​Η ομοκυστεΐνη εξηγεί τη σχέση μεταξύ σεξουαλικής συχνότητας και κινδύνου καρδιοπάθειας

Κοινοποιήση:

Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο της ποιότητας ζωής του ατόμου και επιδρά σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούν την ψυχική και την σωματική του υγεία, καθώς και τη μακροζωία. Η σεξουαλική συντροφικότητα, η ποιότητα και η συχνότητα του σεξ, σχετίζονται με την καλή υγεία τους ατόμου, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνει, με πολλές μελέτες να καταδεικνύουν τη σημαντικότητα στη μέση και τρίτη ηλικία. Μάλιστα, παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από εκείνους που έρχονται σε επαφή συχνότερα. Επιπλέον, η στυτική δυσλειτουργία μοιράζεται πολλούς παράγοντες κινδύνου με τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, όπως η αθηροσκλήρωση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτη Τύπου 2, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο και αποτελεί ένα ενδιάμεσο προϊόν στην κανονική βιοσυνθετική μετατροπή μεθειονίνης σε κυστεΐνη. Το επίπεδο ομοκυστεΐνης θεωρείται ότι είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν το ρόλο της ομοκυστεΐνης στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το οξειδωτικό στρες από ελεύθερες ρίζες, η υπεροξείδωση λιπιδίων και η μειωμένη δραστηριότητα αντιοξειδωτικού ενζύμου.

Σε μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο National Defense Medical Center, στην Κίνα και δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, διερευνήθηκε εάν η μειωμένη σεξουαλική συχνότητα μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, μέσω της δράσης της ομοκυστεΐνης. Στην έρευνα συνολικά συμμετείχαν 2.267 άτομα και των δυο φύλων, ηλικίας από 20 έως 59 ετών, στα οποία χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, ενώ παράλληλα έγινε μέτρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με μειωμένη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη έχει πρωτεύοντα αθηρογόνα και προθρομβωτικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του αγγειακού τραυματισμού, και σχετιζόμενα ιστοπαθολογικά ευρήματα αυξημένου πάχους του έσω χιτώνα, διάσπασης ελαστικού ελάσματος, υπερτροφίας του λείου μυός, συσσώρευσης αιμοπεταλίων και σχηματισμού αποφρακτικών θρόμβων με εμπλουτισμένα αιμοπετάλια. Αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξήγηση της συσχέτισης μεταξύ ομοκυστεΐνης και της καρδιαγγειακής νόσου, μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Επίσης, η ομοκυστεΐνη σχετίζεται και με μειωμένη γνωστική λειτουργία και άνοια διαμέσου πιθανών μηχανισμών που δρουν στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων νευροτοξινών και αγγειακών επιδράσεων. Όλες αυτές οι δράσεις πιθανότατα ασκούν επίδραση στην ομοιόσταση της σεξουαλικότητας σε πολλαπλές εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με το σεξουαλικό κίνητρο και τη διαμόρφωση της συναισθηματικής και κινητικής ανταπόκρισης. Η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει επιπλέον δεδομένα για την αντίστροφη σχέση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και επιπέδων ομοκυστεΐνης σε σχέση με προϋπάρχουσες μελέτες. Επομένως, η μειωμένη σεξουαλική συχνότητα, ίσως, αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων, πιθανότατα εξαιτίας της διαμεσολάβησης της ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, όσον αφορά τις γυναίκες, δε φαίνεται να υπάρχει καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ επιπέδων ομοκυστεΐνης και συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας, ίσως γιατί στις γυναίκες τα περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα συνδέονται με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως οι σχέσεις, τα ψυχολογικά προβλήματα κλπ.

Συνοψίζοντας, η παρούσα μελέτη υποδεικνύει ότι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα συσχετίζεται με μειωμένα επίπεδα ομοκυστεΐνης σε ενήλικες ηλικίας από 20 έως 59 ετών. Ακόμα, η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στη γενικότερη υγεία και ποιότητα ζωής, κυρίως στους άνδρες. Τέλος, οι κλινικοί γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να υποστηρίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών τους, ενώ τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την προώθηση προγραμμάτων υγείας.

Βιβλιογραφία:

Yang, H. F., Kao, T. W., Lin, Y. Y., Shih, M. T., Wu, L. W., Liaw, F. Y., & Chen, W. L. (2017). Does Serum Homocysteine Explain the Connection Between Sexual Frequency and Cardiovascular Risk?. The Journal of Sexual Medicine.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΔΡΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΔΡΑΣ

Όλα τα άρθρα για την Ανδρική Σεξουαλική...

Περισσότερα

Πόσο Συχνά Κάνουμε Σεξ

Πόσο Συχνά Κάνουμε Σεξ

Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα σήμερα έ...

Περισσότερα

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

«…Είμαι 72 ετών και τα τελευταία έξι χρό...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία...

Περισσότερα

Καπνίζεις Λιγότερο - Κανεις Σεξ Περισσότερο!

Καπνίζεις Λιγότερο - Κανεις Σεξ Περισσότερο!

Το κάπνισμα σκοτώνει το σεξ και πεθαίνε...

Περισσότερα

Ανδρόπαυση και Ορμονική Αποκατάσταση στον άντρα (VIDEO)

Ανδρόπαυση και Ορμονική Αποκατάσταση στον άντρα (VIDEO)

Ο βιοπαθολόγος Γιώργος Τουλιάτος μιλά γι...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πάθ...

Περισσότερα

5 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσω την ερωτική μου ζωή!

5 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσω την ερωτική μου ζωή!

Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που μ...

Περισσότερα