​Γιατί οι Άνδρες Γίνονται πιο «Γκρινιάρηδες» το Μεσημέρι;

Κοινοποιήση:

Αν είστε άνδρας και κάθε μεσημέρι αισθάνεστε κάπως «νευρικός», τότε υπάρχουν καλά νέα, καθώς μια νέα μελέτηδείχνει, ότι δεν είστε ο μόνος.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Swinburneτης Αυστραλίας αποφάσισε να μελετήσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των ανδρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην έρευνα συμμετείχανσυνολικά16 νεαροί άνδρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν μέροςσε μία σειρά τυχερών παιχνιδιών στις 10.00 π.μ, στις 14.00 μ.μ και στις 19.00 μ.μ, ενώ συγχρόνως ο εγκέφαλος τους υποβάλλονταν σε σάρωση από τους ειδικούς.

Οι μελετητέςεστίασαν το ενδιαφέρον τους στην ενεργοποίηση των περιοχών ανταμοιβής του εγκεφάλου και διαπίστωσαν, ότι υπάρχει μία περιοχή (κέλυφος), η οποία επιβραδύνει τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια του μεσημεριού (περίπου στις 14.00 μ.μ).

Οι επιβλέποντες της μελέτης, που δημοσιεύτηκεστο επιστημονικό περιοδικό «Chronobiology International», τόνισαν, ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει, ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο απέναντι στις ανταμοιβές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, στο μέλλον, τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη θεραπειών για διαταραχές στις οποίες τα συμπτώματα μεταβάλλονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως είναι η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών και οι διαταραχές του ύπνου.

Βιβλιογραφία:

Byrne, J. E., & Murray, G. (2017). Diurnal rhythms in psychological reward functioning in healthy young men:‘Wanting’, liking, and learning. Chronobiology international, 34(2), 287-295.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017

«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017

«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» Ο Παγκόσμιος Ο...

Περισσότερα

​10 Αλήθειες για την Κατάθλιψη

​10 Αλήθειες για την Κατάθλιψη

Πόσοι από τους μύθους που κυκλοφορούν...

Περισσότερα

​10 Μύθοι για την κατάθλιψη

​10 Μύθοι για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνά...

Περισσότερα

Αγχώδεις διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται διατ...

Περισσότερα

Ακόμα και η μοναξιά κληρονομείται!

Ακόμα και η μοναξιά κληρονομείται!

Η μοναξιά είναι γενετική σε ποσοστό 14%...

Περισσότερα