Πορνό: «φίλος» ή «εχθρός» για την σχέση μας;

Είναι γεγονός πως αρκετά ζευγάρια επιλέγουν να εμπλουτίσουν τη σεξουαλική τους ζωή με ερεθίσματα πορνογραφικού περιεχομένου. Στην περίπτωση αυτή το πορνό δείχνει να έχει ενδιαφέρον και για τους δύο συντρόφους, που το χρησιμοποιούν ως παιχνίδι, ως πειραματισμό, ως μέσο που προσφέρει νέα σενάρια, αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση και τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το πορνό κατέχει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, με αρνητικές συνέπειες και στην ποιότητα της σχέσης. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους απομονώνεται και βλέπει πορνό και ο άλλος αισθάνεται παραμελημένος;

Ανάμεσα στους παράγοντες που κάνουν ελκυστικό το πορνό είναι και η ευκολία που έχει κάποιος στην πρόσβαση του μέσω του διαδικτύου, άμεσα, γρήγορα και ανέξοδα, αλλά και η δυνατότητα που δίνει σε κάποιον να αναζητήσει το υλικό εκείνο που αντανακλά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις χωρίς αναστολές και χωρίς να χρειάζεται να το μοιραστεί με κάποιον. Η πορνογραφία λειτουργεί απειλητικά για τη σχέση όταν ο ένας εκ των δύο συντρόφων απομονώνεται και αυτοϊκανοποιείται σεξουαλικά, αφήνοντας τον άλλον σε άγνοια και έξω από το σεξουαλικό παιχνίδι. Αυτό μπορεί να αποκτήσει συστηματικότητα και να καταστεί μια συνήθεια, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της σεξουαλικής διέγερσης. Ως απόρροια, ενισχύεται όχι μόνο η σεξουαλική αποξένωση του ζευγαριού, καθώς το άτομο δεν μπορεί να εστιάσει και να διεγερθεί από τα σεξουαλικά ερεθίσματα με την σύντροφο, την οποία και αποφεύγει, αλλά και η συναισθηματική απομάκρυνση.

Μια ακόμη χαρακτηριστική επίδραση της πορνογραφίας είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που δημιουργούνται στον άνδρα, ο οποίος μπορεί να εθιστεί σε μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά και στη διέγερση που του προκαλούν τα συγκεκριμένα ερεθίσματα. Σαν αποτέλεσμα, αναζητά από την σύντροφο του τις σεξουαλικές σκηνές που βλέπει στο πορνό. Πώς αντιδρά, όμως, η γυναίκα απέναντι σε αυτήν του τη στάση; Για την σύντροφο, αυτό μπορεί είτε να μην είναι σεξουαλικά διεγερτικό, είτε να αισθανθεί πως μπαίνει σε μια διαδικασία σύγκρισης με τις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο πορνό και την εικόνα που προβάλλουν και πως δεν είναι ικανή πλέον να διεγείρει η ίδια τον άνδρα, γεγονός που θα της δημιουργήσει αισθήματα μεινοξίας και απόρριψης. Μπορεί να είναι δημιουργηθούν τριβές και εντάσεις στο ζευγάρι, ενώ ο άνδρας, εθισμένος πλέον σε μια πλασματική εικόνα και στον πόθο που του γεννάει, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο και αποφεύγει σεξουαλικά την σύντροφο του.

Επιπλέον, ένας άνδρας που ταλαιπωρείται από ένα σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να οδηγηθεί στο πορνό και τον αυνανισμό για να τσεκάρει τον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει ασφάλεια, πως δεν κρίνεται, ενώ δεν υπάρχει η αγωνία αν δεν τα καταφέρει τι θα σκεφτεί ή πώς θα αντιδράσει η σύντροφος του. Αφενός, παίρνει μια προσωρινή ικανοποίηση, αφετέρου, αυτό μπορεί να τον εγκλωβίσει και να τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο από εκείνη, ενώ συντηρείται το πρόβλημα.

Συμπερασματικά, είναι χρήσιμο να επισημάνουμε ότι δεν είναι το πορνό που απειλεί μια κατά τα άλλα καλή σχέση, με γερές βάσεις στην επικοινωνία και στη συναισθηματική σύνδεση, αλλά οτιδήποτε αντικαθιστά την πραγματική σεξουαλική επαφή, απομονώνει και μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι.