Το «κατάλληλο» μέγεθος του πέους

 Σας έχει τύχει ποτέ να βγείτε ραντεβού, να έχει πάει πολύ καλά, να πηγαίνετε σπίτι και στο δρόμο να σκέφτεστε “Θα απογοητευτεί; Μήπως δεν είναι αρκετό; Θα αρέσει;” Μετά έρχεται το άγχος, η ντροπή, ενώ νιώθετε έντονη την ανάγκη να παρατήσετε το ραντεβού και να αποφύγετε όλα αυτά τα σενάρια.

Πρόκειται για κοινές ανησυχίες και σκέψεις που έρχονται συχνά στο μυαλό ενός άντρα, γιατί τα media και η πορνογραφία ανεβάζουν τις προσδοκίες για τα «φυσιολογικά» μεγέθη στα ύψη. Με αυτό το τρόπο πιάνουν τον εαυτό τους να μπαίνει σε μια διαδικασία σύγκρισης και να σκέφτονται ότι οι σεξουαλικοί τους παρτενέρ δε θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι με αυτούς γιατί δεν είναι αρκετοί. Μπορεί να σκέφτονται ότι οι άλλοι θα είναι πάντα καλύτεροι και υπερισχύουν σε σχέση με αυτούς.

Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό; Ποιο εν τέλει είναι το κατάλληλο μέγεθός;

 Η βιβλιογραφία τοποθετεί το μέσο μέγεθος στα 12-13 εκ σε στύση και στα 8-10 εκ χωρίς στύση, ενώ ορίζει ως ¨micro penis¨ το μέγεθος που κυμαίνεται στα 4εκ χωρίς στύση και στα λιγότερο από 7.5 εκ με στύση. Aνάλογα τη γεωγραφική περιοχή υπάρχουν διακυμάνσεις στα μεγέθη. Παρόλα αυτά,  στο mainstream porn δεν προβάλλονται κυρίως αυτά τα μεγέθη. Αξίζει να τονίσουμε ότι υπάρχει διαφορά μέχρι περίπου 5 εκατοστών μεταξύ του μεγέθους του πέους σε στύση και του πέους σε χάλαση.

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στη βιομηχανία του πορνό είναι ηθοποιοί που έχουν επιλεχθεί με βάση αυτό ακριβώς το κριτήριο. Δε σημαίνει ότι αντικατοπτρίζουν το τι υπάρχει στην κοινωνία. Είναι περισσότερο η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες προτιμήσεις και γούστα στο σεξ. Δεν υπάρχει ένα μέγεθος που μας ικανοποιεί όλους το ίδιο.  Πολλές φορές μπορεί να εντυπωσιάζουν περισσότερο άλλα χαρακτηριστικά στη σεξουαλική δραστηριότητα. Η αυτοπεποίθηση, η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η τεχνική, το πλαίσιο, η φαντασία, η δημιουργικότητα, η οικειότητα, η συναισθηματική σύνδεση και τα προκαταρκτικά μπορεί να είναι πιο σημαντικά από το μέγεθος καθαυτό.

Οι άντρες εστιάζουν υπερβολικά στο μέγεθος. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να φροντίσετε τον εαυτό σας και να δείτε αν οι ανησυχίες και τα συναισθήματα για το μέγεθος έχουν εσωτερική η εξωτερική αιτία. Πρέπει να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό και να έχετε στο νου σας τα παρακάτω:

  1. Το μεγάλο μέγεθος δε σημαίνει πάντα οργασμό.
  2. Μπορεί άλλα χαρακτηριστικά, όπως το πάχος να είναι πιο σημαντικά.
  3. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά κριτήρια. Επικοινωνήστε και ρωτήστε τι προτιμά το άτομο που έχετε στο κρεβάτι σας και ασχοληθείτε με αυτό περισσότερο παρά το μέγεθος σας.
  4. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι το μέγεθος είναι σημαντικό αλλά δεν το θεωρούν το πιο σημαντικό πράγμα στο σεξ.
  5. Το μεγάλο μέγεθος δε σας κάνει πιο ελκυστικούς και δε σχετίζεται με το πόσο λειτουργικοί η καλοί είστε στο σεξ.
  6. Το άγχος για το μέγεθος μπορεί να επιφέρει πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως αγωνία, άγχος, φόβο και διαρκή σύγκριση με τους άλλους και ενασχόληση με την εικόνα σας, για αυτό φροντίστε να ασχοληθείτε και να απευθυνθείτε κάπου για να προσέξετε τον εαυτό σας και να μην αφήσετε το άγχος για το μέγεθος να επηρεάσει τη σχέση σας, την εικόνα σας και τις μελλοντικές ερωτικές επαφές σας.

Μαρία Πλουμάκη
Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.