ΟΜΙΛΙΕΣ – DEBATE 26o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ο Δρ. Θάνος Ασκητής θα συμμετάσχει σε δύο ομιλίες και σε ένα debate στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που διοργανώνεται από την Ε.Ψ.Ε. και θα διεξαχθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Κω.

Συγκεκριμένα:

Θέμα debate:

«Πρέπει να περιλαμβάνονται οι αναστολείς PDE 5 στην πρώτη γραμμή θεραπείας για την ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία;»

Προεδρείο:

Κωνσταντίνος Φωκάς, Λουκάς Αθανασιάδης

Ομιλητές:

Θάνος Ασκητής «Όχι»

Λουκάς Αθανασιάδης «Ναι»

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

Παρασκευή 18 Μαΐου

Ώρες Διεξαγωγής της Ομιλίας:
08.30 - 10.00

Τόπος Διεξαγωγής:
Αίθουσα 2 AIGLE B

Περιεχόμενο debate:

Η θεραπεία της ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας δεν χρειάζεται την χορήγηση αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων απευθύνεται σε άνδρες, κυρίως της μέσης ηλικίας και μετά που επιβαρύνονται στυτικά από πλειστούς οργανικούς παράγοντες (μεταβολικό σύνδρομο). Η χρήση των PDE-5’s, από νέους άνδρες, ουσιαστικά ακυρώνει τον αυθορμητισμό της σεξουαλικής επαφής και δεν προσφέρει καμία θεραπευτική ανταπόκριση δεδομένου του ψυχολογικού παράγοντα ως κυρίαρχης αιτίας. Σημαντικός παράγοντας αρνητικής επίδρασης των PDE-5’s κυρίως στους νέους άνδρες είναι η αίσθηση ότι νοσούν και ως «άρρωστοι» χρειάζονται το φάρμακο για να ξεπεράσουν την σεξουαλική τους ανικανότητα. Αφετέρου η επαναλαμβανόμενη χρήση φαρμακευτικής αγωγής δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο εξάρτησης και επιβεβαίωσης του ανδρισμού διαμέσου του φαρμάκου. Ο άνδρας αισθάνεται ότι χωρίς την ουσία δεν μπορεί να δράσει και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που δρα παρορμητικά, χρησιμοποιώντας αλόγιστες δόσεις με σκοπό της επίτευξη του αποτελέσματος της στύσης.


Θέμα ομιλίας:
«Σεξουαλικότητα και Ψυχική Νόσος, νεότερα δεδομένα»

Προεδρείο:

Λουκάς Αθανασιάδης, Αναστασία Κώνστα

Ομιλητής:

Θάνος Ασκητής «Κατάθλιψη και Σεξουαλικότητα, νεότερα δεδομένα»

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

Παρασκευή 18 Μαΐου

Ώρες Διεξαγωγής της Ομιλίας:
13.30 - 15.00

Τόπος Διεξαγωγής:
Αίθουσα 2 AIGLE B

Περιεχόμενο ομιλίας:

Αναμφίβολα, το κύριο σεξουαλικό όργανο στον άνθρωπο είναι ο εγκέφαλος ο οποίος αποτελεί τον βασικό εκφραστή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Η σεξουαλική επιθυμία, η οποία ξεκινά από τον εγκέφαλο και μεταφράζεται ως διέγερση στο επίπεδο των γεννητικών οργάνων, διαταράσσεται από την εμφάνιση της κατάθλιψης διαμέσου της νευροδιαβιβαστικής ανισορροπίας του εγκεφάλου.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα θέτουν ένα ακόμη ανασταλτικό παράγοντα στην σεξουαλική λειτουργία παρότι είναι αναγκαία για την θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης άρα και πιθανά την διόρθωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ουσιαστικά η κατάθλιψη αφενός και η φαρμακευτική χορήγηση SSRI’s δημιουργούν ένα σύμπλεγμα θεραπευτικού αποτελέσματος της νόσου αλλά πιθανά και αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλική ζωή. Από την άλλη, το σεξουαλικό πρόβλημα είναι ικανό να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να πυροδοτήσει κατάθλιψη δευτερογενώς, καθώς το άτομο εισπράττει την αυτοαπόρριψη και νιώθει συναισθηματικό κενό στη σεξουαλική του ζωή και τη σχέση με τη σύντροφο. Η κατάθλιψη και η σεξουαλική ζωή σε έναν άνθρωπο είναι ένα δίπολο που χαρακτηρίζει τη συναισθηματική αντίληψη που ο καταθλιπτικός εκφράζει μέσω της ανηδονίας και αντανακλούν τις αποτυχίες των ανθρώπινων λειτουργικών συστημάτων.


Θέμα ομιλίας:
«Θέματα Σεξουαλικότητας: Τα Υπέρ και τα Κατά Αντιδιαμετρικών Απόψεων»

Προεδρείο:

Θάνος Ασκητής, Λουκάς Αθανασιάδης

Ομιλητής:

Θάνος Ασκητής «Ζήλεια: Τα Υπέρ και τα Κατά»

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

Παρασκευή 18 Μαΐου

Ώρες Διεξαγωγής της Ομιλίας:

15:30 - 17:00

Τόπος Διεξαγωγής:
Αίθουσα 4 ACESSO

Περιεχόμενο ομιλίας:

Η ζήλεια λογίζεται ως ένα συναίσθημα με δυο πλευρές, την παραγωγική και την καταστροφική. Ο τρόπος με τον οποίο θα τη διαχειριστεί ο καθένας είναι και εκείνος που θα καθορίσει ποια πλευρά της θα κυριαρχήσει. Ζήλεια και ζηλοτυπία θα υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα αναζητούν τα πρόσωπα του ενδιαφέροντος και της ενοχής. Θα δημιουργούνται μέσα από συνεχείς εμπειρίες και καταστάσεις, που η ζωή τις δίνει ως τροφή (ζήλεια), εξάρτηση, ανασφάλεια και έλλειψη αυτοεκτίμησης (ζηλοτυπία).


Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου ακολουθήστε το σύνδεσμο https://www.psychiatriccongress.gr/programme/progr...


Δείτε όλες τις ομιλίες