Οι θανάσιμες συνέπειες της καθιστικής ζωής (VIDEO)

Κοινοποιήση:

Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περισσότερες ώρες την ημέρα καθιστός, απ’ ότι κοιμισμένος; Πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής ζωής και της αύξησης του σωματικού βάρους, των καρδιακών παθήσεων, κάποιων μορφών καρκίνου και της συνολικής θνησιμότητας γενικότερα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, εμφανίζουν πιο συχνά καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ενδομητρίου, συγκριτικά με εκείνα που είναι πιο δραστήρια σωματικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που επανεξέτασαν 43 έρευνες με 69.000 ανθρώπους που έπασχαν από καρκίνο, βρήκαν τα ακόλουθα:

Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξανόταν κατά 8% και του ενδομητρίου κατά 10%, για κάθε δύο ώρες επιπλέον καθιστικής συμπεριφοράς ανά ημέρα. Ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν περισσότερο όταν η καθιστική συμπεριφορά περιλάμβανε την παρακολούθηση τηλεόρασης, καθώς συνοδεύεται συνήθως από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και από κάπνισμα ή ακόμη και κατανάλωση αλκοόλ, παρά όταν ήταν απόρροια της επαγγελματικής δραστηριότητας ή του συνολικού χρόνου που περνούσε κάποιος καθιστός.
Η καθιστική ζωή σχετίζεται με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, ενώ συσχετίστηκε και με τον καρκίνο του πνεύμονα. Όλες αυτές οι παθήσεις συμβαίνουν στον οργανισμό μας μέσα από βιολογικές διαδικασίες και μηχανισμούς, ένας από αυτούς είναι η παχυσαρκία.

Άλλοι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας μελέτησαν τα κόκαλα και την βλαβερή ύπαρξη λίπους που παρουσιάζουν, το οποίο όμως διαφέρει από το λίπος που βρίσκεται στους μυς και στα όργανα. Αν και δεν είναι γνωστοί οι τρόποι που σχηματίζεται το λίπος στα κόκαλα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η έλλειψη άσκησης και η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής και πως αυτές συμβαίνουν!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ