Ο ερωτικός και σεξουαλικός λόγος στην ζωή μας…

Ο λόγος σαρκώνει την ανθρώπινη ύπαρξη μπροστά στην ανάγκη έκφράσης του “εγώ” και του “εμείς”. Χαρακτηριστικά ο Σεφέρης αναφέρει: “Ο Λόγος… το ψυχομάντηλο του Ανθρώπου, αλέτρι που γεωργεί, αξίνα που σκάβει και ξεχερσώνει το χωράφι της καρδιάς μας.”

Αποτελεί την έκφραση σύνθετων γνωστικών λειτουργιών και έρχεται ως σφραγίδα της ταυτότητας του ανθρώπου αλλά και της σύνδεσής του με την σχέση, την ομάδα και την κοινωνία. Ο λόγος οδήγησε τον διαλογιζόμενο άνθρωπο στο να δημιουργήσει θαυμαστά έργα.

Ως μέρος του, ο ερωτικός λόγος, είναι μια μελωδία που οφείλουμε σαν ερωτικά πλάσματα να ακούμε σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας και δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των εραστών. Τι θα γινόταν εάν μια μητέρα απέφευγε να μιλήσει ερωτικά στο μωρό της; Υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά δεν ακούν μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο την αρμονία των λέξεων που χαρίζει ο ερωτικός λόγος. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται τον ερωτικό λόγο των γονιών τους… είναι τα συναισθηματικά τους εφόδια.

Δυστυχώς σήμερα, οι ερωτικές λέξεις μέσα στο σχεσιακό πλαίσιο χάνουν την αξία τους και αποκτούν μια πιο χρησιμοθηρική χροιά. Ο τεχνοκρατισμός έχει αλλάξει τον «ερωτικό χάρτη». Τα ζευγάρια σήμερα αποφεύγουν να μιλούν ερωτικά, αδυνατώντας να εκδηλώσουν την τρυφερότητα και την υγιή ανάγκη “του ανήκειν”. Μπροστά στο φόβο για σύνδεση και δέσμευση, ο ερωτικός λόγος ‘αργοσβήνει” . Το ζευγάρι ντρέπεται να χρησιμοποιήσει «ερωτόλογα», ντρέπεται να μιλήσει αληθινά για τα συναισθήματα. Ίσως να τρομάζει… Δείχνει τα τρωτά σημεία του κορμιού και της ψυχής μας. Άλλωστε εκεί που οι λέξεις κάνουν την εμφάνισή τους η ψυχή ξεγυμνώνεται.

Όταν ξεχνάμε ή αποφεύγουμε να μιλήσουμε ερωτικά στον σύντροφό μας, η σεξουαλική επιθυμία “ατροφεί”. Η σεξουαλική επαφή ως γενετήσιο ένστικτο φέρνει την ψυχή και το σώμα σε μια ισορροπία. Για αυτήν ο σεξουαλικός λόγος εξυπηρετεί μια πολυτροπική επικοινωνία (multimodality) που εξωραΐζει τις ανθρώπινες σχέσεις και καταπραΰνει το συναίσθημα της ενοχής. Μέσα στο ζευγάρι ο πόθος και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μεταμορφώνονται με την βοήθεια του λόγου σε ηχητικές απολαύσεις. Ο άνθρωπος σήμερα φοβάται να μιλήσει σεξουαλικά στον σύντροφό του και αυτό γιατί αρνείται να πετάξει τα ρούχα του εγωισμού, ρούχα που απλόχερα δίνει η κοινωνία στο πλαίσιο του καθωσπρεπισμού.

Ο σεξουαλικός λόγος στη σχέση αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στις σεξουαλικές ανάγκες και την ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση και το ένστικτο. Όπως έδειξε μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η σεξουαλική ικανοποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού. Ο δισταγμός στην επικοινωνία κατά την σεξουαλική επαφή, μπορεί να μειώσει την απόλαυση. Η ελεύθερη σεξουαλική έκφραση ενός ζευγαριού θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται υψηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση (sexual self-esteem). Τα ζευγάρια λοιπόν που μιλούν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Τι όμορφα που φτάνουν στα αυτιά μας λέξεις και φράσεις όπως: «σε θέλω», «θέλω το κορμί σου», «πεθαίνω όταν με αγγίζεις», σαν μια καλοδουλεμένη συγχορδία. Όταν ο σεξουαλικός λόγος είναι αληθινός λείπουν οι ντροπές, οι ενοχές και τα ταμπού.

Κατά την σεξουαλική επαφή, οι λέξεις αποτελούν το αλάτι στο ερωτικό μας γεύμα. Ο σεξουαλικός λόγος είναι καθοδηγητικός σε νέα η γνώριμα μονοπάτια ηδονής. Άλλοτε γίνεται επιθετικός και ορμητικός, άλλοτε χαμηλόφωνος, ερεθιστικός και μυστηριακός. Όταν ο σεξουαλικός λόγος μπαίνει στο παιχνίδι των φαντασιώσεων ενός ζευγαριού, η ατμόσφαιρα γίνεται αυτόματα ξεχωριστή.

Μέσα στο ζευγάρι είναι ο μεταφραστής και ο διεγέρτης των 4 αισθήσεων. Μετατρέπει ένστικτα και ορμές, σε λέξεις που φέρνουν κάτι από μαγικούς ήχους ερωτικού ποιήματος. Μεταφράζει «τα θέλω» των φαντασιώσεων σε ερωτική διάθεση και απόλαυση. Άλλωστε εκεί που οι άμυνες και τα φώτα χαμηλώνουν, ο σεξουαλικός λόγος φωτίζει την ηδονή του σώματός μας.

Οφείλουμε στο σύντροφό μας λοιπόν, έναν σεξουαλικό λόγο αληθινό. Αληθινό σαν λέμε γυμνό, έτσι όπως ακριβώς είναι το κορμίόταν γεννιέται, έτσι όπως ακριβώς συμμετέχει το κορμί στο σεξουαλικό παιχνίδι της συνεύρεσης.

Παπαδόπουλος Περικλής

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής

Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ