Βιογραφικό

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δρ. Θάνος Ασκητής

O Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με Άριστα, ειδικεύτηκε στην Νευρολογία και την Ψυχιατρική του Αιγινητείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με διδακτορική διατριβή στην κοινωνική ψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών σπουδών του, υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ως έφεδρος ανθυπίατρος στο 417 ΝΙΜΙΤΣ Νοσοκομείο Αθηνών.

Εξειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο New York University στον τομέα της κοινωνικής ψυχιατρικής, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Εκπαιδεύτηκε ως θεραπευτής των διαπροσωπικών σχέσεων και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Παρακολούθησε στην τετράχρονη μετεκπαιδευτική πορεία του στις Η.Π.Α ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, για την οικογένεια και την σχολική κοινότητα, σεξουαλικής αγωγής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Το 1986 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου κάνει κλινική Ψυχιατρική και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία ενώ έχει διατελέσει διευθυντής του Ψυχιατρικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και έχει συνεργαστεί ως κλινικός ψυχίατρος σε αρκετές ψυχιατρικές κλινικές αντιμετωπίζοντας περιστατικά με μείζονα ψυχοπαθολογία. Το 1987 ιδρύει το πρώτο Ιατρικό «Σεξολογικό Ινστιτούτο» σε συνεργασία με επίλεκτους ιατρούς εξειδικευμένους σε όλες τις ιατρικές παραμέτρους της ψυχογενούς και της βιολογικής συμπεριφοράς της ανθρώπινης σεξουαλικότητας ενώ οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με κοινωφελείς οργανισμούς, δήμους και συλλόγους γονέων, με σκοπό την διασύνδεση του γονέα, του παιδιού και της σχολικής κοινότητας στα θέματα διαφυλικής επικοινωνίας και σεξουαλικής αγωγής καθώς και σεξουαλικής υγείας και διαπροσωπικών σχέσεων (οικογένεια-παιδί-σχολείο).

Με πλούσια αρθρογραφία σε ημερήσιες και κυριακάτικες εφημερίδες και περιοδικά, κατέγραψε την ψυχική ταυτότητα στη ζωή του ζευγαριού, αλλά και στην συμβουλευτική προσέγγιση των δυναμικών της οικογένειας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη παιδιού και εφήβου όσο όμως και στην συντροφική και γονεϊκή προσέγγιση.

Το 1988 και για δυο χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης ψυχικής υγείας του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη και την προφύλαξη της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς από την νόσο του AIDS απομυθοποιώντας λαθεμένες αντιλήψεις και βάζοντας τέλος στην παραπληροφόρηση για την σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων.

Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΡΤ με την συγκεκριμένη θεματολογία δημιουργώντας το τηλεοπτικό σποτ ενημέρωσης για την αποφυγή μόλυνσης από το AIDS και την συστηματική χρήση προφυλακτικού. Από 1993 έως το 2003 στην Δημόσια Τηλεόραση παρουσιάζει εβδομαδιαίο πρόγραμμα στην ΕΡΤ1 με ιατρική θεματολογία που αφορά την ποιότητα ζωής, ψυχική υγεία και διαφυλικές σχέσεις με μεγάλη κοινωνική απήχηση και ακροαματικότητα.

Το 2000 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών, λαμβάνοντας 48.500 σταυρούς ενώ κατά την διάρκεια της βουλευτικής θητείας του δημιουργεί τον Πανελλήνιο Φορέα Αγωγής Υγείας διασυνδέοντας πανελλαδικά σχεδόν 100 δήμους με προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας για γονείς και εκπαιδευτικούς στα θέματα προληπτικής ιατρικής της ψυχικής υγείας και σεξουαλικής αγωγής.

Από το 2001 έως το 2003 στο Υπουργείο Παιδείας (Υπουργός: Πέτρος Ευθυμίου) ως σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Σεξουαλικής Αγωγής σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό φορέα του, εκπαιδεύει με το επιστημονικό του δυναμικό, 90 ψυχολόγους με σκοπό να αναλάβουν τις περιφερικές πρωτοβάθμιες διευθύνσεις της σχολικής κοινότητας για να αναπτύξουν προγράμματα στις σχολές γονέων των τοπικών κοινωνιών αλλά και των εκπαιδευτικών που ήθελαν να ενταχτούν στην διαδικασία της προληπτικής ψυχικής και σεξουαλικής αγωγής.

Παρέμεινε στα βουλευτικά έδρανα έως το Μάιο του 2003 όπου και αποχώρησε της βουλευτικής ιδιότητας λόγω επαγγελματικού ασυμβίβαστου του Άρθρου 57 του Συντάγματος διατηρώντας την ψυχιατρική του ταυτότητα και την κλινική επαγγελματική του πορεία έως και σήμερα. Από το 2006 έως το 2008, μαζί με την επιστημονική του ομάδα, αναλαμβάνει την συγγραφή 8 βιβλίων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΠΑΕΚ 2) του Υπουργείου Παιδείας (υπουργός: Μαριέττα Γιαννάκου) «Ψυχική Υγεία-Διαπροσωπικές Σχέσεις», «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις» για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, στο μαθητή (τετράδιο μαθητή) όσο και στο δάσκαλο (βιβλίο δασκάλου), διασυνδέοντας και το γονιό με σκοπό να τεθεί το όλο πρόγραμμα στην ευέλικτη ζώνη του Υπουργείου Παιδείας, εντεταγμένο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, εγκρινόμενο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το 2014, ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας (υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος), ήταν υπεύθυνος του Κοινωνικού Σχολείου στα θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, υποστηρίζοντας 1500 εκπαιδευτές αγωγής υγείας του Υπουργείου Παιδείας στις 58 περιφέρειες της χώρας και στις σχολές γονέων (άνω των 70 σχολών γονέων πανελληνίως), καθώς και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς με συνεχή εποπτεία και αξιολόγησή τους.

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 2000, οργάνωσε τέσσερις πανελλήνιες ιατρικές ημερίδες με θέματα σχέσεων, ψυχικών και ψυχιατρικών διαταραχών, παρουσιάζοντας μελέτες σε συνεργασία με τους 48 δήμους της Β’ Περιφέρειας Αθηνών.

Παράλληλα έως και σήμερα, εκπαιδεύει με συνεχή προγράμματα, επιστημονικούς φορείς και θεραπευτές της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, ενώ έχει εκδώσει 7 βιβλία αναφορικά με την ψυχική και σεξουαλική συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου: 

  • Σεξ – Μύθος, τα Προβλήματα και η Προσέγγιση του Σήμερα (1996, εκδόσεις ΤΥΠΟΘΗΤΩ)
  • Η Σεξουαλική Αφύπνιση της Εφηβείας (1997, εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
  • Γονείς και Παιδί: Απαντήσεις σε Κρίσιμες Ερωτήσεις (2006, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ),
  • Ας μιλήσουμε για τις σχέσεις μας (2007, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ)
  • Σεξουαλική Υγεία (2008, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ)
  • Για σένα έφηβε (2012, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ).
  • Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη. (2018, εκδόσεις Ομίλου Ιατρικού Αθηνών)

Είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 1994 έως και σήμερα, ασκώντας ενεργά την κλινική Ψυχιατρική, ενώ διαχειρίζεται θεραπευτικά πλήθος περιστατικών που ανέρχονται τις 50.000 επισκέψεις νέων περιστατικών, εποπτεύοντας τους κλινικούς ψυχολόγους που υποστηρίζουν ψυχικά προβλήματα και δυσλειτουργίες, ανθρωπίνων σχέσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική του χώρου.

Από τον Απρίλιο του 2010 έχει ιδρύσει στη Λευκωσία της Κύπρου το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, καταγράφοντας και μελετώντας την Κυπριακή κοινωνία σε 3.500 επισκέψεις νέων περιστατικών, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ψυχικής υγείας και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, ενώ συμβουλευτικά δίνει απαντήσεις διαμέσου της Γραμμής Υποστήριξης που λειτουργεί καθημερινά δωρεάν, σε γονείς και σε ζευγάρια που χρήζουν διαχειριστικής υποστήριξης των ψυχικών προβλημάτων. Πάνω από 20 ομιλίες έχουν δοθεί από τον ίδιο σε φορείς και συλλόγους της Κυπριακής κοινωνίας καθώς και στην Κυπριακή τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, ενώ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν την οικογένεια και το γάμο διασυνδέοντας την γονική παρουσία με ενεργή συμμετοχή στο τρίπτυχο παιδί-δάσκαλος-γονιός της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Καθηγητής δυο μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΚΠΑ «Άγχος, Στρες και Συμπεριφορά» «Διαχείριση Διαφυλικών Διαπροσωπικών Σχέσεων», ενώ έχει διατελέσει συντονιστής-φροντιστής των φοιτητικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων Πανεπιστημιακών Φοιτητικών Συλλόγων.

Παράλληλα, διδάσκει, σε κάθε κύκλο των σεμιναριακών μαθημάτων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), θέματα σεξουαλικότητας και ανθρωπίνων σχέσεων.

Το 2008, βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ιατρική Σεξολογική Εταιρεία (ESSM, 2008), μαζί με την επιστημονική του ομάδα και σε συνεργασία με την Καρδιολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ως καλύτερη εργασία του συνεδρίου σε σχέση με τη Στεφανιαία Νόσο – Κατάθλιψη και Στυτική Δυσλειτουργία.

Το 2012 η γενέτειρα του, Χίος, τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη της πόλης που γεννήθηκε. Το 2015, επελέγη στην 3η βράβευση διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας (Hellenic Union of Heptanisians) και τιμήθηκε με αναμνηστικό γραμματόσημο, που φέρει την εικόνα του και το όνομά του, αναγνωρίζοντας την επιστημονική του παρουσία ως κοινωνική προσφορά.

Το 2017, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Όμιλο Αθηνών, στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και ενημέρωσης του κοινού στα θέματα ψυχικής υγείας και ειδικότερα της κατάθλιψης μέσα στα χρόνια της κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, οργανώθηκε ένα πρότυπο κέντρο ελέγχου κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.), καθώς και μια δωρεάν Γραμμή Τηλεφωνικής Υποστήριξης, καθημερινά σε ψυχικά πάσχοντες με παράλληλες ομιλίες που γίνονται σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, σε συνεργασία με τη δημοσιογραφική ομάδα του Σταμάτη Μαλέλη.

Συνέγραψε, με την επιστημονική του ομάδα, ως πρόεδρος του Κ.Ε.ΚΑ. έναν «Πρακτικό Οδηγό για την Κατάθλιψη», με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, ο οποίος χορηγείται δωρεάν με την υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Το 2018 εξελέγη Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C) στο τομέα Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας από το 1985 έως και σήμερα, συμμετέχοντας σε όλα τα συνέδρια με παρουσιάσεις και ομιλίες. Διεθνές μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA) από το 1987, έχει λάβει μέρος σε πάνω από 25 ετήσια συνέδρια. Είναι μέλος της Κυπριακής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθώς και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Σεξολογικής Εταιρείας (ESSM) και της Διεθνούς Ιατρικής Σεξολογικής Εταιρείας (ISSM) όπου έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά διασυνδέοντας την ψυχική υγειά και την ψυχοπαθολογία με την συντροφικότητα, τον γάμο και την σεξουαλικότητα.

Είναι  Β’ Αντιπρόεδρος – Μη εκτελεστικό μέλος, Υπεύθυνος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού – Προσωπικού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Κέντρου του Ομίλου Αθηνών. Από το 2024 είναι Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής. Είναι γεννημένος στη Χίο, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.