Εφηβεία: η περίοδος μετάβασης του παιδιού στην ενήλικη ζωή

Κοινοποιήση:

Ο δρόμος του παιδιού προς την εφηβεία είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για το αύριο της ζωής του. Τα 6 έως 12 χρόνια που είναι το χτίσιμο της αντιληπτικής επικοινωνίας με κοινωνική ένταξη και μαθησιακή προσαρμογή, δεν μπορεί να μην αφυπνίζει την γονεϊκή ανησυχία και την ανάγκη κοινής στρατηγικής των δύο γονιών απέναντί του. Το φύλο του παιδιού, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της συναισθηματικής του έκφρασης, η αντιληπτική του ικανότητα και η νοητική του επεξεργασία πρέπει να είναι τα ουσιαστικά κριτήρια συνεχούς επαφής του γονεϊκού ρόλου, που οφείλει να καταγράφει τις αλλαγές και διαφοροποιήσεις μέσα στην κοινωνική μαθησιακή ένταξη της πορείας του.

Το σχολείο, ουσιαστική γέφυρα αλλά και σταθμός μεταξύ γονιού και παιδιού είναι το κύτταρο που ωριμάζει τις εξελικτικές και γνωσιακές λειτουργίες του. Ο δάσκαλος είναι ο μεγάλος σύμμαχος της οικογένειας, ο συνεργάτης του γονιού και δημιουργός της γνώσης του παιδιού, που περνάει τις θετικές σκέψεις στη τρυφερή και αθώα παιδική ψυχολογία. Είναι ο εμπνευστής και ο έρωτας της ταυτοποίησης για την μάθηση και την αγωγή του παιδιού και εφήβου στην μικροκοινωνία της τάξης του σχολείου.

  • Η εφηβεία που είναι η πιο σημαντική περίοδος της ανθρώπινης ζωής έρχεται μέσα από την παιδική αναζήτηση και την οριοθέτηση των γονιών αλλά και της σχολικής κοινότητας.
  • Η εφηβεία, θορυβώδης, αντιδραστική, παρορμητική, είναι η εποχή της σύγκρουσης και της άρνησης εκεί που η παιδική περίοδος έχει λάθος εγγραφές καθορισμού και οριοθέτησης ρόλων και προτύπων.
  • Η εφηβεία, ανατολή της ωριμότητας, είναι το πέρασμα στην τελική ευθεία του αύριο που έρχεται στην ενήλικη πορεία καθοριστικά και ολοκληρωμένα στο «ποιος είμαι» και «τι θέλω» στη μάχη της ζωής.

Η πραγματικότητα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του έφηβου, σκληρή, ωμή, ρεαλιστική, έχει σαν αφετηρία την ηλικία των 11 έως 19 χρόνων. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, δίνουν εξετάσεις ο γονιός και ο έφηβος μέσα στην εικόνα αυτού του καινούργιου αιώνα. Αυτή την εικόνα που γεννάμε «εγώ και εσύ», αυτή την εικόνα που δημιουργούμε μαζί με το παιδί μας, αυτή την εικόνα που θα του αφήσουμε αύριο για να την συνεχίσει με το δικό του παιδί.......

Στάδια της εφηβείας

Με την είσοδο στην εφηβεία, στην ηλικία των 12 ετών, το παιδί διέρχεται μέσα από τρία στάδια εξέλιξης μέχρι την ενηλικίωση:

  • την ήβη (ορμονική αφύπνιση, 12-14 ετών),
  • την κυρίαρχη εφηβεία (ψυχοσυναισθηματικές μεταβολές, 14-17 ετών) και
  • το εφηβικό κλείσιμο (απογαλάκτιση και αποχαιρετισμός της εφηβείας, 17-19 ετών).

Η κοινωνική εικόνα του αγοριού κατά την ήβη δέχεται πολυάριθμες επιρροές προκειμένου το αγόρι να γίνει άνδρας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο έφηβος υπερεκτιμά τους φίλους του και ταυτίζεται ή/και μιμείται τον πατέρα του. Ομοίως, το κορίτσι στην περίοδο της ήβης, παρουσιάζει εξίσου γρήγορη εναλλαγή της παιδικότητας προς την «ανερχόμενη» γυναίκα. Οι σωματικές αλλαγές που βιώνει την κάνουν να νιώθει αμήχανα ενώ φλερτάρει το άλλο φύλο και ταυτόχρονα συγκρίνεται με το ίδιο φύλο. Χαρακτηριστική εικόνα είναι η χειριστική και ανήσυχη συναισθηματικά και συμπεριφορικά έφηβη.

Η εφηβική σεξουαλικότητα ξεκινά από την ανάπτυξη και καταλήγει στην ωρίμανση. Στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν η κοινωνία, η ψυχολογία, η βιολογία και η λειτουργικότητα του εφήβου. Την περίοδο αυτή κυριαρχεί συνειδητά πια ο αυνανισμός που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση μέσα από την πρώτη σεξουαλική επαφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας και τα δύο φύλα, αναζητούν ενημέρωση και παρατηρούν το σώμα τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα γεννητικά τους όργανα. Μια χαρακτηριστική αγωνία σε αυτή την ηλικιακή φάση είναι η ανησυχία των γονιών και των έφηβων αγοριών για το αν το μέγεθος του πέους τους είναι ικανοποιητικό ή όχι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ