Αντιμετωπίζοντας το σεξουαλικό πρόβλημα που χτυπά την πόρτα του γάμου μας!

Κοινοποιήση:

Ο Γιάννης και η Μαρία είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που απευθύνθηκε στο χώρο μας λόγω σεξουαλικού προβλήματος.

Το ζευγάρι είναι μαζί 18 χρόνια συνολικά και παντρεμένοι τα τελευταία 15 χρόνια. Έχουν δύο παιδιά, ένα κορίτσι 14 ετών και ένα αγόρι 8 ετών. Ο Γιάννης είναι 40 ετών και εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία ενώ η Μαρία είναι 38 ετών και εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία. Ο Γιάννης έρχεται μόνος του στο Ινστιτούτο, κρυφά από τη γυναίκα του επειδή τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα στη στύση του, δυσκολεύεται να την αποκτήσει αλλά και όταν τα καταφέρνει, δεν διαρκεί πολύ. Το ζευγάρι όπως περιγράφει ο Γιάννης έχει απομακρυνθεί μέσα από τις καθημερινές υποχρεώσεις αλλά και λόγω του προβλήματος. Τελευταία φορά αναφέρει ο Γιάννης έκαναν σεξ πριν από 6 μήνες…

Για να είμαστε σίγουροι για την αιτιολογία του προβλήματος του Γιάννη, έγινε ο απαιτούμενος οργανικός έλεγχος στο Ανδρολογικό τμήμα του Ινστιτούτου, ο οποίος έδειξε ότι η συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία δεν οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες. Έχοντας αποκλειστεί λοιπόν η οργανική αιτιολογία, παραπέμπεται στο ψυχολογικό τμήμα του Ινστιτούτου εστιάζοντας στους ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με το πρόβλημα και στη διερεύνηση πιθανών δυσκολιών μέσα στη σχέση με τη σύζυγό του.

Ο Γιάννης είχε χρεώσει το πρόβλημα στον εαυτό του, αισθανόταν πολύ άσχημα και ντρεπόταν για αυτό. Είχε αποφασίσει λοιπόν να το λύσει μόνος του, πιστεύοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τον ίδιο. Μέσα από την συζήτηση με τη βοήθεια του ειδικού κατάλαβε παρόλα αυτά, ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά και τους δύο, ένα πρόβλημα που μπορεί να τους φέρει κοντά για τη διεκδίκηση της λύσης του. Ο Γιάννης έρχεται σε επόμενη συνεδρία με τη σύζυγό του η οποία εμπλέκεται σημαντικά στη διαδικασία αντιμετώπισης του.

Πως μία σχέση μπορεί να γίνει δυσλειτουργική; Τι φταίει;

Όπως φάνηκε μέσα από τη διερεύνηση της σχέσης του ζευγαριού, υπήρχε σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία που είχε γίνει δυσλειτουργική. Ο καθένας είχε κλειστεί στον εαυτό του με τον δικό του προβληματισμό σχετικά με την εξέλιξη της σχέσης τους τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για αυτό. Είχαν σταματήσει εδώ και καιρό να βγαίνουν και να κάνουν δραστηριότητες που παλαιότερα τους ευχαριστούσαν, είχαν ξεχάσει να δουν ο ένας τον άλλον…

Πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις!

Αρκετά συχνά οι ευθύνες που παρουσιάζονται αυξημένες μέσα σε έναν γάμο μπορεί να μειώσουν τη σημαντικότητα του σεξ και να το βάλουν σε δεύτερη ή και …δέκατη μοίρα. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και των δύο συντρόφων, η προσήλωση στις ανάγκες των παιδιών, η κούραση και η ρουτίνα της καθημερινότητας, μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του ζευγαριού. Μία απομάκρυνση που αλλάζει τις προτεραιότητές τους, μειώνοντας τις σεξουαλικές επαφές αλλά και την απόλαυση που παίρνει το ζευγάρι από το σεξ.

"Δεν μου αρέσει πια!"

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, είναι αυτός της μειωμένης έλξης που νιώθει ο ένας για τον άλλον και που συμβάλει στην εμφάνιση των σεξουαλικών προβλημάτων στη ζωή του παντρεμένου ζευγαριού. Πολύ συχνά βλέπουμε τους δύο συντρόφους μέσα στο γάμο να «αφήνονται», να μην φροντίζουν τον εαυτό τους, να παχαίνουν, να κυκλοφορούν με ρούχα που θα ντρέπονταν αν τους έβλεπε κάποιος άλλος, αδιαφορώντας για την εικόνα τους, αδιαφορώντας για αυτό που βλέπει ο σύντροφός τους, θεωρώντας τον μάλλον δεδομένο! Και εδώ είναι η έκπληξη: πως αλλάζουν όλα αυτά ξαφνικά, όταν υπάρχει η υποψία ότι κάποιος ή κάποια άλλη τρυπώνει και "κλέβει" μακριά τον δεδομένο σύντροφο! Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε παρόλα αυτά, ότι είναι στο χέρι του καθενός αλλά και των δύο μαζί ως ζευγάρι, να διατηρήσουν την έλξη και την ερωτική επιθυμία.

Και η επικοινωνία;

Τέλος, η έλλειψη επικοινωνίας είναι μεταξύ άλλων από τα πιο συχνά αίτια παρουσίας αλλά και διατήρησης ενός σεξουαλικού προβλήματος. Η συνεχής μη αποτελεσματική διαχείριση αυτών των δυσκολιών μπορεί να απομακρύνει και να δημιουργήσει ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο συζύγων. Το γεγονός αυτό επεκτείνεται και στη σεξουαλική τους ζωή επηρεάζοντας την αρνητικά.

Μαρίνα Μόσχα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

12 λόγοι που απιστεί ένας άνδρας!

12 λόγοι που απιστεί ένας άνδρας!

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ο άν...

Περισσότερα

4 σημάδια κρίσης στο γάμο μας!

4 σημάδια κρίσης στο γάμο μας!

Όλο και περισσότερα ζευγάρια στην εποχή...

Περισσότερα

Αρνητικές οι επιδράσεις του πορνό στο σεξ και στη σχέση

Αρνητικές οι επιδράσεις του πορνό στο σεξ και στη σχέση

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημο...

Περισσότερα

Γιατί Χωρίζουν Ζευγάρια μετά από 20 χρόνια Γάμου;

Γιατί Χωρίζουν Ζευγάρια μετά από 20 χρόνια Γάμου;

Το διαζύγιο ως θεσμός των καιρών μας φαί...

Περισσότερα

Γυναικείος οργασμός και ανδρική απιστία. Σχετίζονται;

Γυναικείος οργασμός και ανδρική απιστία. Σχετίζονται;

Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο:Γυναικείος οργ...

Περισσότερα

Γυναίκες μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους…

Γυναίκες μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους…

Η διαφορά στην φάση ζωής μεταξύ ενός άνδ...

Περισσότερα

Κατάθλιψη, Σχέση και Σεξουαλική Ζωή

Κατάθλιψη, Σχέση και Σεξουαλική Ζωή

Η ψυχική μας υγεία είναι βασικός πυλώνας...

Περισσότερα