Ο άνδρας μπροστά στον οργασμό της συντρόφου του…

Ο οργασμός αποτελεί την αποκορύφωση της ηδονής στη γυναίκα και ζητούμενο τόσο της ίδιας όσο και του συντρόφου της. Είναι το κριτήριο με βάση το οποίο ο άνδρας αξιολογεί το πόσο καλός εραστής, και κατ’ επέκταση σύντροφος, είναι, ενισχύοντας τοιουτοτρόπως το «εγώ» του. Η εστίαση στην επίτευξη του οργασμού της γυναίκας μπορεί να δημιουργήσει άγχος και στους δύο συντρόφους. Ο άνδρας, θέλοντας να νιώσει ικανός και επαρκής στο σεξουαλικό του ρόλο, προσπαθεί να φτάσει την σύντροφο του σε οργασμό. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι όσο περισσότερο ενδιαφέρεται και επιθυμεί σεξουαλικά τη γυναίκα που έχει δίπλα του τόσο πιθανότερο είναι μετά το τέλος της πράξης να την ρωτήσει για το αν κατάφερε να κορυφώσει. Στο άκουσμα μιας αρνητικής απάντησης, μπαίνει στη διαδικασία να συγκριθεί με τους πρώην συντρόφους της που πιστεύει ότι μπορούσαν να την κάνουν να ολοκληρώσει. Ο άνδρας επομένως, εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο όπου σε κάθε σεξουαλική επαφή προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό του και στην σύντροφο πόσο ικανός είναι.

Ο οργασμός της γυναίκας ενισχύει την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τον σύντροφο της, επιφέροντας θετικές συνέπειες στη σχέση τους. Σύμφωνα με έρευνες τα ζευγάρια που αξιολογούν περισσότερο θετικά την σεξουαλική τους ζωή, έχουν αμφότεροι οργασμό και αυτό τους ωθεί στην πιο έντονη και συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, κάτι που τους προσφέρει και υψηλότερο επίπεδο ποιότητας ζωής.

Ωστόσο, η δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα ώστε να φτάσει σε οργασμό, ενδέχεται να κάνει τον άνδρα να αναρωτιέται τι δεν έκανε σωστά. Μπορεί να νιώθει ενοχές και να πιστεύει ότι έχει αποτύχει, αμφισβητώντας τις ικανότητες του και την επικοινωνία που έχει με τη σύντροφο του. Όταν η γυναίκα δυσκολεύεται ή δεν φτάνει ποτέ σε οργασμό, εκείνος μπορεί να κρύβεται χωρίς να επικοινωνεί την απογοήτευση του μετά από κάθε τους επαφή. Πιέζοντας τον εαυτό του, είναι πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα με την στύση ή δυσκολία στην εκσπερμάτιση του. Ο άνδρας έχει την τάση να εστιάζει και να αξιολογεί ως πολύ σημαντική την επίτευξη του κολπικού οργασμού στη γυναίκα, γι’ αυτό και όταν δεν τα καταφέρνει, εκείνος αισθάνεται πως δεν την ελκύει, μειονεκτεί, και είναι ανεπαρκής ως άνδρας.

Αντίστοιχα, η γυναίκα που δυσκολεύεται να κορυφώσει μπορεί να οδηγηθεί στην προσποίηση οργασμού, γεγονός που αν το αντιληφθεί ο σύντροφος της αποτελεί πλήγμα για το «εγώ» του. Σαν αποτέλεσμα, ο άνδρας αισθάνεται ανεπαρκής και γίνεται φοβικός, απομονώνεται σεξουαλικά από τη σύντροφο του, ενώ δεν αποκλείεται να αναζητήσει την επιβεβαίωση των σεξουαλικών ικανοτήτων του σε κάποια εξωδυαδική σεξουαλική συνεύρεση.

Ωστόσο, η αλληλοχρέωση και ο εγωισμός μόνο διαιωνίζουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους είναι το πρώτο βήμα για να αναζητήσουν από κοινού την λύση στο πρόβλημα τους, ενίοτε και με τη βοήθεια ενός ειδικού.