Οι Ερευνητές Προειδοποιούν: Εγκαταλείπουμε τις Αγκαλιές και η Μοναξιά Μεγαλώνει!

Κοινοποιήση:

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports», ακόμα και μία απλή αγκαλιά από έναν ξένο είναι αρκετή για να μαλακώσει τον πόνο της μοναξιάς, που μπορεί να αισθανθεί κάποιος.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου προειδοποιούν, ότι οι αγκαλιές μεταξύ των ανθρώπων τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ενθουσιάζεται μπροστά στη χρήση του κινητού του τηλεφώνου και συνηθίζει να αλληλεπιδρά ψηφιακά.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνδέεται με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της αυξανόμενης μάστιγας της μοναξιάς στη Μ. Βρετανία, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως «σιωπηρή επιδημία».

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, οι μελετητές προσκάλεσαν 84 γυναίκες να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ψηφιακής αλληλεπίδρασης, με δυνατότητα εξ’ αποστάσεως αγγίγματος αφής. Αφού αξιολόγησαν μέσω απεικονιστικών μεθόδων ορισμένες από τις νοητικές τους ικανότητες, στη συνέχεια, ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, το συναίσθημα του «ανήκειν» και την αυτοεκτίμηση.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, K. Fotopoulou δήλωσε: «Τα θηλαστικά έχουν μια αναγνωρισμένη ανάγκη για εγγύτητα και προσκόλληση […] Δεν αποτέλεσε λοιπόν μεγάλη έκπληξη το γεγονός, ότι η κοινωνική υποστήριξη μειώνει το συναισθηματικό πόνο του αποκλεισμού στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».

Η μελέτη ακολουθεί μία σειρά από νέα ευρήματα, σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις τηςκοινωνική αφής στιςκαρδιαγγειακές παθήσεις, στα χρόνια νοσήματα και στην αντιμετώπιση του στρες.

Βιβλιογραφία:

Von Mohr Ballina, M., Kirsch, L. K., & Fotopoulou, A. F. (2017). The Soothing Function of Touch: Affective Touch Reduces Feelings of Social Exclusion. Scientific Reports.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Η μοναξιά χτυπάει «κόκκινο» στους 35άρηδες!

Η μοναξιά χτυπάει «κόκκινο» στους 35άρηδες!

«Σιωπηρή επιδημία» περιγράφεται η ανδρικ...

Περισσότερα

10+1​ Οφέλη της Αγκαλιάς

10+1​ Οφέλη της Αγκαλιάς

«Δώσε μου μια αγκαλιά!» Πόσες φορές αλ...

Περισσότερα

​10 Αλήθειες για την Κατάθλιψη

​10 Αλήθειες για την Κατάθλιψη

Πόσοι από τους μύθους που κυκλοφορούν...

Περισσότερα

​10 Μύθοι για την κατάθλιψη

​10 Μύθοι για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνά...

Περισσότερα

Ακόμα και η μοναξιά κληρονομείται!

Ακόμα και η μοναξιά κληρονομείται!

Η μοναξιά είναι γενετική σε ποσοστό 14%...

Περισσότερα