​Η εξωτερική ακτινοθεραπεία δέσμης, για τον τοπικό καρκίνο του προστάτη, επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης

Κοινοποιήση:

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων και έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση, ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Η παραγωγή της τεστοστερόνης ξεκινά από την ενδομήτρια ζωή, αυξάνεται κατά την εφηβεία και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Ωστόσο, η σημαντική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική επιθυμία, την παραγωγή σπέρματος, τη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, επειδή η τεστοστερόνη επηρεάζει πολλές λειτουργίες, η μείωσή της μπορεί να επιφέρει και σημαντικές συναισθηματικές αλλαγές, όπως θλίψη και καταθλιπτική διάθεση. Μπορεί επίσης να υποβαθμίσει τη γενική αίσθηση ευημερίας, να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης καθώς και σε μειωμένο κίνητρο και αυτοπεποίθηση.

Αρκετές μελέτες έχουν περιγράψει το φαινόμενο της μείωσης της τεστοστερόνης μετά από μονοθεραπεία ριζικής προστατεκτομής (RP) ή ακτινοθεραπείας (RT) σε ασθενείς με τοπικό καρκίνο του προστάτη (PCa). Ωστόσο, μόνο μια έρευνα έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο δείγμα ατόμων, μελετώντας κατά πόσο και η εξωτερική ακτινοθεραπεία δέσμης (ΕΒRT) επηρεάζει την τεστοστερόνη. Άλλες, μικρότερες έρευνες αναφορικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία έχουν καταλήξει σε αντιφατικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, ο στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι να εξεταστεί η «κίνηση» της τεστοστερόνης μετά από θεραπεία ΕΒRT σε ένα σημαντικό δείγμα ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές έκανα την υπόθεση ότι τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και η διάρκειά τους, ίσως είναι λιγότερο σημαντικά στους πιο πρόσφατους ασθενείς παρά στους παλαιότερους χρονικά.

Η μελέτη διεξήχθη σε 425 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ΕΒRT για τη θεραπεία του τοπικού καρκίνου του προστάτη από το 2002 έως το 2014. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την υπόθεση των ερευνητών ότι στους πρόσφατους ασθενείς τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται μετά την ΕΒRT. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 75%. Ακόμα, από τους 186 ασθενείς με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, οι 117 (62,9%) επέστρεψαν στα ίδια με πριν τη θεραπεία επίπεδα, σε διάστημα περίπου 6 μηνών. Αυτές οι παρατηρήσεις θα πρέπει να μεταφέρονται στους ασθενείς, όταν αποφασίζουν για την κατάλληλη θεραπεία αφού, όπως προαναφέραμε, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, νοητική εξασθένιση, μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον, η χαμηλή τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με φλεγμονώδεις παθήσεις, ενώ εμφανίζονται δεδομένα για τον παθογόνο ρόλο της φλεγμονής στην εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης πριν τη θεραπεία ήταν ένας προγνωστικός δείκτης για πιο ουσιαστική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης μετά την EBRT. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με δεδομένα προηγούμενων ερευνών. Εντοπίστηκαν ακόμα, αρκετοί παράγοντες επικινδυνότητας που επηρέασαν αρνητικά την αύξηση της τεστοστερόνης, όπως η μεγαλύτερη ηλικία, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος, τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης πριν τη θεραπεία και η σημαντική μείωση της τεστοστερόνης. Και αυτές οι παρατηρήσεις είναι σύμφωνες με προηγούμενες μελέτες. Ιδιαίτερα η ηλικία και ο δείκτης σωματικής μάζας έχουν αποδείξει ότι συνδέονται με μειωμένη τεστοστερόνη.

Επομένως, οι ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου -που συμβάλλουν στην απουσία ανάκαμψης των επιπέδων τεστοστερόνης- θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη προσοχή και ενδεχομένως να χρειαστούν στενότερη παρακολούθηση μετά τη θεραπεία.

Βιβλιογραφία:

Pompe, R. S., Karakiewicz, P. I., Zaffuto, E., Smith, A., Bandini, M., Marchioni, M., & Lambert, C. (2017). External Beam Radiotherapy Affects Serum Testosterone in Patients With Localized Prostate Cancer. The Journal of Sexual Medicine.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του...

Περισσότερα

Διατροφή και Καρκίνος του Προστάτη

Διατροφή και Καρκίνος του Προστάτη

Η επίδραση της διατροφής στον καρκίνο το...

Περισσότερα

Ο καρκίνος και η σεξουαλική λειτουργία

Ο καρκίνος και η σεξουαλική λειτουργία

Ο καρκίνος έχει επιπτώσεις στο σύνολο τ...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία και Καρκίνος του Προστάτη

Στυτική Δυσλειτουργία και Καρκίνος του Προστάτη

Α) ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑΣύμφωνα με τα τελε...

Περισσότερα

Καρκίνος του προστάτη

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα η σ...

Περισσότερα

Το σεξ δρα προστατευτικά στον καρκίνο του προστάτη

Το σεξ δρα προστατευτικά στον καρκίνο του προστάτη

Σε πρόσφατη μελέτη στον Καναδά που δημοσ...

Περισσότερα

Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

Τα ανδρογόνα παράγονται στους όρχεις και...

Περισσότερα

Ανδρόπαυση

Ανδρόπαυση

Είναι γνωστό ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί...

Περισσότερα