Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΔΨ) και Σεξουαλικότητα

Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ), γνωστή και ως OCD (Obsessive Compulsive Disorder), ανήκει στην ομάδα των νευρώσεων, και μέχρι μερικά χρόνια πριν αποτελούσε κατηγορία αγχωδών διαταραχών (βάσει dsm 4). Πλέον αποτελεί αυτόνομη διαταραχή στο dsm 5. Η ΙΔΨ διακρίνεται σε ιδεοληψίες (obsessions) ή/και ψυχαναγκασμούς (compulsions).

Οι ιδεοληψίες αναφέρονται ως ανεπιθύμητα επανειλημμένες και επίμονες σκέψεις ή παρορμήσεις, που προκαλούν στο άτομο έντονο άγχος ή ενόχληση.

Οι ψυχαναγκασμοί αναφέρονται ως επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, που επιβάλλονται από το ίδιο το άτομο, με σκοπό να εξουδετερώσει το άγχος που έχει προκληθεί από την ιδεοληψία και συνήθως έχουν την μορφή τελετουργίας. Ψυχαναγκασμός μπορεί να θεωρηθεί και η αποφυγή μια κατάστασης που πυροδοτεί τις ιδεοληψίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: μια επίμονη ιδέα ενός ατόμου, πως κάθε φορά που αγγίζει αντικείμενα σε δημόσιους χώρους (χερούλι πόρτας), αυτόματα θα μολυνθεί από μικρόβια (ιδεοληψία)και για αυτό το λόγο πλένει επανειλημμένα τα χέρια του μέχρι να αισθανθεί καλύτερα (ψυχαναγκασμός).

Η διαταραχή αυτή επηρεάζει τη λειτουργικότητα του ατόμου και εμπλέκεται σε ευρύ φάσμα της προσωπικής του ζωής όπως το επαγγελματικό, κοινωνικό, συναισθηματικό και σεξουαλικό επίπεδο. Έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση ιδεοψυχαναγκασμού και κατάθλιψης.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί,
μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.