Καλοκαιρινές σχέσεις:μπορεί να έχουν διάρκεια;

Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή που μας προσκαλεί να βιώσουμε την πρόκληση μιας νέας γνωριμία. Η ζέστη, η έκθεση του σώματος, οι ανάλαφρες ενδυμασίες, η αλλαγή των παραστάσεων με την φυγή μας από την καθημερινότητα, που όλοι προσμένουμε, είναι ένα θετικό διάλειμμα από τον τρόπο ζωής μας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Καθώς, λοιπόν, η ερωτική διάθεση ανεβαίνει μαζί με το θερμόμετρο, κάνοντας μας πιο ανοιχτούς, πιο δεκτικούς απέναντι στον άνθρωπο που θα μας προσεγγίσει, αλλά και πιο τολμηρούς στο να διεκδικήσουμε εμείς οι ίδιοι μια νέα γνωριμία, το φλερτ εντείνεται. Και ενώ ξεκινάμε ένα ερωτικό παιχνίδι, αποφασίζοντας να ενδώσουμε στον καλοκαιρινό σεξουαλικό πειρασμό της μιας βραδιάς, δεν αποκλείεται οι επιθυμίες  και οι προσδοκίες μας για την συνέχιση αυτής της νέας γνωριμίας να διαφοροποιηθούν. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με τον νέο άνθρωπο που ήρθε στη ζωή μας και συνειδητοποιούμε ότι η έλξη μεγαλώνει, προβληματισμοί γεννιούνται για το αν αυτή η σχέση που διαμορφώνουμε θα έχει διάρκεια ή θα μείνει «ένα όνειρο θερινής νυκτός»; Κι αν βγαίνοντας από το κλίμα του καλοκαιριού, αποδειχθεί ότι οι υπόλοιπες πλευρές του ανθρώπου αυτού δεν μας ικανοποιούν;  Κι αν «τα θέλω μας» δεν συμβαδίζουν;

Εγγύηση για το αν μια καλοκαιρινή γνωριμία θα παραμείνει στη ζωή μας ή όχι δεν υπάρχει. Προφήτες δεν μπορούμε να γίνουμε. Μπορούμε μόνο να επιλέξουμε να ζούμε το παρόν, να διεκδικούμε όλες εκείνες τις στιγμές που δυνητικά μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην εξέλιξη μιας σταθερής στο χρόνο σχέσης, κρατώντας στο μυαλό μας πως, ακόμα κι αν αυτή δεν έρθει, το πιο σημαντικό είναι να προχωράμε μπροστά και να μην απογοητευόμαστε.

Διδυμοπούλου Αγγελική

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια CBT

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.