Καταπολεμούν την Παχυσαρκία Μοιράζοντας Προφυλακτικά!

Κοινοποιήση:

Το Μεξικό θεωρείται η δεύτερη χώρα στον κόσμο στη κατάταξη των ποσοστών παχυσαρκίας. Το 70% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο του Μεξικού για τη Δημόσια Υγεία. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι κοστίζει στη μεξικανική οικονομία $ 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 12.5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2017. Φαίνεται λοιπόν ότι οι Μεξικάνοι αποφάσισαν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία όχι μόνο με ισχυρούς τρόπους ανταπόδοσης αλλά πρωτότυπους και εποικοδομητικούς παράλληλα.

Σκέφτηκαν να ισχυροποιήσουν το κίνητρο των παχύσαρκων ατόμων να μειώσουν το βάρος τους, βελτιώνοντας έτσι την σωματική και ψυχική τους υγεία, αλλά και την εικόνα τους, φυσικά. Αυτό που έκαναν λοιπόν, ήταν να εγκαταστήσουν στο μετρό της πόλης σε 15 σταθμούς από δύο ειδικά μηχανήματα γυμναστικής που δώρισε μία μεξικάνικη πολυεθνική ποτών (FEMSA). Το παχύσαρκο άτομο αν καταφέρει να κάνει 10 επαναλήψεις θα πάρει ως δέλεαρ, δωρεάν εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό ή λεωφορείο). Στα σημεία αυτά θα βρίσκονται και άτομα επίσης που θα παρέχουν δωρεάν ιατρικές συμβουλές στους παχύσαρκους.

Φρόντισαν όμως και για όσους δεν ήθελαν αυτό «το αντάλλαγμα» ως ανταμοιβή, αντικαθιστώντας το με ένα κουτί προφυλακτικά.

Σκοπός αυτού του ιδιότυπου προγράμματος που γίνεται για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ήταν να διδάξει στα άτομα αυτά την αξία του να είναι κανείς ενεργητικός και να εμπλέκεται σε φυσικές δραστηριότητες, μέχρι αυτό να τους γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής, να ενσωματώσουν δηλαδή την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή τους ζωή.

Το νέο αυτό πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας καταπολέμησης του αυξανόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η νέα καμπάνια υγείας αποτελεί μέρος ενός συνεχιζόμενου προγράμματος που περιέλαβε μάλιστα και την εγκατάσταση περισσότερων από 600 δωρεάν υπαίθριων γυμναστήριων σε όλη την πόλη. Επίσης, εκτός από την εταιρεία ανταλλαγής εισιτηρίων ή προφυλακτικών, οι αξιωματούχοι υγείας θα δώσουν επίσης 80,000 βηματόμετρα στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα.

«Ζητούμε από τους ανθρώπους να αρχίσουν να κινούνται, το καλύτερο εμβόλιο για την παχυσαρκία ονομάζεται άσκηση και αλλαγή τρόπου ζωής", δήλωσε ο Armando Ahued, γραμματέας της υγείας στο Μεξικό, μετά τη δοκιμή των μηχανήματων.

Μαρίνα Μόσχα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ