​Πρόσληψη φλαβονοειδών από φρούτα και λαχανικά για την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας

Κοινοποιήση:

Η στυτική δυσλειτουργία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των μεσήλικων ανδρών και αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας με τον επιπολασμό του να εκτιμάται στο 33-52% παγκοσμίως. Αν και η προέλευση της στυτικής δυσλειτουργίας θεωρήθηκε αρχικά ψυχογενής ή νευρολογική, τα στοιχεία δείχνουν πλέον ότι η κυρίαρχη αιτιολογία είναι αγγειακή. Ως εκ τούτου, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα εν γένει.

Η πιθανότητα εμφάνισης της δυσλειτουργίας αυξάνεται με την προοδευτική συσσώρευση επιβαρυντικών παραγόντων ενώ και η στυτική δυσλειτουργία από μόνη της αποτελεί, εν μέρει, προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη παραγόντων που προκαλούν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, έχουν επίσης τη δυνατότητα να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Δεδομένα, που προέρχονται από ελεγχόμενες πειραματικές δοκιμές διάρκειας 2 έως 24 μηνών, αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής ως προς την στυτική λειτουργία. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και η διατροφή με φλαβονοειδή βελτίωσε σημαντικά την σεξουαλική υγεία των ανδρών. Η διατροφική αλλαγή περιελάμβανε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φλαβονοειδή και συσχετίστηκε με βελτίωση στη στυτική λειτουργία σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης που επιτυγχάνεται μετά από αυξημένη λήψη φλαβονοειδών, υποδηλώνει ότι συμβάλλουν περισσότερο από άλλες διατροφικές συνήθειες στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και ποτά συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, του τσαγιού, των βοτάνων και του κρασιού. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης και την ενδοθηλιακή οξειδάση NADPH, ενώ ρυθμίζουν τις μεταβολές της συνθετάσης του ενδοθηλιακού μονοξειδίου του αζώτου (NO).

Η πρόσληψη φρούτων από τις 5 βασικές πηγές φλαβονοειδών, δηλαδή από φράουλες, βατόμουρα, κόκκινο κρασί, μήλα-αχλάδια και εσπεριδοειδή συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας κατά 14%. Τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψη ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες βελτίωσης της σεξουαλικής υγείας, καθώς και μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτές οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής ενισχύουν σημαντικά και την αποδοτικότητα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως είναι η χρήση αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, για την θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η ηλικία φαίνεται να είναι για ακόμα μια φορά ένας βασικός παράγοντας στο ζήτημα της θεραπείας, ωστόσο η αυξημένη πρόσληψη φλαβονοειδών φαίνεται να επιδρά θετικά σε όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως.

Βιβλιογραφία:

Cassidy, A., Franz, M., & Rimm, E. B. (2016). Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. The American journal of clinical nutrition, 103(2), 534-541.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Πως γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλ...

Περισσότερα

Πως Επηρεάζει το Αλκοόλ την Σεξουαλική Λειτουργία;

Πως Επηρεάζει το Αλκοόλ την Σεξουαλική Λειτουργία;

«Το αλκοόλ προωθεί την επιθυμία αλλά μας...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πάθ...

Περισσότερα

Καπνίζεις Λιγότερο - Κανεις Σεξ Περισσότερο!

Καπνίζεις Λιγότερο - Κανεις Σεξ Περισσότερο!

Το κάπνισμα σκοτώνει το σεξ και πεθαίνε...

Περισσότερα

Διαταραχή στύσης

Διαταραχή στύσης

Η αισθητή δυσκολία για απόκτηση και διατ...

Περισσότερα

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

«…Είμαι 72 ετών και τα τελευταία έξι χρό...

Περισσότερα