Μπορεί ένα καρδιολογικό πρόβλημα να σταθεί «εμπόδιο» στη σεξουαλική μου συνέχεια;

Αναρίθμητες είναι οι ταινίες και οι τηλεοπτικές προβολές, που κατά καιρούς, θέλοντας να τονίσουν το πόσο παρακινδυνευμένο είναι το εξωσυζυγικό «παιχνίδι» με αιθέριες υπάρξεις, στιγματίζουν την εικόνα ενός άνδρα – κατά κύριο λόγο μέσης ηλικίας – ο οποίος έχοντας περάσει μία ακαταμάχητη σεξουαλική βραδιά στο πλευρό της ερωμένης του, αργοσβήνει, καθώς η «αδύναμη» καρδιά του τον εγκαταλείπει. Παρά το γεγονός, ότι το σεξ είναι μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες στη ζωή ενός ανθρώπου, πολλές φορές καταλήγει να «ενοχοποιείται» μέσα από φόβους και σκέψεις, που αφορούν την υγεία του συντρόφου, που φέρει ένα καρδιολογικό πρόβλημα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι πολλοί ασθενείς, μετά την απόκτηση μίας καρδιαγγειακής νόσου, καθίστανται σεξουαλικά ανενεργοί, καθώς τόσο οι ίδιο όσο και οι σύντροφοί τους φοβούνται να ρισκάρουν την ακεραιότητα της ζωής τους μπροστά στη «στιγμιαία ηδονή» που το σεξ προσφέρει.

 • Τι ανησυχεί περισσότερο τους ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα;
 • Πότε κάποιος μπορεί να αρχίσει να κάνει σεξ;
 • Πως μπορεί ο γιατρός να βοηθήσει τον ασθενή του;

Οι άνδρες και οι γυναίκες με ιστορικό ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου, συνήθως φοβούνται να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί έντονη σωματική εμπλοκή και προκαλεί κόπωση, με το σκεπτικό, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα καρδιολογική κρίση ή να αποδειχθεί θανατηφόρο. Η αλήθεια όμως είναι, ότι το σεξ από μόνο του ευθύνεται για λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρδιακών προσβολών. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική πράξη αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, το ρυθμό της αναπνοής και την αρτηριακή πίεση, αλλά με μετριοπαθή ρυθμό, που δεν επιβαρύνει την καρδιά περισσότερο από ό,τι η μέτρια σωματική άσκηση.

 • Είναι αλήθεια ότι μετά τη διάγνωση μίας καρδιαγγειακής πάθησης μπορεί να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία;
 • Μπορεί ένα καρδιολογικό πρόβλημα να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία;
 • Το σεξ μετά από ένα καρδιολογικό πρόβλημα μπορεί να είναι και πάλι το ίδιο;

Η αλήθεια είναι, ότι πολλοί ασθενείς μετά την εμφάνιση μίας καρδιαγγειακής πάθησης, παρουσιάζουν μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, το γεγονός αυτό, δεν σχετίζεται τόσο με την πραγματική κατάσταση της υγείας τους, όσο με το συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο της θεραπείας που απαιτείται. Πολλές φορές, η διάγνωση ενός καρδιολογικού προβλήματος κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο δυνατοί, νέοι και ελκυστικοί.

Ένα καρδιολογικό πρόβλημα μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και να οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μάλιστα, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες πολλές φορές χρησιμεύουν ως «ενδείξεις» για τον εντοπισμό ενός αδιάγνωστου καρδιολογικού προβλήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες αναφέρουν δυσκολία στη διατήρηση της στύσης τους, οι γυναίκες μιλούν για συμπτώματα κολπικής ξηρότητας, ενώ και τα δύο φύλα συχνά κάνουν λόγο για μειωμένο ερωτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο ασθενής να βρει το θάρρος και να μιλήσει στον καρδιολόγο ή στον παθολόγο του για τα ζητήματα αυτά. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες σήμερα θεραπεύονται με τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων παρέμβασης (φαρμακοθεραπεία ή και ψυχοθεραπεία), γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όταν ένας άνθρωπος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, τότε ο γιατρός του μπορεί να του προτείνει να περιμένει από μία έως έξι εβδομάδες προτού κάνει σεξ, ανάλογα με τη σοβαρότητα του επεισοδίου και τη θεραπεία που ακολουθεί. Συνήθως, οι επιβλέποντες γιατροί εξετάζουν, εάν ο ασθενής μπορεί να εμπλακεί σε ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα (π.χ., γρήγορο περπάτημα), χωρίς συμπτώματα στηθάγχης και δύσπνοιας. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ηλεκτροκαρδιογράφημα και τεστ κοπώσεως, προκειμένου να βεβαιωθεί για την ακεραιότητα της υγείας του ασθενούς του. Όταν κάποιος έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να περιμένει μερικές εβδομάδες, έως ότου αποκατασταθούν οι τομές και η λειτουργικότητα των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την περιοχή της καρδιάς.

Είναι σημαντικό οι γιατροί να μπορούν να «διαβάσουν» τους ασθενείς τους και να είναι πρόθυμοι να μιλήσουν μαζί τους για πιο προσωπικά θέματα, όπως είναι η συνέχεια της σεξουαλικής τους ζωής. Η καρδιακή αποκατάσταση μέσα από εποπτευόμενα προγράμματα σωματικής άσκησης (περπάτημα, ποδηλασία), μαθαίνει στους ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα, πως να εμπιστεύονται και πάλι τις δυνατότητες του σώματός τους, αφού τα προγράμματα αυτά οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του καρδιακού ρυθμού, χωρίς να απειλούν τη λειτουργικότητα της καρδιάς.

Το σεξ μπορεί να είναι το ίδιο απολαυστικό (ή να γίνει και ακόμα καλύτερο) υπό την προϋπόθεση, ότι οι καρδιοπαθείς θα εισαχθούν με σταδιακό τρόπο και χωρίς στρες στη σεξουαλική πράξη. Τα προκαταρκτικά παιχνίδια, όπως οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα αγγίγματα, μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη αίσθηση εξοικείωσης και ασφάλειας στο σύντροφο με καρδιολογικό πρόβλημα. Παράλληλα, ο σύντροφος ενθαρρύνεται να λαμβάνει στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ, που τον κάνουν να αισθάνεται άνετα και δεν τον κουράζουν (π.χ., αποφυγή τον πρώτο καιρό της στάσης που ο άνδρας είναι «από πάνω», καθώς αυτή η στάση απαιτεί περισσότερη δύναμη).

Χρήσιμες Συμβουλές:

 • Προγραμματίστε το σεξ σε χρόνους, που αισθάνεστε πιο χαλαροί και διαθέτετε περισσότερη ενέργεια.
 • Επιλέξτε χώρους που να είναι άνετοι και οικείοι, έτσι ώστε να αποφύγετε το στρες.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το κάπνισμα, καθώς επηρεάζουν την αιματική κυκλοφορία.
 • Για να μπορέσετε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή, αφού έχετε φάει ένα πλήρες γεύμα, περιμένετε 1 έως 3 ώρες, προκειμένου η πέψη να γίνει σωστά.
 • Να θυμάστε, ότι το άγχος εκ μέρους ενός εκ των δύο μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση του καρδιοπαθούς συντρόφου.

Καταλήγοντας, το σεξ είναι ένα βαρόμετρο για τη γενική υγεία. Έρευνες δείχνουν, ότι η παραμέληση της σεξουαλικής ζωής των ατόμων με καρδιολογικά προβλήματα, συχνά σχετίζεται με το άγχος και την κατάθλιψη. Αν λοιπόν κάποιος απολάμβανε μια υγιή σεξουαλική σχέση με τον σύντροφό του πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο, τότε πολύ σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει δυνατός στη συντροφική και ερωτική του ζωή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα