Πόσο φλερτάρουμε σήμερα;

Το φλερτ ισοδυναμεί με την πρόκληση, τη διάθεση επικοινωνίας, παιχνιδιού και επιβεβαίωσης. Στη διαδικασία του φλερτ επικοινωνούμε μέσα από τις αισθήσεις, το βλέμμα, την ακοή, την αφή. Κινούμαστε κυρίως μέσα από το κομμάτι της σεξουαλικής φαντασίωσης, αυτό δηλαδή που φτιάχνουμε σαν εικόνα στο νου για το πρόσωπο που μας προκαλεί το ενδιαφέρον.

Στη σημερινή εποχή μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία ή το θεωρούμε κάτι παρωχημένο; Αρκετοί υποστηρίζουν ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν φλερτάρουν. Μάλιστα οι γυναίκες συχνά παραπονιούνται για το γεγονός ότι οι άνδρες δεν τις προσεγγίζουν με ερωτική διάθεση και δεν τις διεκδικούν.

Το φλερτ έχει αλλάξει μορφή και ακολουθεί τα νέα κοινωνικά δεδομένα. Το παραδοσιακό φλερτ φαίνεται να είχε τον άνδρα σε ρόλο κυνηγού και τη γυναίκα σε μια πιο παθητική στάση. Στην εποχή μας, το φλερτ γίνεται και από τα δύο φύλα και έχει τη μορφή μιας ανταγωνιστικής διεκδίκησης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα που προσπαθούν να διασαφηνίσουν το ρόλο που θέλουν να έχουν μέσα σε μια σχέση. Στις μέρες μας αναζητάμε συντρόφους που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας και να ανταποκρίνονται στην εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας. Έχουμε την τάση, δηλαδή, να προτιμάμε συντρόφους που θα μπορούσαν να είναι προέκταση του εαυτού μας, να έχουν ένα αντίστοιχο επίπεδο, νοητικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, να μας αγαπούν, να μας συμπληρώνουν.  Το αποτέλεσμα είναι να ανεβάζουμε διαρκώς τον πήχη σε μη ρεαλιστικά ύψη.

Ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης μεταξύ των δύο φύλων είναι ίσως ένας «ασφαλής» τρόπος, με στόχο να προσφέρει ευχαρίστηση και να τονώσει την αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης απόρριψης. Πολλοί άνθρωποι πλέον αναρωτιούνται αν έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο άνθρωπο, γίνονται επιφυλακτικοί για κάποιον που πιθανώς θα τους διαψεύσει ή θα τους πληγώσει και έτσι αποφεύγουν τους πιο παραδοσιακούς τρόπους φλερτ που συσχετίζονται με περισσότερη συναισθηματική εμπλοκή και «δόσιμο» προς τον άλλον. Έτσι στο «παιχνίδι» του φλερτ εισβάλλουν νέες, μοντέρνες διαδικασίες.

Είναι σύνηθες πλέον η προσέγγιση και η γνωριμία των ανθρώπων να γίνεται μέσω διαδικτύου. Η αναζήτηση συντρόφου με αυτόν τον τρόπο εκφράζει και μια βασική συνθήκη που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις: την αποφυγή της συναισθηματικής έκφρασης και το φόβο της συναισθηματικής εμπλοκής. Με άλλα λόγια, ο σημερινός άνθρωπος επιλέγει το γρήγορο και απρόσωπο χώρο του ίντερνετ, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη συναισθηματική επαφή και ταυτόχρονα το φόβο της απώλειας.

Μέσα σε όλα αυτά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το φλερτ δεν έχει απαραίτητα τη «σκοπιμότητα» της σεξουαλικής επαφής ή της σύναψης σχέσης. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να μας προσφέρει ευχαρίστηση, επιβεβαίωση, να ενισχύσει το αίσθημα ότι «αρέσω» και τη διάθεση επικοινωνίας. Το φλερτ είναι ευεργετικό για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση μας. Γι’ αυτό και δε θα πρέπει να φοβόμαστε να συναναστραφούμε με αυτό τον τρόπο με τους άλλους στο φόβο της απόρριψης ή μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Η πιθανή απώλεια, η απογοήτευση ή και ματαίωση είναι κομμάτια της ζωής μας και ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε μπορεί να μας δυναμώσει και να μας κάνει να διεκδικούμε τη συντροφικότητα και την αγάπη.