​Τι είναι η σεξουαλική επικοινωνία και πως εκφράζεται;

Κοινοποιήση:

Το σεξ είχε πάντοτε και συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση των ζευγαριών, καθώς δεν υφίσταται ζευγάρι εάν δεν υπάρχει σεξουαλική σχέση. Εκτός από αναπαραγωγική ανάγκη, αποτελεί τόσο πηγή ευχαρίστησης όσο και μέσο εκτόνωσης αλλά και έναν τρόπο καθορισμού της αυταξίας του ατόμου μέσα στη σχέση. Επιπλέον, η ικανότητα έκφρασης της σεξουαλικότητας αποτελεί το αποκορύφωμα της σωματικής και ψυχικής υγείας. Επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι η σεξουαλική επικοινωνία και πως εμπλέκεται στη ζωή των ζευγαριών.

Ως σεξουαλική επικοινωνία ορίζεται η αποκάλυψη του εαυτού μας στον ερωτικό μας σύντροφο και ο τρόπος που μοιραζόμαστε σκέψεις και τις ανησυχίες που έχουμε γύρω από σεξουαλικά ζητήματα και προβλήματα. Η διαφοροποίηση της γενικότερης επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού και της σεξουαλικής επικοινωνίας έγκειται στο γεγονός ότι η σεξουαλική επικοινωνία συνεπάγεται μια ιδιαίτερη εγγενή ευπάθεια.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± couple communicationΗ σεξουαλική επικοινωνία χωρίζεται σε λεκτική και μη λεκτική. Σύμφωνα με το κλασσικό μοντέλο επικοινωνίας , λεκτική περιλαμβάνει μια διαδικασία που ξεκινά με την σκέψη του ενός συντρόφου η οποία στη συνέχεια κωδικοποιείται και εκφράζεται στον άλλο σύντροφο. Ο άλλος σύντροφος λαμβάνει, κατανοεί το μήνυμα και παρέχει ανατροφοδότηση. Τα προβλήματα στην λεκτική επικοινωνία προκύπτουν όταν παραλείπεται ή παραποιείται η νοηματοδότηση των λεγόμενων του ενός συντρόφου, το πλαίσιο της αναφοράς, ή όταν υπάρχει την έλλειψη της εκφραστικής και ακουστικής ικανότητας. Όσον αφορά τη μη λεκτική σεξουαλική επικοινωνία, αυτή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αλληλεπίδρασης του ζευγαριού και περιλαμβάνει βλέμματα, χαμόγελα, αγγίγματα και τη γλώσσα του σώματος. Η δυσκολία της έγκειται στην αποκωδικοποίηση των τη λεκτικών μηνυμάτων.

ΣÏεÏική εικÏναΈνα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις σχέσεις είναι το «τι χρειάζεται ένα ζευγάρι για να θεωρηθεί επιτυχημένο και ευτυχισμένο». Τα είδη των σχέσεων είναι πολλά και διαφορετικάκαι το πώς αυτές λειτουργούν και αναπτύσσουν δυναμικές χαρακτηρίζεται επίσης από πολυπλοκότητα και πολυμορφικότητα. Παρόλα αυτά, η ικανοποίηση σε δύο παράγοντες είναι αυτή που κατά κύριο λόγο διαμορφώνει και καθορίζει τον βαθμό ευτυχίας ενός ζευγαριού.Οι παράγοντες αυτοί είναι η ικανοποίηση στην επικοινωνία και τη σεξουαλική ζωή.

Η σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί να εξαρτηθεί από ένα μεγάλο εύρος παραγόντων μερικοί εκ των οποίων είναι η σωματική υγεία, το άγχος, οι πεποιθήσεις και οι επί του θέματος στάσεις του ατόμου. Ενώ όμως κάποια ζευγάρια είναι ιδιαιτέρως επιδέξια στο να επιλύουν τα γενικότερα προβλήματα της σχέσης τους μέσω της επικοινωνίας , πολλά άλλα ζευγάρια έχουν μια ιδιαίτερη δυσκολία στο να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην επίλυση σεξουαλικών προβλημάτων, η οποία προκύπτει από την δυσανασχέτηση των συντρόφων να συζητήσουν σεξουαλικά ζητήματα.

Η δυσκολία αυτή είναι ένα συνονθύλευμα πολλών διαφορετικών επιρροών. Αρχικά, κάποιες πολιτισμικές καταβολές καθιστούν το σεξ ως θέμα ταμπού, κάτι που οδηγεί τα άτομα στην ενοχοποίηση της σεξουαλικότητας τους. Στη συνέχεια, συζητώντας τη σεξουαλική εμπειρία ενός ατόμου, αισθάνεται εκτεθειμένο και είναι ενδεχομένως αναμενόμενο να αυξηθεί το άγχος και η αμυντική στάση τόσο του ιδίου όσο και του συντρόφου. Τέλος, οι σύντροφοι πολλές φορές έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την συζήτηση της σεξουαλικότητας εξαιτίας διαφορετικών προσδοκιών, επιθυμιών και στάσεων οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση.

Αυτό το υψηλό επίπεδο της εγγενούς ευπάθειας της σεξουαλικής επικοινωνίας κάνει δύσκολη την τροποποίηση της σεξουαλικής σχέσης όταν αυτό απαιτείται. Οι σύντροφοι δυσκολεύονται να συζητούν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους , τα πάθη και τις επιθυμίες τους. Ακόμη, πέρα από τις ανάγκες τροποποίησης της σεξουαλικής ζωής , η σεξουαλική επικοινωνία έχει μεγάλη επιρροή στη σχεσιακή και σεξουαλική ικανοποίηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτό-αποκάλυψη σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και πόθους σχετίζεται θετικά με την σεξουαλική ικανοποίηση και την ποιότητα της σχέσης.

Η αναγνώριση λοιπόν του τρόπου με τον οποίο τα ζευγάρια επικοινωνούν σχετικά με το σεξ και το πώς αυτό επηρεάζει πτυχές όπως η σεξουαλική και η σχεσιακή ικανοποίηση, είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να βοηθηθούν τα ζευγάρια και να ισχυροποιήσουν τον δεσμό τους. Ιδιαίτερα όταν οι σύντροφοι έρχονται αντιμέτωποι με το σεξουαλικό πρόβλημα, η λύση στην διεκδίκηση της σεξουαλική του ζωής είναι η επικοινωνία και η αναζήτηση βοήθειας. Το ζευγάρι που επικοινωνεί, είναι το ζευγάρι που επιβιώνει.


Καλλιόπη Κουρτίδου

Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.