Συσχετίζεται η διάσειση με την Στυτική Δυσλειτουργία και την Τεστοστερόνη του άνδρα;

Κοινοποιήση:

Επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν εντοπίσει ότι ένα χτύπημα στο κεφάλι, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, μπορεί να συσχετιστεί με την εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανώς σε μηχανισμούς που επηρεάζουν δευτεροπαθώς τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Στις μελέτες αυτές τα κυρίαρχα προβλήματα που εντοπίζεται αναφορικά με το σεξ είναι η μειωμένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η στυτική δυσλειτουργία, αλλά και η διαταραχή στη διέγερση και τον οργασμό της γυναίκας. Ωστόσο οι μελέτες αυτές επικεντρώνονταν σε μικρότερα δείγματα, με αποτέλεσμα τα πορίσματά τους να μην μπορούν να προσφέρουν οριστικά συμπεράσματα για το γενικό πληθυσμό.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Jama Neurology μελέτησε 3409 άνδρες, πρώην παίκτες Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου (rugby) με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια ως προς το αν είχαν υποστεί χτύπημα:

  • στο κεφάλι,
  • στον αυχένα
  • στο άνω μέρος του κορμού γενικά.

Στη συνέχεια μελετήθηκε αν μετά το χτύπημα βίωσαν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη, λιποθυμία, προβλήματα μνήμης, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, επιληπτική κρίση, προβλήματα όρασης ή αίσθημα αστάθειας.

Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο οι άνδρες είχαν υποστεί διάσειση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 18,3% των συμμετεχόντων είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ το 22,7% αντιμετώπιζε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, όταν εξαιρέθηκαν οι παράγοντες κινδύνου για χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία, εντόπισε αυξημένη συσχέτιση των συμπτωμάτων διάσεισης με πιθανότητες αναφοράς χαμηλής τεστοστερόνης ή/και στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές υποθέτουν η διάσειση δημιουργεί ένα συνδυασμό ενδοκρανιακής πίεσης, μειωμένης ροής αίματος και διάχυτης αξονικής βλάβης μεταξύ της υπόφυσης και του υποθαλάμου, που θα μπορούσε να προκαλέσει μειωμένη λειτουργία της υπόφυσης, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και στυτική δυσλειτουργία.


Βασιλειάδης Ηλίας,
Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ


Grashow, R., Weisskopf, M. G., Miller, K. K., Nathan, D. M., Zafonte, R., Speizer, F. E., ... & Nadler, L. M. (2019). Association of concussion symptoms with testosterone levels and erectile dysfunction in former professional US-style football players. JAMA neurology.