Εικόνα Σώματος και Σεξουαλικότητα: Μία αμφίδρομη σχέση για την ψυχολογία της γυναίκας;

Γυναικείο σώμα: ένας ιερός τόπος, που έχει εξυμνηθεί ανά τους αιώνες από έναν μεγάλο αριθμό φιλοσόφων, αλλά και από τους καλλιτέχνες όλων των εποχών και των κατηγοριών. Πληθωρικές γυναίκες, με καμπύλες ή χωρίς, με περισσότερο στήθος, με μεγαλύτερους γλουτούς ή και τα δύο, προέβαλαν πάντα ως στολίδια του πολιτισμού και ως πρότυπα ομορφιάς για την κάθε εποχή. Μία γυναικεία φιγούρα και ένα άγγιγμα ήταν πάντοτε αρκετά για να γοητεύσουν τον ανδρικό πληθυσμό, αλλά και για να ξυπνήσουν όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Παρ’ όλα ταύτα, πολλοί ειδικοί σήμερα υποστηρίζουν, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ότι το ανθρώπινο γυναικείο σώμα έχει μετατραπεί από αντικείμενο πόθου και θαυμασμού σε ένα υπεράνθρωπο «εργαλείο»…

Η αλήθεια είναι, πως οι ισχυρισμοί αυτοί ίσως έχουν κάποια βάση. Ιδιαίτερα μάλιστα, εάν κάποιος σταματήσει και παρατηρήσει για λίγο τι συμβαίνει γύρω του, θα συνειδητοποιήσει τι θέλω να πω. Το πιο πιθανό, είναι ότι θα δει παντού νεαρές κοπέλες, που υπερ-προσπαθούν για το «τέλειο σώμα» μέσω εξαντλητικών προγραμμάτων διατροφής και γυμναστικής, καθώς και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που επιχειρούν να διατηρήσουν τη σφριγηλότητα του κορμιού τους μέσω παρεμβατικών και μη τεχνικών. Γυναίκες, που είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, επεμβαίνουν στο σώμα τους για να το αλλάξουν: είτε σφίγγοντας τους γλουτούς, είτε προσθέτοντας λίγο στήθος, φουσκώνοντας τα χείλη και άλλα πολλά. Γυναίκες, που καταναλώνουν μία πληθώρα από υλικά αγαθά, προκειμένου να αλλάξουν την εικόνα του σώματός τους (ρούχα, ψηλά παπούτσια, εσώρουχα, αξεσουάρ, κρέμες κτλ).

Για ποιους λόγους όμως, μία γυναίκα μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία; Μα φυσικά, επειδή κάθε μέρα κατακλύζεται (κυρίως μέσω του διαδικτύου, αλλά και μέσω της τηλεόρασης), από αναρίθμητες εικόνες και πρότυπα, που της «πουλούν» το ιδανικό και που της υπόσχονται, ότι εάν το αγοράσει, θα λάβει μεγαλύτερη αξία! Θα είναι πιο ποθητή ως γυναίκα, θα είναι πιο επιθυμητή ως φίλη και θα έχει μία πιο ευνοϊκή μεταχείριση από τον εργοδότη και τους συναδέλφους της. Κι όμως, χωρίς να θέλω να σας απογοητεύσω, θα σας ομολογήσω, ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κάθε πρόσωπο και κάθε σώμα είναι μοναδικό. Η ομορφιά είναι ένα στοιχείο πολύ υποκειμενικό, που κυρίως αναβλύζει από τα βάθη της ψυχής μας. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, με το ρυθμό, που κινείται ο σύγχρονος κόσμος, τείνει να εξαλείψει παντελώς την διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα μεταξύ των ανθρώπων. Και η σύγχρονη γυναίκα, για διάφορους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και ιστορικούς λόγους φαίνεται να είναι πάντοτε πιο εκτεθειμένη και επιρρεπής απέναντι σε αυτές τις επιρροές…

Πολλοί από εσάς, ίσως αναρωτηθούν στο σημείο αυτό, για ποιο λόγο κάθισα να γράψω αυτό το άρθρο και τι θέλω να πω ακριβώς. Θα σας ομολογήσω λοιπόν, ότι πηγή έμπνευσης για εμένα αποτέλεσαν τα δεκάδες νεαρά κορίτσια, που με προσέγγισαν στο γραφείο μου τους τελευταίους μήνες, ζητώντας μου να τα βοηθήσω να συμφιλιωθούν με την εικόνα του σώματος τους, να ξεπεράσουν τα διατροφικά τους προβλήματα και να επανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους, προκειμένου να δημιουργήσουν υγιείς ερωτικές σχέσεις. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σας πω, ότι για να απολαύσει όχι μόνο τη σχέση, αλλά και το σεξ, η γυναίκα πρέπει να αισθάνεται πάντοτε ποθητή και αρεστή. Ωστόσο, το γεγονός αυτό, δεν εξαρτάται, όπως ενδεχομένως φαντάζεστε, από την ευλάβεια με την οποία θα αντιγράψει τα ισχύοντα πρότυπα ομορφιάς, αλλά από την αυτοεκτίμησή της και από το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγάπη του συντρόφου της…

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η σύγχρονη γυναίκα, εάν θέλει πράγματι να αγαπήσει τον εαυτό της και να απολαύσει τον έρωτα, θα πρέπει:

  • Να είναι πάντοτε ευγνώμων, που διαθέτει ένα υγιές σώμα, το οποίο τη βοηθάει εκπληρώσει τις επιθυμίες της.
  • Να μη φοβάται και να μη ντρέπεται να αγγίξει ή να αντικρίσει οποιοδήποτε σημείο του σώματος της, αλλά αντιθέτως, να ενθαρρύνεται να εξερευνήσει το σώμα της και να αποκτήσει αυτογνωσία.
  • Να «ακούει» τις ανάγκες του σώματος της (π.χ., πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι), χωρίς να τις υποτιμά (ανάγκη για τροφή, για ύπνο, για χαλάρωση, ξεκούραση).
  • Να αποδεχθεί το σώμα της, όπως ακριβώς είναι.
  • Να μάθει να φροντίζει πραγματικά το σώμα και τον εαυτό της, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιταγές ή προσδοκίες, πάντα με γνώμονα την υγεία της.