Ο κορωνοιός και η επίδραση στη σεξουαλική μας ζωή

Κοινοποιήση:

Αναμφίβολα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού δεν θα μπορούσαν να αφήσουν απέξω και τη σεξουαλική μας ζωή. Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης της μη μετάδοσης του ιού, για πολλούς, ίσως να είναι ένα πολύ επώδυνο μέτρο, αφού τους κόβεται η φόρα και η σεξουαλική επαφή, στερώντας τους «τον κήπο με τα δέντρα και τους πολλούς καρπούς».

Η κατάσταση που ζούμε γεννάει αφορμές ηθικοπλαστικής κριτικής, από εκείνους που δράττουν της ευκαιρίας να ρίξουν το σεξ «στο πυρ το εξώτερο» ή και να το κλειδώσουν στο ντουλάπι με τα αντισηπτικά. Μία άλλη παράμετρος κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος ιχνηλάτησης της μετάδοσης του ιού στα νέα κρούσματα, ήταν η προσπάθεια απόκρυψης, από εκείνους που διαπιστώθηκαν φορείς του ιού, μιας κρυφής σεξουαλικής επαφής που είχαν και που έπρεπε να την προστατεύσουν για ευνόητους λόγους…

Εάν προσεγγίσουμε το θέμα στην σωστή βάση των δεδομένων που έχουμε μέχρι σήμερα, στο ερώτημα «η σεξουαλική ζωή εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης και μόλυνσης των ερωτικών συντρόφων μεταξύ τους;», η απάντηση είναι: ναι. Γιατί η σωματική επαφή προκαλεί την έκκριση υγρών, αλλά και σταγονιδίων που είναι βέβαιο ότι ο κορωνοϊός θα περάσει από τον έναν στον άλλον, εφ’ όσον κάποιος εκ των δύο είναι θετικός στην μόλυνση. Και αυτό πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα, γιατί δέχτηκα πολλά ερωτήματα, εάν η σεξουαλική επαφή μεταδίδει τον ιό.

Ακόμα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι και η απλή σωματική επαφή, που είναι η αρχή μιας σεξουαλικής συνάντησης, πχ ένα φιλί, είναι αρκετά επικίνδυνο για να επέλθει η εμπλοκή με την μόλυνση. Φυσικά αυτό απογοητεύει πολλούς, φοβίζει περισσότερους και δημιουργεί άγχος για την αναζήτηση μιας ερωτικής σχέσης, που φαίνεται να μπαίνει στο ψυγείο, για άγνωστο χρονικό διάστημα, που μάλλον θα καταλήξει στην κατάψυξη. Όσοι χαρακτηριστικά ήταν λάτρεις του σπορ των ανοιχτών γνωριμιών και σεξουαλικών επαφών, πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτό «σήμερα δεν παίζει» και των φρονίμων τα παιδιά… πρέπει να παραμείνουν φρόνιμα!

Τώρα, θα σκεφτεί κανείς εναλλακτικές μεθόδους σεξουαλικής δραστηριότητας και μάλιστα μέσα από την έντονη κοινωνική απομόνωση και απαγόρευση της κυκλοφορίας που ζούμε. Συγκεκριμένα, τα ψηφιακά μέσα, τα sex robots και το cybersex, που υπήρχαν και προ της εμφάνισης του κορωνοϊού, προσφέροντας αυτοικανοποίηση με ασφάλεια, φαίνεται να φουντώνουν στα όρια μιας «νέας πανδημίας», αυξάνοντας κατακόρυφα τις αυνανιστικές μας συνήθειες και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις εξ αποστάσεως. Ο αυνανισμός, μάλιστα, φαίνεται να δικαιώνεται και να λαμπρύνεται αφού στην περίοδο που ζούμε ιστοσελίδες πορνό προσφέρονται για τέρψη και ικανοποίηση στους λάτρεις του είδους και στους στερημένους εραστές με τα κρεβάτια τους… άδεια!

Αφού, λοιπόν, το ανοιχτό και ελεύθερο σεξ, πάει στα τάρταρα και με την υπογραφή της επιστήμης, προκαλώντας θλίψη και στέρηση στους κυνηγούς του, σίγουρα αναρωτιόνται πολλοί τι γίνεται με το σεξ της μόνιμης συντροφικής ζωής, που μάλλον τα τελευταία χρόνια δεν ήταν στα καλύτερά του. Δεδομένου ότι η εξωσυζυγική δραστηριότητα είχε αυξηθεί σημαντικά στους κουρασμένους γάμους, μάλλον τώρα ο κορωνοϊός ξαναφέρνει την ανθρώπινη σχέση και σεξουαλική επαφή στην πρώτη γραμμή της μονογαμίας των συντρόφων, που είχαν απομακρυνθεί και που ξαναβρίσκονται «αναγκαστικά περιορισμένοι» για μεγάλο διάστημα μέσα στο σπίτι τους… ζώντας ο ένας με τον άλλον!

Όπως λέει και το τραγούδι «ρε πώς αλλάξαν οι καιροί…», φαίνεται ότι ο μεγάλος κερδισμένος είναι η σεξουαλική επαφή των δύο μόνιμων, σταθερών συντρόφων, εφόσον θέλουν να ξαναδούν τον έρωτά τους. Και σ΄ αυτό κυριολεκτώ. Δύο συντρόφων που είναι σταθερά μονογαμικοί και όχι δήθεν. Έτσι το «εγώ κι εσύ» βρίσκει την ευκαιρία να απολαύσει το «εμείς», χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, γιατί οι δύο σύντροφοι θα ξαναβρεθούν και θα ξαναζωντανέψει το σεξουαλικό ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον. Έτσι δεν θα έχουν την ανασφάλεια μήπως μολυνθούν, εφ’ όσον πράγματι ο ένας ανήκει απόλυτα μονογαμικά στη ζωή του άλλου. Άλλωστε είναι μια ευκαιρία να ξαναδώ το σύντροφό μου σεξουαλικά, που πιθανά τον έβλεπε κάποιος άλλος και όχι εγώ…

Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα. Η σεξουαλική μας ζωή είναι μια συνέχεια, που στο χέρι μας είναι να την απολαύσουμε και στο μυαλό μας να τη διεκδικήσουμε. Τελικά ο καλύτερος εραστής είναι ο μόνιμος σύντροφός μας. Γιατί μ΄ αυτόν μπορούμε να κάνουμε ένα ελεύθερο και απελευθερωμένο σεξ, χωρίς να σκεφτούμε ότι μετά μπορεί να αρρωστήσουμε. Εκτός εάν ερωτευτούμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας και ταξιδέψουμε στον κόσμο του ονείρου, των σεξουαλικών φαντασιώσεων και της ηδονοβλεψίας, χωρίς να αγγίζουμε το σώμα του αληθινού ανθρώπου, που έχει να μας πει πιο πολλά και να μας δώσει περισσότερα, απ’ ότι ένα μηχάνημα και ένας αυνανισμός.Διαλέγουμε και παίρνουμε…


Θάνος Ασκητής
Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ