Η δυσκολία στην απόκτηση ή διατήρηση της στύσης επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τον άνδρα αλλά και τη σύντροφο του, η οποία μπορεί να αισθάνεται σύγχυση και ανησυχία ότι δεν είναι πλέον ποθητή ή ότι ο σύντροφος της την απατά. Αυτές οι σκέψεις πιθανόν να της προκαλέσουν άγχος και να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση της. Το στυτικό πρόβλημα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή αλλά και τη γενικότερη σχέση του ζευγαριού, καθώς μπορεί να αποτελεί πηγή εντάσεων και να μειώνει την οικειότητα και την έκφραση τρυφερότητας μεταξύ των συντρόφων.
Συχνά η γυναίκα παρηγορεί το σύντροφο της σε μια προσπάθεια να του προσφέρει υποστήριξη, με φράσεις όπως «δεν έγινε και τίποτα» ή «μην το σκέφτεσαι». Ωστόσο, αυτή της η στάση ενίοτε μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, με τον άνδρα να αισθάνεται πως η σύντροφος του δεν μοιράζεται την αγωνία του για το πρόβλημα και την εκλαμβάνει ως απαθή και αδιάφορη. Έτσι, απομακρύνει τον άνδρα από την αναζήτηση βοήθειας και συντηρεί το στυτικό πρόβλημα.
Άλλες φορές δεν αποκλείεται η γυναίκα να θυμώνει και να εκφράζεται εχθρικά απέναντι στο σύντροφο της καθώς ερμηνεύει τη στυτική του δυσκολία ως έλλειψη επιθυμίας για εκείνη. Ο καταλογισμός ευθυνών, εγκλωβίζει τον άνδρα ακόμα στο αίσθημα της απελπισίας, της ενοχής και της σεξουαλικής ανεπάρκειας.
Η αντίδραση της συντρόφου στη στυτική δυσλειτουργία παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα διαχειριστεί ο άνδρας αυτήν του την δυσκολία. Η ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι και των δύο, καθώς το στυτικό πρόβλημα επηρεάζει και τους δύο συντρόφους. Το ζευγάρι συνεργατικά οφείλει να αναζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό, με την γυναίκα να κατέχει ενεργητικό ρόλο στην θεραπεία, συμμετέχοντας και παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη.