Η ανατομία και η φυσιολογία της γυναίκας

Τα εξωτερικά όργανα της γυναίκας είναι γνωστά με τον όρο αιδοίο. Το αιδοίο αποτελείται από τα μεγάλα χείλη, τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, το στόμιο της ουρήθρας και την είσοδο του κόλπου με τον παρθενικό υμένα. Τα μεγάλα και τα μικρά χείλη του αιδοίου είναι μακρόστενες πτυχές του δέρματος που προεξέχουν. Τα δυο κύρια εσωτερικά όργανα που καταλήγουν στο αιδοίο είναι η ουρήθρα και ο κόλπος. Η ουρήθρα είναι ένας μικρός σωλήνας, που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω. Ο κόλπος αποτελεί την αρχή των εσωτερικών γεννητικών οργάνων ενώ η κλειτορίδα έχει πλούσιες νευρικές απολήξεις ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ερεθίσματα. Με τη διέγερση διογκώνεται και εξασφαλίζει το ξεκίνημα του οργασμού.

Ο παρθενικός υμέναςείναι μια μεμβράνη με μια μικρή οπή στη μέση, που καλύπτει την είσοδο του κόλπου.

Τα εσωτερικά γυναικεία όργανα είναι ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Ο κόλπος είναι ένας κυλινδρικός σωλήνας μήκους 9 εκατοστών, που βρίσκεται ανάμεσα στο αιδοίο και τη μήτρα και έχει δυο στόμια Το έξω στόμιο, που βρίσκεται στο αιδοίο και σε παρθένα γυναίκα καλύπτεται από τον παρθενικό υμένα και στο έσω στόμιο, που επικοινωνεί με τη μήτρα.

Η μήτρα είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, με παλιά τοιχώματα, που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας. Η μήτρα αποτελείται από δυο μέρη, το σώμα, που είναι το πιο ογκώδες μέρος της και βρίσκεται προς τα πάνω και τον τράχηλο, που είναι το λεπτότερο μέρος της και βρίσκεται προς τα κάτω. Ο τράχηλος επικοινωνεί με τον κόλπο και είναι ορατός από αυτόν. Αποτελεί την ασπίδα της μήτρας. Κύριος ρόλος της μήτρας είναι η φιλοξενία, η διατροφή και η διασφάλιση της ακεραιότητας το εμβρύου μέχρι τη γέννηση του . Το εσωτερικό της μήτρας επενδύεται από βλεννογόνο, που ονομάζεται ενδομήτριο. Κάθε μήνα, από την αρχή της εφηβείας, το ενδομήτριο, με τη μορφή αίματος (περίοδος), εξέρχεται της μήτρας περνώντας από τον κόλπο και το αιδοίο. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το ενδομήτριο διατηρείται ώστε να βοηθήσει στην εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Στο πάνω μέρος της μήτρας συναντάμε δυο στόμια, ένα αριστερά και ένα δεξιά, με τα οποία η μήτρα επικοινωνεί με τις δυο σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες είναι δυο κινητοί μυϊκοί σωλήνες, μήκους 10 εκατοστών, που εκτείνονται από τη μήτρα μέχρι τις ωοθήκες και έχουν δυο στόμια. Οι σάλπιγγες είναι ο χώρος όπου γίνεται η συνάντηση του ωαρίου με τα σπερματοζωάρια. Από την εφηβεία και μετά μια φορά το μήνα, κατά τις γόνιμες μέρες της γυναίκας, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο μέσα στην κοιλιά της γυναίκας (ωορρηξία). Μετά τη συνάντηση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο στην σάλπιγγα, το ταχύτερο και δυνατότερο από αυτά, θα διαπεράσει την εξωτερική ζώνη του ωαρίου και έτσι θα το γονιμοποιήσει.

Οι ωοθήκες είναι δυο και βρίσκονται αριστερά και δεξιά της μήτρας. Οι λειτουργίες τους είναι να απελευθερώνουν ωάρια και να παράγουν τις γυναίκειες ορμόνες.