Νόσος Peyronie (Πεική κάμψη)

Νόσος Peyronie (Πεική κάμψη)

 

Η νόσος Peyronie (ινώδης σκλήρυνση του πέους) είναι μια δυσμορφική πάθηση του πέους, που πλήττει περίπου 1 στους 10 άνδρες σήμερα και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ινώδους ιστού στο χιτώνα των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Τα κύρια συμπτώματά της είναι:

 1. η τοπική απώλεια ελαστικότητας,
 2. ο πόνος,
 3. η εμφάνιση παραμόρφωσης (κάμψης) σύστοιχα κατά τη στύση,
 4. η επώδυνη στύση,
 5. η στυτική δυσλειτουργία.

Αν και τα αίτια της νόσου δεν είναι απολύτως εξακριβωμένα, η επικρατέστερη άποψη είναι ότι οφείλεται σε:

 1. τραυματισμό του ινώδη χιτώνα του πέους,
 2. οξύ ή αθροιστικό (μικροτραυματισμοί κατά τη σεξουαλική ζωή του άνδρα), κάταγμα το πέους το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη ουλώδους ιστού,
 3. συννοσηρότητα με άλλες παθήσεις όπως η νόσος Dupuytren,
 4. σακχαρώδη διαβήτη,
 5. υπέρταση,
 6. δυσλιπιδαιμία,
 7. υπογοναδισμό.

Οι δυο βασικότεροι «πυλώνες» για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου είναι η σωστή ιατρική εκτίμηση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Για την εκτίμηση της νόσου είναι σημαντική:

 1. η λήψη του ατομικού ιστορικού,
 2. ο οργανικός και απεικονιστικός έλεγχος,
 3. η χορήγηση ερωτηματολογίων, τα οποία αξιολογούν τα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα, το επίπεδο του πόνου και την ενόχληση από τα συμπτώματα της νόσου.

Αφού έχει πραγματοποιηθεί μια πλήρης αξιολόγηση του προβλήματος, το επόμενο βήμα είναι η θεραπευτική αντιμετώπισή του. Για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 1. το επίπεδο στυτικής λειτουργίας του ασθενούς,
 2. η παρουσία δυσφορικών συμπτωμάτων π.χ., πόνος,
 3. το κίνητρο του ασθενούς για θεραπεία,
 4. το συνολικό ψυχολογικό του υπόβαθρο,
 5. η χρονική διάρκεια της πάθησης,
 6. το στάδιο της νόσου.

Σχετικά με τις μορφές θεραπείας αυτές είναι:

 1. από το στόμα,
 2. οι τοπικές θεραπείες,
 3. οι θεραπείες εξωτερικής ενέργειας,
 4. οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή θεραπειών που δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση γίνεται σε άνδρες που βρίσκονται στην πρώιμη φάση της νόσου (δηλαδή <12 μήνες), με ασταθή ή προοδευτική παραμόρφωση και επώδυνες στύσεις, καθώς και σε εκείνους που δεν είναι ψυχολογικά έτοιμοι ή δεν ενδιαφέρονται για τις χειρουργικές παρεμβάσεις.

Στο Ινστιτούτο Σεξουαλικής και Ψυχικής Υγείας έχουν βρει τη θεραπεία τους πολλοί άνδρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα πεϊκής κάμψης εξαιτίας της νόσου Peyronie. Βασικός μας στόχος είναι:

 1. η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε άνδρα
 2. η αποτελεσματικότητά της,

ώστε να μην περιορίζεται μόνο στα σωματικά συμπτώματα αλλά και στα ψυχολογικά, τα οποία πολλές φορές παραβλέπονται τόσο από τον ασθενή όσο και από τον θεράποντα ιατρό και υπονομεύουν την ποιότητα της σεξουαλικής και ερωτικής ζωής του ασθενούς και της συντρόφου του.

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ι.Ψ.Σ.Υ διατίθεται επίσης δωρεάν σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο (e-book) «Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα:120 ερωτήσεις-απαντήσεις», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες.

Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα, 120+1 ερωτήσεις-απαντήσεις

 • 1.Client
 • 2.Share