Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής

Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Πρώην Βουλευτής Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Βιογραφικό

O Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διδάκτορας της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, έχει εξειδικευτεί στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά και στην θεραπευτική ζεύγους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 1985 ασκεί κλινική Ψυχιατρική και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία έως και σήμερα ενώ έχει διατελέσει διευθυντής του Ψυχιατρικού τομέα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και έχει συνεργαστεί ως κλινικός ψυχίατρος σε αρκετές ψυχιατρικές κλινικές αντιμετωπίζοντας περιστατικά με μείζονα ψυχοπαθολογία.

Από το 1987, μέσα από τα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα μίλησε ανοικτά για τα θέματα ψυχικής υγείας και σεξουαλικότητας, εστιάζοντας σε τηλεοπτικά προγράμματα πάνω από 30 χρόνια, απομυθοποιώντας το ψυχιατρικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία. Με πλούσια αρθρογραφία σε ημερήσιες και κυριακάτικες εφημερίδες και περιοδικά, κατέγραψε την ψυχική ταυτότητα στη ζωή του ζευγαριού, αλλά και στην συμβουλευτική προσέγγιση των δυναμικών της οικογένειας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη παιδιού και εφήβου όσο όμως και στην συντροφική και γονεϊκή προσέγγιση.

Από το 1988, ως επιστημονικός συνεργάτης ψυχικής υγείας του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, ανέπτυξε πιλοτικά προγράμματα για την προληπτική ψυχική υγιεινή και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενώ με πλήθος ομιλιών σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων προσέγγισε τα παραπάνω θέματα σε αρκετά σχολεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά. Πραγματοποίησε πάνω από χίλιες ομιλίες στα τριαντατρία χρόνια της κλινικής ψυχιατρικής του πορείας σε Ελλάδα και Κύπρο, με θέματα ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, εστιάζοντας στην ψυχοπαθολογία και τις διαταραχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Από το 2006 έως το 2008, μαζί με την επιστημονική του ομάδα, ήταν υπεύθυνος στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Ψυχική Υγεία-Διαπροσωπικές Σχέσεις», «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις» για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, όπου και συνέγραψε οκτώ βιβλία αναφερόμενα τόσο στο μαθητή όσο και στο δάσκαλο, διασυνδέοντας το γονιό με σκοπό να τεθεί το όλο πρόγραμμα στην ευέλικτη ζώνη του Υπουργείου Παιδείας, εντεταγμένο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, εγκρινόμενο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το 2014, ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, ήταν υπεύθυνος του Κοινωνικού Σχολείου στα θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, υποστηρίζοντας 1500 εκπαιδευτές αγωγής υγείας του Υπουργείου Παιδείας στις 58 περιφέρειες της χώρας και στις σχολές γονέων, καθώς και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς με συνεχή εποπτεία και αξιολόγησή τους.

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 2000, οργάνωσε τέσσερις πανελλήνιες ιατρικές ημερίδες με θέματα σχέσεων, ψυχικών και ψυχιατρικών διαταραχών, παρουσιάζοντας μελέτες σε συνεργασία με τους 48 δήμους της Β’ Περιφέρειας Αθηνών. Παράλληλα, εκπαιδεύει με συνεχή προγράμματα, επιστημονικούς φορείς και θεραπευτές της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, ενώ έχει εκδώσει 7 βιβλία αναφορικά με την ψυχική και σεξουαλική συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου:

  • Σεξ - Μύθος, τα Προβλήματα και η Προσέγγιση του Σήμερα (1996, εκδόσεις ΤΥΠΟΘΗΤΩ)
  • Η Σεξουαλική Αφύπνιση της Εφηβείας (1997, εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
  • Γονείς και Παιδί: Απαντήσεις σε Κρίσιμες Ερωτήσεις (2006, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ),
  • Ας μιλήσουμε για τις σχέσεις μας (2007, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ)
  • Σεξουαλική Υγεία (2008, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ)
  • Για σένα έφηβε (2012, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ).
  • Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη. (2018, εκδόσεις Ομίλου Ιατρικού Αθηνών)

Το 2000 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Περιφέρεια Αθηνών, με ενεργή συμμετοχή στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ανέπτυξε πλήθος πρωτοβουλιών στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση της ψυχικής υγείας της ελληνικής οικογένειας. Παρέμεινε στα βουλευτικά έδρανα έως το Μάιο του 2003 όπου και αποχώρησε της βουλευτικής ιδιότητας λόγω επαγγελματικού ασυμβίβαστου του Άρθρου 57 του Συντάγματος διατηρώντας την ψυχιατρική του ταυτότητα και την κλινική επαγγελματική του πορεία έως και σήμερα.

Το 2008, βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ιατρική Σεξολογική Εταιρεία (ESSM, 2008), μαζί με την επιστημονική του ομάδα και σε συνεργασία με την Καρδιολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ως καλύτερη εργασία του συνεδρίου σε σχέση με τη Στεφανιαία Νόσο – Κατάθλιψη και Στυτική Δυσλειτουργία.

Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 1994 έως και σήμερα, ασκώντας ενεργά την κλινική Ψυχιατρική, ενώ διαχειρίζεται θεραπευτικά πλήθος περιστατικών που ανέρχονται τις 40.000 επισκέψεις νέων περιστατικών, εποπτεύοντας τους κλινικούς ψυχολόγους που υποστηρίζουν ψυχικά προβλήματα και δυσλειτουργίες, ανθρωπίνων σχέσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική του χώρου.

Από τον Απρίλιο του 2010 έχει ιδρύσει στη Λευκωσία της Κύπρου το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, καταγράφοντας και μελετώντας την Κυπριακή κοινωνία σε 2.500 επισκέψεις νέων περιστατικών, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ψυχικής υγείας και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, ενώ συμβουλευτικά δίνει απαντήσεις διαμέσου της Γραμμής Υποστήριξης που λειτουργεί καθημερινά δωρεάν, σε γονείς και σε ζευγάρια που χρήζουν διαχειριστικής υποστήριξης των ψυχικών προβλημάτων. Πάνω από 20 ομιλίες έχουν δοθεί από τον ίδιο σε φορείς και συλλόγους της Κυπριακής κοινωνίας καθώς και στην Κυπριακή τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, ενώ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας σε θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν την οικογένεια και το γάμο.

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας από το 1985 έως και σήμερα, συμμετέχοντας σε όλα τα συνέδρια με παρουσιάσεις και ομιλίες. Διεθνές μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA) από το 1987, έχει λάβει μέρος σε πάνω από 25 ετήσια συνέδρια. Είναι μέλος της Κυπριακής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθώς και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Σεξολογικής Εταιρείας (ESSM) και της Διεθνούς Ιατρικής Σεξολογικής Εταιρείας (ISSM) όπου έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά.

Το 2015, επελέγη στην 3η βράβευση διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας (Hellenic Union of Heptanisians) και τιμήθηκε με αναμνηστικό γραμματόσημο, που φέρει την εικόνα του και το όνομά του, αναγνωρίζοντας την επιστημονική του παρουσία ως κοινωνική προσφορά.

Το 2017, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Όμιλο Αθηνών, στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και ενημέρωσης του κοινού στα θέματα ψυχικής υγείας και ειδικότερα της κατάθλιψης μέσα στα χρόνια της κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, οργανώθηκε ένα πρότυπο κέντρο ελέγχου κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.), καθώς και μια δωρεάν Γραμμή Τηλεφωνικής Υποστήριξης, καθημερινά σε ψυχικά πάσχοντες με παράλληλες ομιλίες που γίνονται σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, σε συνεργασία με τη δημοσιογραφική ομάδα του Σταμάτη Μαλέλη. Συνέγραψε, με την επιστημονική του ομάδα, ως πρόεδρος του Κ.Ε.ΚΑ. έναν «Πρακτικό Οδηγό για την Κατάθλιψη», με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, ο οποίος χορηγείται δωρεάν με την υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Στην παρούσα περίοδο, πέραν του κλινικού ψυχιατρικού έργου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο που ασκεί συστηματικά, συμμετέχει σε πλείστα ιατρικά συνέδρια και πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ – ΑΠΘ), δίνοντας διαλέξεις σε γιατρούς και κοινό σε θέματα ψυχικής υγείας, καταγράφοντας την σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, υπό το πρίσμα της οκταετούς κρίσης που διέρχεται η Ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, διδάσκει, σε κάθε κύκλο των σεμιναριακών μαθημάτων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), θέματα σεξουαλικότητας και ανθρωπίνων σχέσεων.

Είναι γεννημένος στη Χίο, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.