Διαταραχή στύσης

Κοινοποιήση:

Η αισθητή δυσκολία για απόκτηση και διατήρηση σκληρής στύσης, η οποία χρειάζεται για την επίτευξη και ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Εμφανίζεται σε περισσότερες από τις μισές σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον 6 μήνες. Μπορεί να προσδιοριστεί ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κατάστασης (συγγενής ή επίκτητη), την εμφάνισή της (γενικευμένη ή καταστασιακή) και τον βαθμό δυσφορία που προκαλεί στον άνδρα (ήπια, μέτρια, σοβαρή).

Τα αίτια που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική ικανότητα του άνδρα προκαλώντας στυτική λειτουργία ιατρικώς ταξινομούνται σε:

* Ψυχογενή * Οργανικά * Μεικτά

Τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική ικανότητα ενός άνδρα είναι πολλά και πολυπαραγοντικά. Αφορούν δε τη γενικότερη σεξουαλική ζωή του, τον τρόπο ψυχικής έκφρασης και επικοινωνίας - τόσο με τον εαυτό του, όσο και με τη σύντροφό του.

Συναισθηματική ολοκλήρωση. Το «γιατί» των ψυχογενών αιτίων της στυτικής δυσλειτουργίας είναι περίπλοκο. Όταν αγγίζει κανείς το θέμα πρέπει να αναφερθεί στις πολλές βιωματικές εικόνες που δέχεται ο άνδρας από το οικογενειακό του περιβάλλον, να αναφερθεί στον ηθικό του κώδικα, στο πολιτισμικό του επίπεδο, στη νοοτροπία, στην κουλτούρα και στην παιδεία που συνδυάζεται με την προσωπικότητά του αλλά και στα ψυχικά κριτήρια, τα οποία τον ωριμάζουν ώστε να αποκτήσει την κοινωνική του ένταξη, την επαγγελματική του πορεία και τη συναισθηματική του ολοκλήρωση. Έτσι ο άνδρας οδηγείται στο δικαίωμα μιας προσδοκίας και η σχέση που επιλέγει καλείται να τον ολοκληρώσει ως οντότητα και ως ανθρώπινη ύπαρξη.

Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή προσωπικότητας. Ως πρωτογενή αίτια ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς το άγχος (αγχώδεις διαταραχές), τη συναισθηματική του μεταβλητότητα (διπολικότητα και, κυρίως, καταθλιπτική περίοδος) αλλά και τη διαταραχή της προσωπικότητας που συνδυάζεται και με φαινόμενα ψυχικής απορρύθμισης (ψυχοπαθολογία). Σημαντικός παράγοντας των ψυχικών αιτίων που εμπλέκονται με τη σεξουαλική του ζωή είναι η κοινωνική αναφορά και οι εγγραφές σε σχέση με τον εαυτό του και τον σεξουαλικό του ρόλο - όπως ο ίδιος υποκειμενικά τον αντιλαμβάνεται στη σχέση που αναζητεί και επιλέγει διεκδικώντας την ικανοποίηση και αναγνωρίζοντας την ανδρική του υπόσταση και τη συντροφικότητά του.

Το στρες της αποτυχίας. Ένας άνδρας μπορεί να έχει προδιαθεσικούς ψυχολογικούς παράγοντες για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ψυχολογικοί παράγοντες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσδοκά τη σεξουαλική του ικανοποίηση. Αυτή η συμπεριφορά της ικανοποίησης φαίνεται να εμπλέκεται μέσα στο μυαλό του ως επιτυχία ή αποτυχία μπροστά σε μια γυναίκα στην οποία θα πρέπει να δείξει ότι είναι ικανός. Οι προδιαθεσικοί αυτοί παράγοντες συσχετίζονται με την αυστηρή του ανατροφή, την ανεπαρκή πληροφόρηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας, τις διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, την πρώιμη τραυματική σεξουαλική εμπειρία, την ανασφάλεια στον σεξουαλικό του ρόλο και στο συνεχές άγχος τού «θα τα καταφέρω τελικά;», «είμαι καλός εραστής;», «θα ικανοποιήσω οργασμικά τη σύντροφο μου;» ή στο αγωνιώδες εσωτερικό του ερώτημα «πότε πρέπει να μπω;». Όλα αυτά δημιουργούν μια θεατρική παράσταση δράματος, με τον άνδρα πρωταγωνιστή μπροστά σε ένα κοινό που τον καλεί να αποδείξει πόσο σωστός ηθοποιός είναι. Αυτός ο άνδρας, γυμνός μπροστά σε μια γυναίκα που του δείχνει με τον τρόπο της ότι τον επέλεξε ως εραστή, του αυξάνει υπερβολικά την προσδοκία της επιτυχίας. Αυτό σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία θα τον γκρεμίσει μπροστά της. Το άγχος του σεξουαλικού ρόλου οδηγεί τον άνδρα στη συνεχή αναζήτηση της σωστής προσπάθειας. Μια αποτυχία μπορεί να σημαίνει την αρχή ενός φαύλου κύκλου. Εκείνος αρχίζει να αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει την επόμενη φορά και κάθε φορά η επόμενη ξεκινάει με το βάρος της προηγούμενης αποτυχίας.

H λάθος σύντροφος. H στυτική διαταραχή μπορεί να εμφανίσει κυκλικότητα ή εκλεκτικότητα - να εμφανίζεται δηλαδή ανάλογα με την ψυχική εικόνα που βιώνει ο άνδρας για τη συγκεκριμένη σύντροφο στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Είναι εντελώς φυσιολογικό δηλαδή να δυσλειτουργεί με μια συγκεκριμένη γυναίκα ενώ με μια άλλη να λειτουργεί φυσιολογικότατα. Και συνήθως όταν δυσλειτουργεί με μια γυναίκα προσπαθεί να ελέγξει τη στυτική του ικανότητα δοκιμάζοντας με μια άλλη. Έτσι θα βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός και η δυσλειτουργική «ανικανότητά» του αλλά η σύντροφος. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών συνήθως είναι η ακόμη μεγαλύτερη δραματοποίηση, η σύγχυση και η έκλυση υπερβολικού άγχους.

H συνήθεια του αυνανισμού. Ένας προδιαθεσικός παράγοντας στη σεξουαλική ζωή του άνδρα, που φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλικότητά του, είναι η αυνανιστική συνήθειά του. O αυνανισμός, ως έξη, αναπτύσσει ψυχοπαθολογικού τύπου συμπεριφορές και καθηλώνει τον άνδρα σε «σεξουαλικό αυτισμό», οδηγώντας τον σε σεξουαλική δειλία και εν τέλει ψυχρότητα. H συμπεριφορά αυτή, που είναι απόλυτα φυσιολογική την περίοδο της εφηβείας, δίνοντας την ικανότητα στον νεαρό άνδρα να αφυπνιστεί σεξουαλικά και να βιώσει τη συνειδητή ηδονή, στην ενήλικη περίοδο θεωρείται ότι κλέβει την παράσταση, διεκδικώντας αυτή την ηδονή με μια άλλη σύντροφο. Ο αυνανισμός ως σεξουαλική πράξη δεν δημιουργεί οργανικού τύπου διαταραχές. Στην ψυχική εικόνα όμως η παράτασή του και το συστηματικό του «παρών» απομακρύνουν τον άνδρα από τη σεξουαλική αυτή διεκδίκηση, του αυξάνουν «το βόλεμα» και τον φόβο ότι μπορεί να αποτύχει σε ενδεχόμενη σεξουαλική προσπάθεια, μειώνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου και εκφράζουν τάσεις παλινδρόμησης, καταθλιπτικής διάθεσης και παθητικής στάσης στη γενικότερη πορεία της ζωής του. Ο αυνανισμός ενίοτε είναι μια απάντηση συμπεριφοράς μέσα στις συγκρουσιακές σχέσεις των δύο συντρόφων. Σε αυτή την περίπτωση, του αυνανισμού-αντίδρασης, προκαλείται σεξουαλική ψυχρότητα μεταξύ των συντρόφων, η οποία εκδηλώνεται με αραίωση των επαφών, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, φοβία διεκδίκησης, παιδισμό ως αναπλήρωση και απομάκρυνση ως διαχρονική κατάσταση. Ο αυνανισμός σε αρκετές περιπτώσεις δηλώνει ψυχική διαταραχή (π.χ., ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εμπλοκή με άλλα παραγωγικά συμπτώματα της ψύχωσης).

H χρήση προφυλακτικού. H χρήση του ανδρικού προφυλακτικού, κυρίως στον νεαρό άνδρα, φαίνεται να είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συσχετιστεί με την απώλεια της στύσης, εκφράζοντας την αγωνία στο ότι αν χρησιμοποιήσει το προφυλακτικό θα χαθεί η στύση λόγω μειωμένης αίσθησης της ηδονής κατά την προσπάθεια της ενδοκολπικής εισχώρησης. Αυτό τον οδηγεί στην αποφυγή του προφυλακτικού, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το «χάσιμο» της στύσης του, με αποτέλεσμα να εκτεθεί πιθανώς σε μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Αυτή η διαδικασία της χρήσης του προφυλακτικού τον αγχώνει. H σκέψη ότι κατά την προσπάθεια να το τοποθετήσει στο πέος του θα χάσει τη στύση του γίνεται ιδεοληψία. Αν μάλιστα του έχει συμβεί κάτι τέτοιο, η επόμενη φορά θα του προκαλέσει φόβο και πανικό. H αξία χρήσης του προφυλακτικού όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο γι' αυτόν όσο και για τη σεξουαλική σύντροφό του. Ο νεαρός άνδρας - αλλά και οποιοσδήποτε άνδρας και γυναίκα - που κουβαλάει μαζί του το προφυλακτικό ως όπλο της ανοικτής σεξουαλικής διεκδίκησης πρέπει να προσέχει τα εξής: να το προμηθεύεται από φαρμακεία ή super markets, να ελέγχει την καλή του συσκευασία, την ημερομηνία λήξης (η οποία πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικώς), να ελέγχει το είδος του προφυλακτικού (αν περιέχει ύγρανση ή όχι) και να μην το φυλάσσει σε μέρη όπου η θερμοκρασία μπορεί να το αλλοιώσει. H σωστή και ποιοτική χρήση του προφυλακτικού γίνεται πάντα με ικανοποιητικού βαθμού στυτική σκληρότητα. Επίσης είναι καλό όταν ξεκινά η σεξουαλική επαφή το προφυλακτικό να βρίσκεται ήδη στον χώρο. Αλλιώς είτε οι δύο σύντροφοι, παρασυρμένοι από την αυξημένη ηδονή του πόθου, θα το «ξεχάσουν» είτε θα προκληθεί το «μοιραίο» - ένα ανεπιθύμητο ατύχημα στυτικής δυσλειτουργίας.

H οργανικής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία διακρίνεται σε:

 • Αγγειακή
 • Νευρογενή
 • Ορμονική
 • Ανατομική
 • Οφειλόμενη σε φάρμακα και ουσίες

Στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας

Διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ενδοθηλιακή αγγειακή λειτουργία, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε στυτική διαταραχή. Οι συνηθέστεροι όμως είναι οι εξής:

 • H αρτηριακή υπέρταση
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • H υπερλιπιδαιμία
 • H στεφανιαία νόσος
 • Περιφερικού τύπου αγγειακές διαταραχές

Στυτική δυσλειτουργία νευρογενούς αιτιολογίας

Κεντρική ή περιφερική βλάβη του νευρικού συστήματος είναι δυνατό να προκαλέσει στυτικό πρόβλημα.

Κεντρικές βλάβες (επικρατέστερα νοσήματα):

 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Νόσος του Parkinson
 • Νεοπλασίες
 • Εγκεφαλικά επεισόδια
 • Κακώσεις και εκφυλιστικές παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης (Σ.Σ.)

Περιφερικές βλάβες (επικρατέστερα νοσήματα):

 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Ουραιμία
 • Χειρουργική της πυέλου
 • Αλκοολισμός
 • Τοξικές βλάβες
 • Διαφόρων τύπων περιφερικές νευροπάθειες.

Στυτική δυσλειτουργία ορμονικής αιτιολογίας

 • Ο υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη)
 • H υπερπρολακτιναιμία
 • Ο υπο- και ο υπερθυρεοειδισμός.

Στυτική δυσλειτουργία από παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης (Σ.Σ.)

Τα κέντρα της αντανακλαστικής στύσης βρίσκονται στα I2-I4 νευροτόμια του νωτιαίου μυελού της Σ.Σ. Παθήσεις που επηρεάζουν τα νευροτόμια αυτά, είτε τις εκφύσεις των νεύρων (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και άλλες ριζίτιδες) μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη στυτική λειτουργία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις κακώσεις του νωτιαίου μυελού, οι οποίες - εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων - αφορούν δυστυχώς ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεαρών ατόμων. Κακώσεις του νωτιαίου μυελού σε ανώτερο επίπεδο από το αντανακλαστικό στυτικό κέντρο διατηρούν τις αντανακλαστικές στύσεις ενώ υπάρχει απώλεια των ψυχογενών στύσεων λόγω διακοπής επικοινωνίας του ψυχογενούς στυτικού κέντρου. Αντίθετα, κακώσεις του νωτιαίου μυελού στο επίπεδο του αντανακλαστικού στυτικού κέντρου προκαλούν απώλεια και των αντανακλαστικών στύσεων. H βλάβη αυτή είναι αρκετά σοβαρή και περίπλοκη, ειδικά όταν προσβάλλει νέους ανθρώπους, που συνήθως έχουν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη, κυρίως λόγω των ψυχολογικών απαιτήσεων των νεαρών ασθενών.

Θεραπείες για την αντιμετώπιση της διαταραχής της στύσης

H στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα σήμερα. Ενας στους τρεις άνδρες άνω των 50 χρόνων εμφανίζει στυτικό πρόβλημα που επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του, τόσο στην ψυχογενή όσο και στην οργανική του διάσταση. Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν τρεις άξονες:

Ψυχολογικές θεραπείες. Ο πρώτος άξονας είναι οι ψυχολογικές θεραπείες, που μπορούν να εφαρμοσθούν τόσο σε ατομική γνωσιακή εικόνα ρόλου όσο και μέσα στην ίδια τη σχέση, με στόχο τη σεξουαλική ενίσχυση του ζευγαριού που ζητάει τη λύση του προβλήματος ως μια εικόνα. Οι θεραπείες αυτές απευθύνονται στον άνδρα που κυριαρχείται από ψυχολογικού τύπου αιτιοπαθολογία. Μπορεί όμως να γίνουν από κοινού, αφού αφορούν τη σχέση με τη σύντροφο, ως θεραπεία ζεύγους. Αυτό εξαρτάται από το ίδιο το σεξουαλικό πρόβλημα που συσχετίζεται με την επικοινωνία και την ψυχική επαφή. Διότι η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού που διαταράσσεται παρασύρει συνολικά και τους άλλους δείκτες της σχέσης. Στη σεξουαλική διαταραχή η ψυχολογική κατάσταση τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά, αλλά η προκαλούμενη ψυχολογική διαταραχή επηρεάζει με τη σειρά της αυτή τη ίδια η σεξουαλική δυσλειτουργία, αναπτύσσοντας έναν φαύλο κύκλο στη ζωή του ζεύγους. Οι ψυχολογικές θεραπείες απαιτούν χρόνο, πίστη και συνέπεια στο πρόγραμμα αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων, τόσο στην ατομική όσο και στη σχέση των δύο συντρόφων, αυξάνοντας τον βαθμό της επικοινωνίας που έχει διαταραχθεί, τη σεξουαλική προσέγγιση και την ίδια τη συναισθηματική ενίσχυση, με αποτελέσματα που είναι αρκετά ικανοποιητικά, ξεπερνώντας ως και το 80% της θεραπευτικής προσδοκίας.

Φαρμακευτική αγωγή. Ο δεύτερος άξονας είναι η φαρμακευτική παρέμβαση - τακτική που κερδίζει έδαφος την τελευταία δεκαετία, προσφέροντας ικανοποιητική και γρήγορη λύση, αφού τα φάρμακα αντιμετωπίζουν γρήγορα και αποτελεσματικά τη στυτική διαταραχή του άνδρα και κατ' επέκταση τη σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας.

Τεχνικές επεμβάσεις. Ο τρίτος άξονας είναι οι ιατρικές τεχνικές επεμβάσεις που δίνουν λύσεις σε πολυπλοκότερα και πιο δύσκολα προβλήματα στυτικής διαταραχής. Εφαρμόζονται κυρίως όταν τα αίτια είναι οργανικά νοσήματα, που επιφέρουν βαρύτερες βλάβες βιολογικού τύπου στην ποιότητα της στυτικής λειτουργίας.

Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα

H ύπαρξη της στυτικής δυσλειτουργίας δεν σημαίνει ότι απαιτείται θεραπεία. H στυτική απώλεια που δεν προκαλεί «θόρυβο» και δεν φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ζευγαριού, το επόμενο λεπτό έχει ξεχαστεί. Αρκεί οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τη στυτική αυτή απώλεια να μη δείχνουν αμηχανία, φόβο, απορία, ανάγκη απολογίας και, φυσικά, χρέωση για το ποιος και τι την προκάλεσε. Πιο απλά και ήρεμα, αν δεν δοθεί σημασία στην αιφνίδια στυτική απώλεια και δεν γεμίσουν σκέψεις το μυαλό και λόγια τη σχέση του ζευγαριού, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συνέχεια.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν την στυτική λειτουργία

H στυτική λειτουργία του άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του σώματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε επεμβάσεις της Σ.Σ. (οσφυϊκής - ιεράς μοίρας), της πυέλου (ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή), του γαστρεντερικού συστήματος (κολεκτομή λόγω καρκίνου [Ca] του παχέος εντέρου).

Το πρόβλημα στύσης που δεν έχει ψυχολογικό ή οργανικό αίτιο

Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα πρέπει να γνωρίζουν ότι το στυτικό πρόβλημα δεν φωτογραφίζει πάντα κάποια σοβαρότερη ψυχολογική ή οργανική πάθηση. H στυτική διαταραχή μπορεί να έρθει στο κρεβάτι ενός άνδρα ξαφνικά, όταν οι σκέψεις του για κάποιο λόγο τού αποσπάσουν την προσοχή της σεξουαλικής εικόνας που ηδονικά βιώνει ή όταν ένα τυχαίο γεγονός της στιγμής μπορεί να του προκαλέσει ξάφνιασμα ή και ταραχή: π.χ., το ξαφνικό κουδούνισμα του κινητού, κάποιος οξύς θόρυβος από το επάνω διαμέρισμα ή ακόμη και μια άγαρμπη κίνηση που μπορεί να κάνει άθελά της η σύντροφός του! Και όχι μόνον αυτά... H λίστα μιας αναίτιας σεξουαλικής διαταραχής μπορεί να περιλάβει άπειρα τυχαία γεγονότα.

Η ζωή του άνδρα που αντιμετωπίζει στυτικό πρόβλημα

Ο άνδρας δίνει μεγάλη έμφαση στην καλή σεξουαλική λειτουργία του. Πιστεύει ότι η σεξουαλική ζωή που βιώνει με τη σύντροφό του έχει ουσιαστική αξία στη σχέση τους, γι' αυτό και η εμφάνιση ενός στυτικού προβλήματος τον θορυβεί αρκετά και τον κάνει να αισθάνεται ότι η συγκεκριμένη δυσλειτουργία μπορεί να απειλήσει τη ζωή με την ερωτική σύντροφο. Αλλά και ο άνδρας που δεν διατηρεί σταθερή και μόνιμη σχέση βρίσκεται εξίσου σε μεγάλη ψυχική ένταση μπροστά στο στυτικό πρόβλημα. Ο κίνδυνος απορρύθμισης της ζωής του είναι μεγάλος. Ιδεοληπτική φοβία, καταθλιπτική εικόνα, αντικοινωνική συμπεριφορά, καχυποψία και παρανοειδής ιδεασμός είναι συνήθη επακόλουθα, τα οποία ανάλογα με την προσωπικότητά του προκαλούν μεταβολές στην καθημερινή του ζωή, φθάνοντας σε σημείο να απορρυθμίσουν ακόμη και την επαγγελματική του δραστηριότητα ή να τον οδηγήσουν σιγά σιγά στην κοινωνική απομόνωση και στην ψυχική διαταραχή. Να σημειωθεί ότι (κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες) έχουν σημειωθεί ακόμη και αυτοκτονικές απόπειρες από άνδρες που θεώρησαν ότι «ξόφλησαν» σεξουαλικά και δεν είναι πλέον ικανοί να αποφύγουν το ρεζίλεμα μπροστά στη γυναίκα που χλευάζει τον ανδρισμό τους. H αυτοκτονική συμπεριφορά ενός άνδρα μπορεί να επιταθεί και σε πιθανές παρανοειδείς σκέψεις: ότι, π.χ., τον σχολιάζουν στο περιβάλλον της κοινωνίας στην οποία ζει, ότι το πρόβλημα έχει «διαρρεύσει» στον χώρο εργασίας του ή ότι τον θεωρούν σεξουαλικά ανίκανο - ακόμη και ομοφυλόφιλο-, αφού «φυσικά» τον έχει διασύρει και τον έχει εκθέσει η γυναίκα με την οποία δεν τα κατάφερε!

Η πρόληψη του στυτικού προβλήματος!

 • Διακοπή καπνίσματος
 • Έλεγχος σωματικού βάρους
 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
 • Φυσική άσκηση
 • Μείωση του στρες

Η στάση της γυναίκας μπροστά στη στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου της

H γυναίκα μπροστά στον άνδρα που «δεν μπορεί» φαίνεται να λειτουργεί με συγκαταβατικότητα, ανοχή, οργή και θυμό, εκφράζοντας επιθετική θορυβώδη συμπεριφορά, εισπράττοντας την αδυναμία του για επίτευξη στυτικής ικανότητας ως «έλλειμμα» σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης προς την ίδια. H εικόνα του δικού της πανικού ότι δεν αρέσει βαρύνει μετά και χρεώνει τον άνδρα, ο οποίος βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απελπισία της έκθεσης και του «εξευτελισμού» του. H αμφιθυμική στάση της μεγεθύνει το σεξουαλικό πρόβλημά του ευνουχίζοντάς τον και δημιουργώντας του το αίσθημα της ανεπάρκειας, με αποτέλεσμα την καθήλωσή του στη σεξουαλική του ζωή, τις ενοχικές σκέψεις αλλά και τις απορριπτικές διαθέσεις απέναντι στη σύντροφο, την οποία αποφεύγει προκειμένου να μην εισπράξει και πάλι τη δυσφορία της. H στάση της και ο ρόλος της στη φάση της σεξουαλικής δραστηριότητας μαζί του, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά της εκτός σεξουαλικού παιχνιδιού έχουν πολύ μεγάλη αξία για τη μείωση του ψυχικού κόστους ή, αντίθετα, την αύξηση του ψυχικού πόνου που βιώνει ο σύντροφος με το σεξουαλικό πρόβλημα. Αυτονόητο είναι ότι η θετική στάση που ενισχύει την ψυχική αποφόρτιση του άνδρα την κάνει να μπορεί να τον στηρίξει και να του δείξει ότι το πρόβλημα αυτό δεν απειλεί τη σχέση τους, δημιουργώντας την ψυχική ατμόσφαιρα εκείνη που θα οδηγήσει στην ανάγκη για θεραπευτική αντιμετώπιση από κοινού.

Δείτε επίσης:

Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ