Πόσο σημαντικός είναι ο γυναικείος οργασμός για το ζευγάρι;

Κοινοποιήση:

Για τα περισσότερα ζευγάρια ο οργασμός αποτελεί βασικό στόχο-επίτευγμα μέσα στην σεξουαλική δραστηριότητα, αφού θεωρείται η κύρια πηγή ευχαρίστησης, ικανοποίησης και σεξουαλικής ολοκλήρωσης. Αναμφίβολα, ενισχύει την συναισθηματική εγγύτητα και διατηρεί την ποιότητα τις σχέσης, περιορίζοντας ακόμη και τις προστριβές. Αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να υποστηρίζουν οι περισσότερες έρευνες, τονίζοντας την θετική συσχέτιση μεταξύ ποιότητας της σχέσης με το βαθμό ικανοποίησης από την σεξουαλική επαφή.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± γÏÎ½Î±Î¹ÎºÎµÎ¹Î¿Ï Î¿ÏγαÏμÏÏ

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2018, στο περιοδικό Sexual Medicine, μελέτησε το πώς η οργασμική εμπειρία συνδέεται με τη σεξουαλική
ικανοποίηση και την συναισθηματική ικανοποίηση των σχέσεων, αλλά και το πως επηρεάζονται τα άτομα ξεχωριστά. Στην έρευνα πήραν μέρος 1.683 νιόπαντρα, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη για τους άνδρες και 27 έτη για τις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια τα οποία αξιολογούσαν 1.Του/της συζύγου τον οργασμό (πόσο συχνά έρχονται κατά την σεξουαλική τους επαφή σε οργασμό) 2. Την αντίληψη του/της συζύγου (πόσο συχνά πιστεύουν ότι ο/η σύντροφός τους έρχεται σε οργασμό) 3. Εσφαλμένη αντίληψη του/της συζύγου (το οποίο δεν συμπληρώθηκε από τους συμμετέχοντες αλλά υπολογίστηκε από τα 2 προηγούμενα ερωτηματολόγια-τι πιστεύουν και τι ισχύει) 4. Την σεξουαλική επικοινωνία (το κατά πόσο τα άτομα μιλούσαν ανοιχτά γύρω από το σεξ μέσα στη σχέση) 5. Την ικανοποίηση από την ποιότητα της σχέσης (συναισθηματική κάλυψη, πόσο ευχαριστημένοι είναι κτλ) 6. Την σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο υψηλή συχνότητα του οργασμού, αλλά και της αντίληψης του ατόμου ότι ο σύντροφος κορυφώνει, τόσο πιο καλή η συνολική ποιότητα σχέσης (συναισθηματική και σεξουαλική). Το 87% των ανδρών δήλωσε πως έρχεται σχεδόν πάντα σε οργασμό, ενώ αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 49%.

Οι γυναίκες που ανέφεραν πως βίωναν συχνά οργασμό, δήλωσαν πως ήταν ικανοποιημένες από την σεξουαλική ικανοποίηση σε ατομικό επίπεδο αλλά όχι απαραίτητα από την συνολική ποιότητα της σχέσης τους. Επιπρόσθετα ο οργασμός του άνδρα δεν φάνηκε να επηρεάζει την εκτίμησή τους για την σεξουαλική και συναισθηματική ποιότητα της σχέσης τους. Αυτό ίσως να οφείλεται στα υψηλά ποσοστά του ανδρικού οργασμού. Η αντίληψη του/της συζύγου για το εάν ο/η σύντροφός τους έφτανε σε οργασμό, φάνηκε να επηρεάζει την συνολική σεξουαλική ικανοποίηση της σχέσης. Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως το 43% των ανδρών, δεν αντιλαμβάνονταν σωστά πόσο συχνά ερχόταν η σύζυγός τους σε οργασμό, κάτι που σχετίστηκε και με χαμηλά σκορ στην σεξουαλική επικοινωνία, όπως ήταν αναμενόμενο. Η γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση ήταν θετικά σχετιζόμενη με την συχνότητα του οργασμού και την συνολική σεξουαλική επικοινωνία. Τα υψηλά σκορ στα ερωτηματολόγια των ανδρών για την σεξουαλική επικοινωνία σχετίζονταν θετικά με την συνολική ποιότητα της σχέσης.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± γÏÎ½Î±Î¹ÎºÎµÎ¹Î¿Ï Î¿ÏγαÏμÏÏ

Συνοψίζοντας, η έρευνα εστιάζει στο πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού, καθώς θεωρείται το κλειδί για την βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων και κατά συνέπεια της συνολικής ποιότητας ης σχέσης.Είναι σημαντικό ο κλινικός μέσα από την συμβουλευτική ζευγαριών/sex να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο οργασμό της συζύγου και στις σεξουαλικές της εμπειρίες, προκειμένου να βοηθήσει και τους άνδρες αλλά και γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Παπαδόπουλος Περικλής

Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Πηγή: Leonhardt, N. D., Willoughby, B. J., Busby, D. M., Yorgason, J. B., & Holmes, E. K. (2018). The Significance of the Female Orgasm: A Nationally Representative, Dyadic Study of Newlyweds' Orgasm Experience.

The journal of sexual medicine, 15(8), 1140-1148.