Τα μυστικά του κολπικού οργασμού

Κοινοποιήση:

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν και να περιγράψουν τις εμπειρίες των γυναικώνπου σχετίζονται με την σεξουαλική ευχαρίστηση και τον οργασμό καθώς και περιστασιακά να ταξινομήσουν "τύπους" οργασμού. Όσο πιο πολύ ασχολούμαστε και ερευνούμε το γυναικείο οργασμό τόσο πιο πολύ αρχίζει να ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητά του σε νευρολογικό-φυσιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± οÏγαÏÎ¼Î¿Ï Î³Ïναικα

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Journal of Sex & Marital Therapy, διερεύνησε την σεξουαλική ευχαρίστηση που προκύπτει με τον οργασμό και κατά πόσο ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων βοηθά στο να έχουν πιο γρήγορο και έντονο οργασμό. Κατά πόσο ο κλειτοριδικός οργασμός και γενικά ο ερεθισμός της κλειτορίδας βοηθά στην συνολική σεξουαλική ευχαρίστηση; Κατά πόσο βοηθά η θέση (χείλη κόλπου, κλειτορίδα, δέρμα γύρω από την κλειτορίδα), η πίεση (ελαφριά, μέτρια, μεγάλη) και το στυλ (πάνω-κάτω, κυκλικά, από την μια πλευρά στην άλλη, διαγώνια) του αγγίσματος των γεννητικών οργάνων, στην ένταση του κολπικού οργασμού;

Στην έρευνα πήραν μέρος 1,055 γυναίκες, ηλικίας 18-94 ετών, απάντησαν σε 10λεπτο ερωτηματολόγιο, που αξιολογούσε την ποιότητα και την συχνότητα οργασμού, την αναγκαιότητα της κλειτοριδικής διέγερσης.Οι γυναίκες αυτές θα έπρεπε να είναι σεξουαλικά ενεργές τον τελευταίο ένα χρόνο. Η ανάλυση των δημογραφικών έδειξε πως το 53% ήταν παντρεμένες, ενώ το 22% δεν είχαν σχέση. Από το δείγμα το 44.7% είχαν περάσει εμμηνόπαυση.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± οÏγαÏÎ¼Î¿Ï Î³Ïναικα

Τα αποτελέσματα:

 • Το 18.4% (n=174), ανέφερε πως η διείσδυση μόνο ήταν αρκετή για να έρθει σε κολπικό οργασμό
 • Το 36.6% (n=347), χρειαζόταν κλειτοριδική διέγερση για να φτάσει σε οργασμό
 • Το 39% (n=310) ανέφερε πως η κλειτοριδική διέγερση βοηθούσε στο να έχουν πιο έντονο κολπικό οργασμό
 • Το 9.6% δεν είχε ποτέ φτάσει σε οργασμό (με κλειτοριδική διέγερση) κατά την σεξουαλική επαφή, ενώ το ποσοστό απουσίας οργασμού χωρίς κλειτοριδική διέγερση ανέρχεται στο 18%
 • Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν την ελαφρά ή μεσαία πίεση του αιδοίου τους. Μόνο το 10,7% (n = 102) προτιμά σταθερή πίεση (1 στις 10 Γυναίκες) και 15,9% (n = 152) ανέφεραν ότι όλες οι πιέσεις ήταν ιδανικές για αυτές.
 • Οι γυναίκες ανέφερανσυγκεκριμένα μοτίβα διέγερσης που προτιμούσαν κατά τη διάρκεια του αγγίγματος των γεννητικών οργάνων από τον παρτενέρ τους. Τα επικρατέστερα ήταν:
 • Αγγίζοντας τα γεννητικά όργανα με μια επαναλαμβανόμενη ρυθμική κίνηση n=754
 • Μια κίνηση που είναι κυκλικά από την κλειτορίδα n=719
 • Εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών κινήσεων n=700 (για παράδειγμα, αλλαγή από κύκλους σε κίνηση προς τα πάνω και προς τα κάτω)
 • Τα επικρατέστερα «στυλ» πίεσης της κλειτορίδας ήταν:
 • Πάνω-κάτω n=608
 • Κυκλικά n=493
 • Από πλευρά σε πλευρά n=292

Από τα ευρήματα προκύπτει πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική επικοινωνία και συζήτηση των σεξουαλικών προβλημάτων μέσα σε μία σχέση. Η επισήμανση των σεξουαλικών προτιμήσεων, δίνει την επιλογή στον σύντροφό σου να κατανοήσει τι ακριβώς θέλεις και τι ζητάς μέσα στο πλαίσιο της σεξουαλικής επαφής.

Παπαδόπουλος Περικλής

Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Πηγή: Herbenick, D., Fu, T. C., Arter, J., Sanders, S. A., & Dodge, B. (2018). Women's Experiences With Genital Touching, Sexual Pleasure, and Orgasm: Results From a US Probability Sample of Women Ages 18 to 94. Journal of sex & marital therapy, 44(2), 201-212.