Η εγκυμοσύνη στην εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Κοινοποιήση:

Οι γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες κατά την διάρκεια της εφηβείας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον, συγκριτικά με εκείνες που γέννησαν πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία, λόγω του εντονότερου στρες με το οποίο διαχειρίζονται την εγκυμοσύνη σε εκείνη την ηλικία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν έναν πρώτο τοκετό πριν από την ηλικία των 20 ετών, σημείωσαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα Framingham, ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε βάθος δεκαετίας. Από την άλλη, οι γυναίκες των οποίων οι πρώτες γεννήσεις συνέβησαν σε μεγαλύτερες ηλικίες είχαν χαμηλότερες μέσες βαθμολογίες κινδύνου. Ο χαμηλότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος, ωστόσο, ήταν μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν γεννήσει ποτέ.

«Εάν ο τοκετός κατά την εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τότε τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα κορίτσια και οι έφηβοι έχουν επαρκή σεξουαλική εκπαίδευση και πρόσβαση στην αντισύλληψη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Βιβλιογραφία

Rosendaal, N. T., Alvarado, B., Wu, Y. Y., Velez, M. P., da Câmara, S. M. A., & Pirkle, C. M. (2017). Adolescent Childbirth Is Associated With Greater Framingham Risk Scores for Cardiovascular Disease Among Participants of the IMIAS (International Mobility in Aging Study). Journal of the American Heart Association, 6(11), e007058.

Ηλίας Βασιλειάδης

Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ