Ο έφηβος μπροστά στην οικονομική κρίση

Κοινοποιήση:

Τα ΑΤΜ δεν δίνουν λεφτά, οι τράπεζες είναι κλειστές, ο κόσμος αναρωτιέται για το τι θα συμβεί. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει σε όλους το συναίσθημα τις απελπισίας, του θυμού, του φόβου. Βέβαια, όλο αυτό ήταν κάτι που καλλιεργούνταν για χρόνια.

Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, όπως φαίνεται δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Κάθε οικογένεια, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό, έχει πληγεί καθώς οι αλλαγές στο βιοτικό και όχι μόνο επίπεδο, γίνονται αντιληπτές και από τα παιδιά. Ιδιαίτερα, τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία φαίνεται να έχουν αντίληψη της τραγικής κατάστασης που βιώνει η χώρα ενώ η ζωή τους όπως ήταν φυσικό, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη. Μπορεί πολλοί γονείς να προσπαθούν να προστατέψουν τον έφηβο από τις έγνοιες και τα οικονομικά προβλήματα που βαραίνουν την οικογένεια, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Σκεφτείτε λοιπόν, πώς νιώθει ένα παιδί που ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες και δεν μπορεί να λάβει οποιαδήποτε βοήθεια στα μαθήματά του, όπως για παράδειγμα πηγαίνοντας φροντιστήριο. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως δυστυχώς, η «παραπαιδεία» έχει καταστεί πλέον απαραίτητη για όλους τους μαθητές στην Ελλάδα και μάλιστα, όταν κάποιος δεν λαμβάνει επιπλέον βοήθεια θεωρείται μέχρι και καταδικασμένος να αποτύχει στις εξετάσεις. Πόσα παιδιά δεν έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν την εκμάθηση κάποιας ξένης γλώσσας, λόγω της οικονομικής στενότητας των γονιών τους; Πώς μπορεί να νιώθει ένας έφηβος, που βλέπει τα όνειρά του να εξανεμίζονται; Όταν κάθε μέρα που περνά, η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, απομακρύνεται όλο και περισσότερο; Όταν αναρωτιέται αν θα καταφέρει να σπουδάσει ή ακόμα και αν έχει νόημα τελικά, να επενδύσει στη γνώση;

Οι έφηβοι αμφιθυμικοί σήμερα περιμένουν να μάθουν σε ποια σχολή πέρασαν εφόσον η σκέψη ότι ίσως περάσουν σε κάποια άλλη πόλη από αυτήν στην οποία διαμένουν τους τρομάζει, τους απογοητεύει. Τόση προσπάθεια, τόση αγωνία, όλα τα όνειρα και οι ελπίδες που έκαναν γκρεμίζονται σιγά σιγά ως παράπλευρες απώλειες του οικονομικού πολέμου που βιώνουμε. Ένας έφηβος δύσκολα μπορεί να ξεγελαστεί, είναι ενημερωμένος, ευαισθητοποιημένος. Ακόμα και αν οι γονείς προσπαθούν να βάλουν τα παιδιά τους σε γυάλα και να τα κρατήσουν έξω από τα άγχη που βιώνουν, για το αν θα έχουν δουλειά αύριο, αν θα έχουν να σπουδάσουν το παιδί τους, αν θα έχουν να φάνε. Κίβδηλες ανάγκες και ανούσια προβλήματα, φαντάζουν τώρα αστεία, μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.

Μπορεί ένας έφηβος να βίωνε την κρίση, όταν έβλεπε τους γονείς του να του μειώνουν το χαρτζιλίκι, να μην πηγαίνει διακοπές πια με την οικογένειά του, να μην αγοράζει τρία και τέσσερα ζευγάρια παπούτσια το χρόνο, να μην μπορούσε οικονομικά να συμμετάσχει στην πενταήμερη εκδρομή του σχολείου. Μπροστά όμως, στο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, θυμίζοντας εμπόλεμη ζώνη, ο έφηβος στέκεται αμήχανος και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του στερήσει το «δικαίωμα» της ελπίδας. Μπορεί ο ίδιος να αισθάνεται θυμό, ακόμα και να αντιδρά με επιθετικότητα ή να δείχνει πως είναι ανεπηρέαστος από όσα συμβαίνουν, συνεχίζοντας τη ζωή που έκανε, βγαίνοντας με τους φίλους του, κρατώντας τον εαυτό του απασχολημένο με το Facebook. Όπως και να’ ναι γίνονται και αυτοί κοινωνοί της εθνικής αναταραχής που βιώνουμε, φοβούμενοι όσο και εμείς, για την επόμενη μέρα…

Δείτε επίσης:

Ερωτηματολόγιο: Οικονομική Κρίση και Επιπτώσεις στην Προσωπική Ζωή

Ο γονιός στην οικονομική κρίση

H οικονομική κρίση στη σχέση μας

Πως Επηρεάζει η Οικονομική Κρίση τη Σεξουαλική μας Ζωή

Επίπτωση της οικονομικής κρίσης στη ψυχική υγεία στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ