«Πίστευα ότι η σεξουαλική μου ζωή είχε τελειώσει από τα 50 μου…»

Γιώργος, 51 ετών


«Το πρόβλημα εμφανίστηκε σταδιακά απ’ όταν έγινα 47. Θυμάμαι ακόμα την στιγμή που στην προσπάθειά μου να κάνω διείσδυση ένιωσα το πέος μου να μαλακώνει και να μην μπορώ να συνεχίσω. Στην αρχή σάστισα καθώς δεν μου είχε ξανασυμβεί ποτέ. Η σύζυγός μου με την οποία είχαμε ανέκαθεν πολύ έντονη σεξουαλική ζωή ήταν πολύ υποστηρικτική, αστειευτήκαμε μάλιστα οπότε θεώρησα ότι έφταιγε το άγχος της δουλειάς καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε εκείνη την περίοδο και δεν ασχολήθηκα περισσότερο. Το πρόβλημα, όμως, δεν με άφησε και μήνα με το μήνα άρχισε να εμφανίζεται περισσότερο, παγώνοντας σταδιακά τη σεξουαλική μας ζωή καθώς από ένα σημείο και έπειτα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχανα τη στύση μου η οποία δεν μπορούσε να επανέλθει με τίποτα. Άρχισε να με κυριεύει το άγχος και η αγωνία ότι μπορεί να χάσω τη σύντροφό μου με την οποία κιόλας προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε ένα δεύτερο παιδί. Εκείνη ήταν δίπλα μου ωστόσο έβλεπα την απογοήτευση στα μάτια της σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, παρά το ότι προσπαθούσε να την κρύψει για χάρη μου.

Άρχισα να ψάχνω στο Internet τι είναι αυτό που μου συμβαίνει και τρόμαξα ακόμα περισσότερο, καθώς διάβασα πολλά πράγματα τα οποία πολλές φορές δεν καταλάβαινα. Αποφάσισα τότε, κρυφά από τη σύζυγο,να επισκεφτώ έναν ουρολόγο που είχα δει στη γειτονιά για να πάρω κάποιες απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι έφυγα πολύ περισσότερο προβληματισμένος παρά ανακουφισμένος. Ύστερα από έναν σύντομο έλεγχο με ψηλάφηση μου είπε ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχώ και ότι θα μου δώσει κάποιες ενέσεις και θα είμαι μια χαρά. Ακούγοντας ότι θα πρέπει να κάνω ενέσεις για το υπόλοιπο της ζωής μου, όταν θέλω να κάνω σεξ, τρομοκρατήθηκα.

Συνεχίζοντας την αναζήτησή μου στο Ίντερνετ «έπεσα» πάνω στη Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Μιλώντας με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο, έδωσα μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματός μου και πήρα για πρώτη φορά απαντήσεις και καθοδήγηση ως προς τη διαγνωστική πορεία. Με την καθοδήγηση του ειδικού συζήτησα ανοιχτά το πρόβλημα με τη σύζυγό μου και της ζήτησα μάλιστα να με συνοδεύσει στο ραντεβού. Εκείνη έδειξε πολύ ανακουφισμένη που αποφάσισα να λάβω δράση για ένα πρόβλημα που μας απασχολούσε ήδη 4 χρόνια και που την ήθελα μαζί μου.

Οι εξετάσεις που μου ζητήθηκε να κάνω ήταν αποκαλυπτικές και φανέρωσαν το πρόβλημα το οποίο δεν ήταν η ψυχολογική πίεση της περιόδου όπως πίστευα εγώ, αλλά είχε οργανικές προεκτάσεις. Το triplex αγγείων πέους (πεϊκό doppler) που έκανα στο Ινστιτούτο έδειξε ότι είχα φλεβική διαφυγή και ότι παρά την επιθυμία μου να κάνω σεξ με τη σύζυγό μου, τα αγγεία του πέους είχαν πρόβλημα και δεν αιματώνονταν σωστά ώστε να διατηρηθεί η στύση. Επίσης ο ορμονικός έλεγχος που μου ζητήθηκε έδειξε ότι είχα χαμηλή Τεστοστερόνη, γεγονός που, όπως έμαθα, επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άμεσα ξεκίνησα θεραπεία υποκατάστασης της Τεστοστερόνης καθώς και θεραπεία με κρουστικά κύματα για την αντιμετώπιση του αγγειακού προβλήματος. Ταυτόχρονα και όσο η θεραπεία προχωρούσε, πραγματοποιήσαμε μαζί με τη σύζυγό μου ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ζευγαριού (sex therapy), με σκοπό να αφήσουμε πίσω το άγχος που είχε «δηλητηριάσει» τη σεξουαλική μας ζωή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Λίγο καιρό μετά και αφού ολοκληρώθηκε η θεραπεία με επιτυχία, σκέφτομαι την περίοδο αυτή σαν έναν εφιάλτη από τον οποίο κατάφερα να ξυπνήσω γρήγορα και πλέον ανήκει στο παρελθόν. Η σεξουαλική ζωή με τη σύζυγό μου έχει επανέλθει στο φυσιολογικό και νιώθουμε ακόμα πιο κοντά ο ένας με τον άλλον».


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ