Το διπλό μήνυμα μέσα στη σχέση

Η διττή σημασία ενός μηνύματος δεν αποτελεί μόνο το διφορούμενο, που περιέχει δύο διαφορετικές ερμηνείες ή το χάσμα λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας. Τα λόγια δηλαδή, που χαρακτηρίζονται από μια αντίφαση ανάμεσασε αυτό που το άτομο εκφράζει και σε αυτό που πραγματικά νιώθει. Η αντίφαση αυτή συνήθως, οφείλεται στο αίσθημα φόβου του προσώπου που είναι ο πομπός του μηνύματος. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ουσιαστική επικοινωνία της σχέσης και αμφιβολίες ή ανησυχίες στον δέκτη του μηνύματος. Στην θετική υπόθεση της διπλής ερμηνείας, τα μηνύματα έχουν ένα κρυφό μήνυμα, που μόνο ο ερωτικός σου σύντροφος έχει τους «κωδικούς» για να το ανοίξει…

Το διπλό μήνυμα της σχέσης 2 εραστών, συνθέτει την ζωτικότητα και την γοητεία του πάθους και της έλξης, μέσα σε μια κατάσταση δέσμευσης. Πολλές φορές τα μηνύματα αυτά παίρνουν την μορφή ερωτικής εξομολόγησης. Ήχοι που μιλούν, λέξεις χωρίς σύνταξη και σωστή γραμματική. Τι ορθογραφία να βάλεις άλλωστε σε ένα εκστασιασμένο από ηδονή βλέμμα ή σε ένα απαλό ερωτικό άγγιγμα που αφήνει έντονα σημάδια ευτυχίας! Τα μηνύματα είτε λεκτικά είτε μη λεκτικά γ ια να ανοιχτούν χρειάζονται τον σωστό συνδυασμό της ερωτικής φαντασίας και της προσμονής για επαφή. Αυτά τα μηνύματα δεν περιέχουν στοιχεία στρατηγικής, μόνο στοιχεία αγνής επιθυμίας. Ένα παρατεταμένο άγγιγμα δηλώνει πιο πολλά από όσα άλλοι βλέπουν. Αφήνει πίσω μια υπόσχεση και ερωτική επιβράβευση για την επόμενη φορά. Σε αυτό το σημείο η φαντασία χρωματίζει όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις, μέσα σε ένα ερωτικό παιχνίδι.

Προσπαθείς να ψελλίσεις κάτι αλλά δεν μπορείς και αφήνεις να εννοηθούν όλα εκείνα που σε έχουν κατακλύσει, να ειπωθούν με τα μάτια, «που επίμονα μιλούν». Ένα αντίο στον/στην αγαπημένη, αντιτίθεται στην άβολη στάση του σώματός σου, προδίδοντας όλα εκείνα τα ανείπωτα. Ένα μήνυμα για να έχει ερωτικό περιεχόμενο θα πρέπει να έχει διττή σημασία: μιας που φαίνεται και μιας που σε αφήνει να φαντάζεσαι. Εκεί στέκεται το παιχνίδι “των εραστών” : στο σημείο που η επικοινωνία είναι τόσο κατακλυσμική όσο και ο απόλυτος έρωτας που σε διαπερνά.

Παπαδόπουλος Περικλής

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ