Μέθοδοι αντισύλληψης

Κοινοποιήση:

Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε τρείς κατηγορίες, που βασίζονται:

Φυσιολογία γυναίκας:

Α) Μέθοδος του ρυθμού

Αποχή σεξουαλικών επαφών για τις πέντε μέρες του εμμηνορυσιακού κύκλου

Β) Διακοπτόμενη συνουσία

Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο έχουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικών σχέσεων μέχρι τη στιγμή της εκσπερμάτισης, όταν το πέος πρέπει να βγει από τον κόλπο και η εκσπερμάτιση να γίνει μακριά από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας.

Μηχανικά μέσα

Α) Ανδρικό προφυλακτικό

Αποτελεί από τα πλέον αξιόπιστα μέσα για την αντισύλληψη, αλλά και για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το προφυλακτικό είναι λεπτή θήκη από latex ή πολυουρεθάνη που χρησιμοποιείται για την κάλυψη του πέους και τη συγκράτηση του σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή, εμποδίζοντάς το να φτάσει στο ωάριο. Η χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική και οφείλει να γνωρίζει τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα πώς να τοποθετείται σωστά. Το προφυλακτικό πρέπει να αγοράζεται από φαρμακεία ή μεγάλα supermarket με την ένδειξη της ημερομηνίας λήξης του.

Β) Κολπικό διάφραγμα

Είναι μια κάψα συνήθως από καουτσούκ που τοποθετείται στο βάθος του κόλπου, έτσι ώστε να καλύψει τον τράχηλο της μήτρας. Η τοποθέτηση γίνεται πριν τη σεξουαλική επαφή και πρέπει να παραμείνει στον κόλπο για 8 ώρες μετά την τελευταία συνουσία.

Γ) Ενδομήτρια σπειράματα

Το ενδομήτριο σπείραμα είναι μια συσκευή από μαλακό πλαστικό ή συνδιασμό πλαστικού και μετάλλου, μήκους 2-4 cm και τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας όπου μπορεί να παραμείνει για 2-3 χρόνια.

Φαρμακευτικά μέσα

Α) Αντισυλληπτικό χάπι

Η δράση των αντισυλληπτικών δισκίων βρίσκεται στην αναστολή της ωοθηλακιορρηξίας, δηλαδή στη μη έξοδο του ωαρίου από την ωοθήκη.

Είναι δισκία που περιέχουν μεγάλη δόση προγεσταρόνων και χορηγούνται ύστερα από επαφή χωρίς προφύλαξη σε γόνιμες μέρες. Η αποτελεσματικότητα αυξάνει όταν ληφθούν σύντομα μετά την επαφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ