Το 40% των γυναικών δεν έχουν οργασμό σε κάθε επαφή

Τα ζευγάρια που επικοινωνούν μεταξύ τους τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ εκείνα που βιώνουν διχόνοια, συγκρούσεις, εντάσεις στη σχέση τους αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένα. Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε η ψυχική μας υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σεξουαλική.

Ο οργασμός, ή αλλιώς κορύφωση, σχετίζεται με τη σεξουαλική απόλαυση, αλλά και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Η στιγμή κατά την οποία η σεξουαλική διέγερση φθάνει στο ανώτερο επίπεδο και προκαλεί αίσθηση έντονης ηδονής, όπου το σώμα εμπλέκεται σε μια σειρά αναπτυσσόμενων συσπαστικών κινήσεων και την απελευθέρωση ορμονών.

Ο οργασμός είναι ένα σημαντικό, αν και όχι απαραίτητο μέρος μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής επαφής. Εάν το σεξ δεν καταλήγει σε οργασμό, μπορεί να εξακολουθεί να είναι απολαυστικό. Στον αντίποδα, οι επίμονες σκέψεις για την επίτευξη οργασμού μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά, προκαλώντας άγχος, πίεση, απογοήτευση, μειωμένη απόδοση και τελικά απουσία ευχαρίστησης.

Όπως αναφέρει και ο τίτλος του άρθρου μας, περίπου το 40% των γυναικών δεν φτάνουν σταθερά σε οργασμό. Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε ότι αυτό, για ορισμένες γυναίκες, είναι ενοχλητικό, ενώ για άλλες όχι.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της συνέπειας του οργασμού, της ικανοποίησης από τη σχέση και της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Τα αποτελέσματα φανέρωσαν ότι η υψηλή συνέπεια οργασμού για τις γυναίκες δεν εγγυάται πάντα υψηλή σχεσιακή και σεξουαλική ικανοποίηση. Ενώ, η χαμηλότερη συνέπεια οργασμού για τους άνδρες ή τις γυναίκες δεν σήμαινε ότι βίωναν χαμηλή σχεσιακή και σεξουαλική ικανοποίηση.

Η σεξουαλική πληρότητα, από την άποψη της σωματικής και συναισθηματικής εκπλήρωσης, φάνηκε να είναι πιο σημαντική για τη σεξουαλική ευημερία, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο οργασμός απουσίαζε.

Το «κυνήγι» του οργασμού μπορεί να μας αγχώσει και να μας απομακρύνει από το παιχνίδι των αισθήσεων, στο οποίο «οφείλουμε» να εμπλακούμε τη στιγμή της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.