Εύρεση συντρόφου: δεν είμαστε τόσο επιλεκτικοί όσο πιστεύουμε

Η επιλογή του συντρόφου με τον οποίο θα μοιραστεί κανείς όλη του τη ζωή αποτελεί ορόσημο για κάθε άνθρωπο και είναι μια απόφαση στην οποία καταλήγει μετά από ώριμη σκέψη. Προϋποθέσεις είναι να συμβαδίζει ο τρόπος σκέψης των συντρόφων και τα μακροπρόθεσμα σχέδια τους για τη ζωή, να υπάρχει έλξη, να νιώθουν άνετα να μοιραστούν το σπίτι, τα οικονομικά και να αποκτήσουν παιδιά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν είναι τόσο επιλεκτικοί όσο πιστεύουν στην εύρεση συντρόφου. Αντιθέτως, οι επιλογές τους καθοδηγούνται από την τάση να δίνουν μια ευκαιρία σε κάποιον, ακόμα κι αν δεν πληροί επακριβώς τα κριτήρια τους. Δείχνουν πρόθυμοι να ρυθμίσουν τα στάνταρ τους και να παραβλέψουν ενδεχόμενα ελαττώματα των υποψηφίων συντρόφων. Έχουν την τάση να επενδύουν αρκετά γρήγορα στους πιθανούς συντρόφους, ακόμα κι αν δεν είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι. Σε μια έρευνα με speed dating οι συμμετέχοντες ήταν θετικοί στο να ξαναβρεθούν με το 40% των υποψήφιων γνωριμιών.

Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση που η σχέση χαρακτηρίζεται από προβλήματα ή κακοποιητική συμπεριφορά, φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να πάρουν τη απόφαση να την λήξουν από ότι να την διατηρήσουν και να παραμείνουν σε αυτήν. Ο χωρισμός είναι πιο επώδυνος και μπορεί να συνοδεύεται από ενοχικά και δυσφορικά συναισθήματα. Το αντικίνητρο για να χωρίσουν δύο άνθρωποι είναι μεγαλύτερο όσο περισσότερο συνδεδεμένοι είναι από νομική και οικονομική πλευρά (έγγαμοι, κοινά οικονομικά-εργασία). 

Αυτήν η τάση του ανθρώπου να συμπεριφέρεται και να παίρνει αποφάσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν την δημιουργία και παραμονή του σε μια σχέση εξηγείται και λόγω των κοινωνικών συνθηκών αλλά και σαν κατάλοιπο της εξελικτικής προσέγγισης, όπου λειτουργούσε προστατευτικά για τους απογόνους, εξασφαλίζοντας τους ότι θα υπήρχαν δύο  γονείς και μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες επιβίωσης.

Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, δεν είναι πόσο επιλεκτικοί είναι οι άνθρωποι στην εύρεση συντρόφου αλλά το να επιτυγχάνουν μια ισορροπία και να δουλεύουν συνεργατικά με τον σύντροφο τους, με σκοπό τη βελτίωση της σχέσης τους. Είναι σκόπιμο να αξιολογούν επαρκώς και με τα σωστά κριτήρια την ποιότητα της σχέσης τους και την ικανοποίηση που αντλούν από αυτήν.

Διδυμοπούλου Αγγελική

Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.

Πηγή: Joel, S., & MacDonald, G. (2021). We’re Not That Choosy: Emerging Evidence of a Progression Bias in Romantic Relationships. Personality and Social Psychology Review