μητέρα απέφευγε να μιλήσει ερωτικά στο μωρό της; Υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά δεν ακούν μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο την αρμονία των λέξεων που χαρίζει ο ερωτικός λόγος. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται τον ερωτικό λόγο των γονιών τους, είναι τα συναισθηματικά τους εφόδια.

Ο σεξουαλικός λόγος, στο πλαίσιο της ερωτικής σχέσης των ζευγαριών, αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην αγάπη και στο σεξ. Ανάμεσα δηλαδή, στην ανάγκη για συναισθηματική κάλυψη και το ένστικτο. Όταν ξεχνάμε ή αποφεύγουμε να μιλήσουμε ερωτικά στον σύντροφό μας, η ερωτική διάθεση ατροφεί. Όπως έδειξε μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η σεξουαλική ικανοποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού. Ο δισταγμός στην επικοινωνία κατά την σεξουαλική επαφή, μπορεί να καταστρέψει την απόλαυση. Η ελεύθερη σεξουαλική έκφραση ενός ζευγαριού θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται υψηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση. Επιπροσθέτως, ενισχύεται η μοναδικότητά μας μέσα από την ελευθερία που προσφέρει ο σεξουαλικός λόγος. Τα ζευγάρια λοιπόν που μιλούν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Τι όμορφα που φτάνουν στα αυτιά μας λέξεις και φράσεις όπως: «σε θέλω», «θέλω το κορμί σου», «πεθαίνω όταν με αγγίζεις», σαν μια καλοδουλεμένη συγχορδία. Όταν ο σεξουαλικός λόγος είναι αληθινός λείπουν οι ντροπές, οι ενοχές και τα ταμπού.

Κατά την σεξουαλική επαφή, οι λέξεις αποτελούν το αλάτι στο ερωτικό μας γεύμα. Ο σεξουαλικός λόγος είναι καθοδηγητικός σε νέα η γνώριμα μονοπάτια ηδονής. Άλλοτε γίνεται επιθετικός και ορμητικός, άλλοτε χαμηλόφωνος, ερεθιστικός και μυστηριακός. Όταν ο σεξουαλικός λόγος μπαίνει στο παιχνίδι των φαντασιώσεων ενός ζευγαριού, η ατμόσφαιρα γίνεται αυτόματα ξεχωριστή.

Μέσα στο ζευγάρι είναι ο μεταφραστής και ο διεγέρτης των 4 αισθήσεων. Μετατρέπει ένστικτα και ορμές, σε λέξεις που φέρνουν κάτι από μαγικούς ήχους ερωτικού ποιήματος. Μεταφράζει «τα θέλω» των φαντασιώσεων σε ερωτική διάθεση και απόλαυση. Άλλωστε εκεί που οι άμυνες και τα φώτα χαμηλώνουν, ο σεξουαλικός λόγος φωτίζει την ηδονή του σώματός μας.

Οφείλουμε στο σύντροφό μας λοιπόν, έναν σεξουαλικό λόγο αληθινό. Αληθινό σαν λέμε γυμνό, έτσι όπως ακριβώς είναι το κορμίόταν γεννιέται, έτσι όπως ακριβώςσυμμετέχει το κορμί στο σεξουαλικό παιχνίδι της συνεύρεσης.

Παπαδόπουλος Περικλής

Κλινικός Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ