Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Κοινοποιήση:


Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού

Εξειδικευμένα Προγράμματα Θεραπείας
για Παιδιά και Ενηλίκους
Εκπαίδευση Θεραπευτών

ECSF Associate Partner

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 22α Οκτωβρίου έχει οριστεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που γίνονται σε όλο τον κόσμο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας, το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΥ δίνει ελεύθερη πρόσβαση στο βιντεοσκοπημένο υλικό της ημερίδας με τίτλο: «Θεραπείες Τραυλισμού: Προκλήσεις και Απαντήσεις» που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο με αφορμή την ημέρα αυτή.

Το βιντεοσκοπημένο υλικό είναι διαθέσιμο στο YouTube και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.travlismos.gr/index.jsp?standalonePageID=109

Στα βίντεο παρουσιάζονται θέματα που αφορούν στην αιτιολογία και στη φύση του τραυλισμού, στις θεραπείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενηλίκους αλλά και μαρτυρίες προσώπων που τραυλίζουν.

Περισσότερα για τον τραυλισμό:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • 1 στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας θα εμφανίσει συμπτώματα τραυλισμού και
  • 1 στα 100 θα συνεχίσει να τραυλίζει στη σχολική ηλικία και στην ενήλικη ζωή του.

Η άμεση διερεύνηση της δυσκολίας από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή και η κατάλληλη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει τον τραυλισμό να γίνει χρόνιος.

Ακόμα και σήμερα είναι πεποίθηση πολλών ενηλίκων που τραυλίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον τραυλισμό τους. Παρότι, από τη στιγμή που ο τραυλισμός γίνει χρόνιος, δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της ίασης, ο ενήλικος ή ο έφηβος που τραυλίζει μπορεί να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των στιγμών του τραυλισμού, να αλλάξει την ομιλία του σε έναν εύκολο και αποδεκτό τρόπο ομιλίας και να μειώσει στο ελάχιστο τις λειτουργικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο τραυλισμός στη ζωή του. Στα 24 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΤ έχουμε δει πολλά πρόσωπα που τραυλίζουν να ενδυναμώνονται, να αναδομούν τον επικοινωνιακό τους ρόλο και να αλλάζουν τη ζωή τους σαν αποτέλεσμα της θεραπείας.

Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού είναι το μόνο εξειδικευμένο κέντρο για την θεραπεία του τραυλισμού στην Ελλάδα. Είναι μέλος του ECSF (European Clinical Specialization in Fluency Disorders) και παρέχει εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενηλίκους καθώς και προγράμματα εποπτείας και εκπαίδευσης άλλων λογοθεραπευτών.

www.travlismos.gr