Μεγάλος αριθμός νέων ηλικίας 16 - 21 ετών αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα

Κοινοποιήση:

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι πολλοί νέοι 16 - 21 ετών αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα: Η σημασία της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης

Οι εθνικές έρευνες για τις σεξουαλικές πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής, που πραγματοποιούνται περιοδικά στη Μ. Βρετανία (National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles - Natsal), αποτελούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές και λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες της σεξουαλικής συμπεριφοράς στον κόσμο.

Η τρίτη και πιο πρόσφατη έκδοση των ερευνών αυτών, βασίζεται στη μελέτη 1.875 σεξουαλικά ενεργών και 517 σεξουαλικά ανενεργών ανδρών και γυναικών, ηλικίας 16 έως 21 ετών. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα της μελέτης αυτής, το 33,8% των ανδρών και το 44,4% των γυναικών ηλικίας 16 – 21 χρόνων στη Μ. Βρετανία, φαίνεται να έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω σεξουαλικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των ερωτικών τους επαφών:

  • To 21.3% των νεαρών γυναικών ανέφερε ότι αντιμετώπισε δυσκολία στην επίτευξη οργασμού
  • Περίπου το 10% των γυναικών υποστήριξε ότι βίωσε συναισθήματα άγχους, μειωμένης ερωτικής επιθυμίας ή μειωμένης ερωτικής διέγερσης (κολπική ξηρότητα), καθώς και ζητήματα σωματικού πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Το 13,2% των νεαρών ανδρών φάνηκε να αντιμετωπίζει πρόωρη εκσπερμάτιση
  • Περίπου το 8% των ανδρών ανέφερε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και αδυναμίας εκσπερμάτισης
  • Τέλος, περίπου το 5% των νεαρών ανδρών ισχυρίστηκε ότι βίωσε συναισθήματα άγχους στη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι δεν έχουν σεξουαλική ζωή, λόγω αδυναμίας εύρεσης μιας σταθερής ερωτικής συντρόφου.

Η καθηγήτρια Kirstin Mitchell από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης επισήμανε ότι: «Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν, ότι τα σεξουαλικά προβλήματα δεν μαστίζουν μονάχα τους ώριμους ενήλικες, όπως πιστεύαμε στο παρελθόν, αλλά και τους νεαρούς. Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνολική σεξουαλική ευημερία του πληθυσμού μας, είναι πρωταρχικής σημασίας να επιμορφώσουμε σωστά τους νέους για όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται της σεξουαλικότητάς τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, πως το άγχος και η ντροπή που αισθάνονται ορισμένοι νέοι κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να απελευθερωθούν σεξουαλικά, μπορούν να οδηγήσουν στη διά βίου απόκτηση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις για τη σεξουαλική απόλαυση και τη σύναψη ερωτικών σχέσεων».

Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι άνθρωποι δύσκολα αναζητούν επαγγελματική βοήθεια για τα σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Συνήθως, η οικογένεια, οι φίλοι, τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, καλούνται λανθασμένα να αναλάβουν το ρόλο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων παιδιών. Για το λόγο αυτό, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Denis Campbell επισήμανε, ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο τα νέα παιδιά να εκπαιδευτούν από τη σχολική ηλικία πάνω στα θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητά τους, την πρόληψη των ΣΜΝ και των ανεπιθύμητων κυήσεων, έτσι ώστε να καταρρίψουν τους μύθους για το σεξ, να εξερευνήσουν με ελευθερία όλους τους παράγοντες που θα τους προσφέρουν σεξουαλική ευχαρίστηση, και να μάθουν να μεταδίδουν την ισότητα των φύλων μέσα από τις σχέσεις τους».

Ηλεκτρονική Πηγή: https://www.theguardian.com/society/2016/aug/03/large-number-of-young-people-experience-sex-problems-study-finds