Θεραπεία ζεύγους

mand-woman-couple-sitting-sofa-with-hands-together-home_839833-9770 (1)

Θεραπεία ζεύγους

mand-woman-couple-sitting-sofa-with-hands-together-home_839833-9770 (1)
Τι είναι;
Η Θεραπεία Ζεύγους αφορά την παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών στα πλαίσια μίας ερωτικής, συντροφικής ή συζυγικής σχέσης, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει και το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της οικογένειας. Αποτελεί μια προσπάθεια επαναπλαισίωσης της σχέσης, εστιάζοντας στην αναγνώριση και τροποποίηση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών, στην αποκατάσταση του αμοιβαίου σεβασμού και της ουσιαστικής επικοινωνίας.
Ποιος μπορεί να είναι ψυχοθεραπευτής ζεύγους;
Οι ψυχοθεραπευτές ζευγαριών μπορεί να είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι) με ειδίκευση στη διαχείριση των ερωτικών σχέσεων, του γάμου και του οικογενειακού συστήματος, καθώς και επαγγελματίες σύμβουλοι με αντίστοιχες διαπιστεύσεις.
Πότε συνίσταται;
Οι διαφορές στον τρόπο σκέψης, τα προβλήματα επικοινωνίας, η ζήλια, η επιθετικότητα, η άρνηση και η εμπλοκή τρίτων προσώπων, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση «κρίσεων» στο ζευγάρι. Ταυτόχρονα, αιφνίδια γεγονότα ζωής, όπως η απώλεια μίας θέσης εργασίας, η εμφάνιση ενός προβλήματος υγείας ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, δύνανται να μετασχηματίσουν το δυναμικό της σχέσης. Η δυσκολία διαχείρισης αυτών των καταστάσεων και η παράταση τους μέσα στο χρόνο, μπορεί να δημιουργήσει διαδοχικούς «κύκλους αρνητικών αλληλεπιδράσεων», απειλώντας τη σταθερότητα της σχέσης και την ασφάλεια της οικογένειας. Όταν λοιπόν δύο σύντροφοι συνειδητοποιούν ότι η ποιότητα της μεταξύ τους σχέσης διακυβεύεται, τότε είναι σημαντικό να αναλαμβάνουν δράση και να επιζητούν τη βοήθεια του ειδικού.
Πώς λειτουργεί;
Η θεραπεία ζεύγους επικεντρώνεται στα ζητήματα που προκαλούν διαμάχες και συγκρούσεις στο ζευγάρι. Οι σύντροφοι ενθαρρύνονται να μοιράζονται και να επεξεργάζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αποτελούν εμπόδιο στην καθημερινή και λειτουργική επικοινωνία. Ο θεραπευτής λειτουργεί στηριζόμενος στην αρχή, ότι κάθε άνθρωπος, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, διαθέτει μία μοναδική προσωπικότητα και αντίληψη για τον κόσμο, που περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών. Έχει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο, βοηθώντας τον κάθε σύντροφο να συνειδητοποιήσει τις προσδοκίες που έχει τόσο από τον ίδιο του τον εαυτό όσο και από τον άλλον σύντροφο.
Ενίοτε μπορεί η θεραπεία ζεύγους να γίνεται παράλληλα με την ατομική ψυχοθεραπεία των συντρόφων, καθώς ενδέχεται να αναγνωρίσουν δυσλειτουργικές πλευρές του εαυτού τους, που αντανακλούν στη σχέση και με τις οποίες θέλουν να δουλέψουν ατομικά, προκειμένου να μπορούν να είναι πιο ανοιχτοί ο ένας απέναντι στον άλλον.
Βασικός στόχος της θεραπείας, είναι οι συμβαλλόμενοι να αναγνωρίσουν την εκδήλωση τυχόν «δυσλειτουργικών» συμπεριφορών στο εσωτερικό της σχέσης τους, να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητά τους και να λειτουργούν με βάση αυτή, καθώς και να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των μεταβάσεων και των αλλαγών.