Πώς να διατηρήσετε το εορταστικό κλίμα στο Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι

Οι γιορτές των Χριστούγεννων δημιουργούν ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, προσφέροντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να αποδράσουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι στολισμένοι δρόμοι, τα φώτα, οι μυρωδιές από τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα αποτελούν προμήνυμα ελπίδας και υπενθύμισης για τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και αφήσαμε πίσω μας την περίοδο της καραντίνας, αλλά και την προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα που η πανδημία του Covid-19 συνεχίζει να φέρνει στη ζωή μας. Τα προηγούμενα Χριστούγεννα πολλοί στερήθηκαν τη συντροφιά των αγαπημένων συγγενικών προσώπων και φίλων, λόγω των περιορισμών και του φόβου μόλυνσης, «σπάζοντας» την παράδοση του γιορτινού τραπεζιού. Η σύναξη συγγενών και φίλων γύρω από το γιορτινό τραπέζι σηματοδοτεί την έναρξη παραγωγικών συζητήσεων μέσα από ανάδυση σκέψεων, προβληματισμών και συναισθημάτων.

Παρά το γεγονός ότι οι γιορτές είναι μια ευκαιρία σύνδεσης με συγγενείς, πολλές φορές «το ιδανικό των Χριστουγέννων αλλοιώνεται» μέσα από προστριβές και συγκρούσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στο γιορτινό τραπέζι. Παρόλα αυτά, οι άγιες μέρες που διανύουμε την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς για ενότητα και όχι διχασμό. Οι διαφορές υπάρχουν για να επιλύονται, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, τότε θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο να μην ενισχύονται οι αντιθέσεις αυτές. Κάποιες φορές, μια χειρονομία ή μια λέξη ή ένας σχολιασμός αρκεί ώστε να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ένταση στο γιορτινό τραπέζι. Οι παρακάτω χειρισμοί αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την δημιουργία ενός κλίματος που στόχο έχει να σας κάνει να απολαύσετε τις όμορφες οικογενειακές στιγμές.

  • Εστιάστε σε συζητήσεις που σας ενώνουν. Η εύρεση και η ανάπτυξη ουδέτερων θεμάτων ή θεματικών όπου υπάρχει συμφωνία απόψεων, είναι σημαντική, ώστε να μην αναλωθείτε σε λεπτομέρειεςγια ζητήματα στα οποία προϋπάρχει διαφωνία.
  • Οριοθέτηση. Η θέσπιση ορίων είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις και εντάσεις. Εκφράστε με όμορφο τρόπο τι σας ενόχλησε ή σας στεναχώρησε ή και σας προβλημάτισε και αναφέρετε τους λόγους.
  • Επικοινωνία με σύντροφο. Θα ήταν γόνιμο να επικοινωνούσατε από πριν με το/τη σύντροφό σας σχετικά με τις προκλήσεις που μπορεί να υπάρξουν, ώστε να τηρηθεί μια κοινή στάση.
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε τις ισορροπίες. Ένα όμορφο χαμόγελο αποτελεί πάντα έναν καλό σύμμαχο, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Εστιάστε σε θετικές εναλλακτικές σκέψεις και δημιουργήστε ένα πλαίσιο καλής θέλησης για επαναπροσδιορισμό όλων αυτών που σας απομακρύνουν. Μην αφήσετε το παρελθόν να σας δεσμεύει στο να προσπαθήσετε εκ νέου να χτίσετε μια λειτουργική σχέση με τα συγγενικά σας πρόσωπα.

Παπαδόπουλος Περικλής

Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ